Do nitra And - Argentina, Chile, Bolívie


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

BUENOS AIRES – SALTA – CAFAYATE – SAN ANTONIO DE LOS COBRES – JUJUY – SAN PEDRO DE ATACAMA – SALAR DE UYUNI – UYUNI – POTOSI – SUCRE – TARABUCO – EL FUERTE DE SAMAIPATA – SANTA CRUZ.

Tento unikátní program Vám nabízí nezapomenutelné zážitky. Okruhu dominuje město Salta a jeho okolí, jízda „vlakem do nebes" do San Antonio de los Cobres, přejezd přes průsmyk 4800 m.n.m. do San Pedra v Chile, působivé gejzíry a třídenní cesta po Altiplanu do Bolívie přes nádherné laguny až na Salar Uyuni. To vše rámuje krátký úvod v Buenos Aires a zakončení pobytu v bolivijských městech Potosí, Sucre a Santa Cruz.

Velikost skupiny: 8-12 osob
Fyzická náročnost: nízká (zájezd se pohybuje v nadmořských výškách 3000-4500 m.n.m.)

Stravování: snídaně

Tradiční snídaně formou bufetu je servírována v hotelu. Během přejezdu Salar de Uyuni (8.-10.den) je zajištěna plná penze. Průvodce klientům doporučí kvalitní a vyzkoušené místní restaurace pro další stravování.

Doprava: letecky

Pravidelná linková doprava s renomovanými aerolinkami. Na letu z Prahy je přestup v jedné z evropských metropolí a poté následuje transatlantický let do cílové destinace. Nevyužíváme letecké spojení přes USA, takže klienti nepotřebují vízum do USA nebo ESTA.

Ubytování: hotel ***

Během okruhu využíváme kvalitní a vyzkoušené 3* hotely, které se obvykle nacházejí v centru města. Díky tomu jsou významné památky a zajímavosti snadno dosažitelné chůzí. V okolí hotelů je i dostatek možností pro stravování.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy s přestupem.
2. den: Dopoledne přílet do Buenos Aires , transfer do hotelu a po krátkém odpočinku prohlídka centra města. Po ubytování krátký odpočinek a odpoledne nás čeká prohlídka centra města. Navštívíme Avenida 9 de Julio a slavný Obelisk , Prezidentský palác - Casa Rosada na hlavním náměstí Plaza de Mayo, Metropolitní katedrálu i rušnou pěší zónu Florida, uměleckou čtvrť San Telmo, čtvrť La Boca s pestrobarevnými domky a domácím klubem Diega Maradony Boca Juniors, návštěva hrobky Evity Perón na impozantním hřbitově Recoleta.
3. den: Ráno odlet na severozápad Argentiny do města Salta. Nadmořská výška pouhých 1100 m.n.m. mu dává příjemné klima, které doplňuje nádherná koloniální architektura. Až se ubytujeme, prohlédneme si koloniální centrum města a také vyjedeme lanovkou na vyhlídku nad ním.
4. den: Největší atrakcí celého regionu je bezesporu jízda „vlakem do nebes“. Unikátní trasa vede ze Salty přes vesnici San Antonio de los Cobres až na viadukt La Polvorilla v nadmořské výšce 4200 m.n.m. Během celého dne vlak urazí 217 km přes 29 mostů a 13 viaduktů a také staví v malých vesničkách po trase. Protože rychlost vlaku je v průměru 35km/hodinu, mají pasažéři dostatek času užívat si nádherné výhledy.
5. den: Dnes nás čeká celodenní výlet do městečka Cafayate. Ráno se vydáme směrem na jih k malému koloniálnímu městečku Cafayate, které si zachovalo svoji poklidnou atmosféru a je vyhlášené vinařstvím. Pěstuje se zde unikátní argentinská odrůda bílého vína – Torrontes. Nevynecháme návštěvu místního vinařství a ochutnávku zdejšího vína. Po cestě na jih budeme projíždět soutěskou Quebrada del Río Las Conchas a Cafayate. Tyto skalní útvary oplývají variacemi červené barvy a především během západu slunce se kouzelně barví. Navečer návrat do Salty.
6. den: Brzy ráno se vydáme na přejezd And směrem do Chile. Vyrazíme na sever od Salty přes město Jujuy a poté začneme stoupat do andských hřebenů. Projedeme vesnicí Purmamarca, v blízkosti které se nachází stejnojmenná Quebrada de Purmamarca. Minerály v horninách zde vytvářejí bohatou paletu červené barvy. Nejznámější kopec se nazývá „hora sedmi barev“. Z Purmamarca cesta začíná stoupat až do výšky 4800 m.n.m, kde překonáme průsmyk a začneme klesat k solnému ložisku „Salinas Grandes“. Navečer dorazíme do městečka San Pedro de Atacama.
7. den: Brzy ráno vyrazíme pozorovat El Tatio – nejvýše položené gejzíry na světě nacházející se ve výšce 4300 m a tryskající do výše 30 m. Po snídani koupel v termálních pramenech. S prvními slunečními paprsky budeme obdivovat majestátní gejzíry s jasným azurovým pozadím náhorní plošiny – Altiplana. Při zpáteční cestě můžeme pozorovat místní Altiplano s typickou flórou a faunou – lišky, lamy a vikuně. Po odpoledním odpočinku návštěva Měsíčního údolí (Valle de la Luna) ve výšce 2500 m, kde zastavíme na několika vyhlídkách s překrásnou scenérií při západu slunce.
8. den: Brzy ráno vyrazíme směrem k bolivijským hranicím kolem vulkánu Licancabur (5390 m.n.m.). Tento vulkán se majestátně tyčí nad San Pedrem a okolím. Během následujících dvou dnů spatříte nezapomenutelné krásy Altiplana. Pro tuto oblast And, kde spadnou jen minimální srážky, jsou typické laguny, které se barví podle obsažených minerálů (Laguna Verde, Laguna Colorada, Laguna Cachi). Tato jezera jsou osídlena vzácnými druhy plameňáků – Jamesovými a také běžnými druhy – andskými a chilskými. Tisíce ptáků přes noc zamrzají na hladině lagun a každé ráno čekají na první sluneční paprsky. Během cesty budeme moci spatřit i bizarní skalní a písečné útvary, frekventované horké prameny a mnoho vulkánů s neuvěřitelně pravidelnými kónickými tvary. Vzduch je v této nadmořské výšce (nad 4000 m.n.m.) průzračně čistý a teploty mohou padat k bodu mrazu.
9. den: program viz. 8. den
10. den: Poslední den tohoto úžasného výletu nás čeká největší solná planina světa – Salar de Uyuni. Na ploše větší než 10 tis. km2 se rozkládá vyschlé solné ložisko, uprostřed kterého jsou skalnaté ostrovy porostlé kaktusy. Navštívíme dva nejznámější z nich – Isla Pescado a Isla Incahuasi. Dále navštívíme hotel ze soli a místní zpracování soli ve vesnici Colchani. Poté budeme pokračovat napříč Salarem k městu Uyuni. Po krátké zastávce se vydáme na poslední část cesty do Potosí. Příjezd navečer a nocleh.
11. den: Město Potosí je se svým historickým centrem zařazeno na seznamu památek UNESCO a patří mezi nejstarší španělská koloniální města Ameriky. Proslavilo se především těžbou stříbra, které po staletí financovalo španělské království. Proto nejprve vyrazíme na exkurzi do stříbrných dolů provrtávajících kopec Cerro Rico nad městem. Jedinečná příležitost spatřit těžební metody, které se nezměnily od dob španělské kolonizace. Odpoledne navštívíme proslavenou mincovnu Casa de la Moneda a kostel San Francisco.
12. den: Dopoledne budeme mít čas k prohlídce dalších zajímavostí centra – bohatě zdobené kostely, tržiště a především každodenní život na ulicích. Odpoledne se přesuneme do Sucre – hlavního města Bolívie, které je také na seznamu UNESCO. Díky své koloniální architektuře a příjemnému klimatu je Sucre považováno za nejkrásnější město Bolívie.
13. den: Tento den se nám naskytne jedinečná příležitost vidět místní trh ve vesnici Tarabuco, který se koná pouze v neděli a kde se scházejí místní obyvatelé z okolí. Prodává se zde vše od zeleniny přes rukodělné výrobky až po koku. Odpoledne návrat do Sucre.
14. den: Po snídani si prohlédneme centrum s hlavním náměstím Plaza 25 de Mayo s katedrálou a palácem Casa de la Libertad, kde byla Simonem Bolivarem vyhlášena nezávislost. Další zajímavostí je etnografické muzeum textilií a klášter La Recoleta. Odpoledne transfer na letiště a odlet do Santa Cruz, největšího a nejbohatšího města země. Santa Cruz je hlavním městem stejnojmenné provincie, která leží v nížinaté východní části země.
15. den: Ráno vyrazíme jihozápadním směrem ze Santa Cruz zpět do hornaté oblasti. Navštívíme tajuplný skalní útvar El Fuerte de Samaipata, o jehož původu existují mnohé teorie. Od roku 1998 je tato památka také na seznamu UNESCO. Dále si prohlédneme městečko Samaipata a zpáteční cesta do Santa Cruz nám nabídne nádherné přírodní scenérie a možnost koupání u vodopádů Las Cuevas.
16. den: Dopoledne volno, následuje transfer na mezinárodní letiště a odlet do Evropy s přestupem.
17. den: Přílet do Prahy.

06.05. - 22.05.25 úterý - čtvrtek
snídaně letecky (Praha)
128 900 Kč
cena za 17 dní (14 nocí)

Slevy

  • 3% při rezervaci více než 120 dnů před odjezdem
  • 5% pro stále klienty více než 90 dnů před odjezdem
  • časové slevy se vztahují pouze na katalogové ceny

Cena zahrnuje

  • letecká doprava Praha – Buenos Aires / Santa Cruz – Praha včetně tax v ceně 22.000 Kč
  • vnitrostátní přelety Buenos Aires – Salta a Sucre – Santa Cruz
  • 12x ubytování v hotelech 3-4* se snídaní
  • 2x ubytování v hotelu s příslušenstvím na Salar Uyuni včetně plné penze
  • privátní doprava a transfery
  • uvedený program včetně vstupů
  • služby česky mluvící průvodce CK Soleada (minimum: 8 osob)
  • služby místních průvodců
  • zákonné pojištění CK proti úpadku

Cena nezahrnuje

  • příplatek za jednolůžkový pokoj (příplatek: 18000 Kč)
  • komplexní cestovní pojištění A90 PANDEMIC (140Kč/den) vč.storna (příplatek: 2380 Kč)
  • komplexní cestovní pojištění A90 Pandemic osoba starší 70 let (240Kč/den) vč.storna (příplatek: 4080 Kč)
  • fakultativní výlety a spropitné
  • odletová taxa cca 25 USD