Perly Uzbekistánu - křižovatky Hedvábné stezky


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Taškent • Chiva • Kyzyl-Kum • Buchara • Šachrisabz • Samarkand

Změna vyhrazena: Změna programu vyhrazena.

Poznámka: zájezd je pořádán ve spolupráci s CK Čedok.

Min. počet účastníků: 12.

Program zájezdu

1. den: odlet odpoledne z Prahy. Přílet do Taškentu , transfer do hotelu, ubytování. Nocleh.
2. den: snídaně. Prohlídka Taškentu – náměstí Nezávislosti s budovou vlády a senátu, Taškentské divadlo opery a baletu pojmenované po Ališeru Navoim, medresy Barak Chán a Kukeldaš, mauzoleum Kafal Šašího, Muzeum užitého umění. V odpoledních hodinách přelet do Urgenče v Chorzémské oáze a odjezd do 30 km vzdálené Chivy. Večeře a nocleh.
3. den: snídaně. Prohlídka klenotu Střední Asie Chivy – vnitřní město Ičan-Kala, medresa chána Muhammeda Amina s minaretem Kalta Minor, pevnost Kunya Ark z 12. století, která sloužila jako chánův palác, mauzoleum Pahlavána Mahmúda a mešita Džuma s ojedinělou možností vystoupat na minaret. Večeře a nocleh.
4. den: snídaně. Celodenní přejezd autokarem zajímavou pouští ­Kyzyl-Kum po bývalé karavanní stezce do Buchary. Večeře a nocleh.
5. den: snídaně. Prohlídka Buchary se 140 chráněnými stavebními památkami – pevnost Ark, sídlo bucharských emírů a symbol vznešenosti a moci, mauzoleum Ismaila Samaního a Česme Ajúba, nejkrásnější mešita ve městě - Bolo Hauz, vodojem Lyabi Hauz z roku 1620, tradiční uzbecký bazar s orientálním zbožím, mešita a nejvyšší minaret v Buchaře Poj Kalján a medresa Miri Arab, která dodnes slouží jako škola koránu. Večeře a nocleh.
6. den: snídaně. Přejezd autokarem do Š achrisabzu a prohlídka města starého více než 2 700 let, které je spojeno s osobností Alexandra Velikého a rodištěm dobyvatele Asie Tamerlána (Timura), uvidíte „Bílý palác“ Ak-saraj Sardi považovaný za nejvýznamnější památku ve městě, komplex Dorus Siadat, mauzoleum Džechangira, komplex Dorut Tillavat včetně Gumbazi-Seiidan a „mešity s modrou kopulí“ Kok Bumbazi. Přejezd do důležité křižovatky na Velké hedvábné stezce, do Samarkandu. Večeře a nocleh.
7. den: snídaně. Celodenní prohlídka Samarkandu – náměstí Registán s Ulugbekovou medresou a medresami Tillya-Kori a Šér-dor, mauzoleum s tyrkysovou kopulí Gur Emir, prohlídka starobylého architektonického komplexu Šachi Zinda , kde byl pohřben popel bratrance proroka Kusama ibn Abbase. Na závěr návštěva grandiózní stavby muslimského světa – mešity Bibi-Chanym z konce 14. století s hlavním portálem vysokým 40 metrů. Návštěva observatoře Ulugbeka. Večeře a nocleh.
8. den: snídaně. Prohlídka památníku Imáma Al Buchari - komplex mauzolea, mešity a dalších zajímavých staveb. Odjezd autokarem nebo vlakem do Taškentu. Večeře s folklórním představením. Transfer na letiště a odlet do Prahy.
9. den: přílet do Prahy.