Zemí kaňonů a puebel


  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Program zájezdu

1. den: ODLET Z PRAHY: Odlet z Prahy do Phoenixu. Transfer do Tucson, ubytování. Nocleh v Tucson.
2. den: KAKTUSOVÉ ZAHRADY ARIZONY: Přesun do rezervace Arizona Sonora Desert Museum, kde žije 300 druhů zvířat včetně tarantulí, chřestýšů a pum. Pak pěší výlet k Signal Hill pravou zahradou kaktusů v NP Saguaro.
3. den: TOMBSTONE: MĚSTO MARŠÁLA EARPA: Brzy ráno přejezd do Tombstone. Jako zázrakem se ocitneme v dobách starého dobrého Divokého západu, kdy udatní pistolníci s rukou rychlejší než útok chřestýše bránili osadníky před bandity. Přejezd do Alamogorda přes jednu z nejtajnějších vojenských základen White Sands Missile Range (podle aktuální situace návštěva), kde Američané odpálili v létě 1945 první jadernou pumu v dějinách lidstva.
4. den: CARLSBAD CAVERNS: DO STŘEDU ZEMĚ: Návštěva jeskynního systému Carlsbad Caverns, který je tak velký, že by v jeho hlavním sále zaparkoval Boeing 747. Pěší sestup na dno jeskyně je nesmírně působivý – atmosférou srovnatelný pouze s četbou verneovky “Cesta do středu země”. Zpět na povrch nás pochopitelně vyveze výtah. Cestou zpět možnost zastávky u kamenné hradby NP Guadalupe Mountains se zbytky dostavníkové stanice. Nocleh v Alamogordo.
5. den: BÍLÉ PÍSKY – SANTA FÉ – TAOS: Pod siluetou pohoří Andres nás čeká zázrak – totiž bělostné duny rezervace White Sands – Bílé písky. Zářivě bílou barvu má na svědomí sádrovec, který voda vymývá z hor, pouštní jezírko Lucero ukládá na dně a vítr roznáší dál na sever, kde jej usazuje v mnohakilometrových vlnách přejemného písku. Přejezd do Santa Fé a dále podél Rio Grande do kouzelného Taos, ubytování, nocleh.
6. den: TAOS PUEBLO – DURANGO: Prohlídka Taos, které nejlépe charakterizuje pohoda usazená do světle hnědého štuku španělské pueblové architektury. Útočiště zde kdysi nalezl legendární důstojník americké kavalerie Kit Carson. Prohlídka elegantního indiánského puebla Taos Pueblo a odjezd do Duranga se zastávkou u mostu Grande Gorge Bridge, který se dramaticky klene nad řekou Rio Grande. Nocleh v Durangu.
7. den: ŽELEZNICÍ DO SILVERTONE: Dobrodružná jízda historickým vláčkem do Silvertonu. Prohlídka osady, která ohromně zbohatla na těžbě stříbrné rudy, a která si uchovala autentický ráz Divokého západu. Legendární horská silnice Route 550 "Million Dollar Highway" nás provede řadou horských pasů až do blízkosti NP Black Canyon of Gunnison. Nocleh na trase.
8. den: BLACK CANYON OF GUNNISON: Dnes si z několika působivých vyhlídek prohlédneme NP Black Canyon of Gunnison, jehož útesy patří k nejstrmějším v USA. Cestu do Moab si zpestříme průjezdem půvabným údolím Castle Valley. Odpoledne návštěva NP Canyonlands – respektive překrásného oblouku Mesa Arch, odkud z výšky stovek metrů spatříme krajinu jakoby rozřezanou frézou šíleného umělce. Nadpozemskou scenerii mají na svědomí řeky Colorado a Green. Nocleh v Moab.
9. den: SKALNÍ OBLOUKY NP ARCHES: Prohlídka skalních oblouků jednoho z nejznámějších národních parků USA Arches. Možnost řady neopakovatelných pěších výletů včetně procházky k Delicate Arch – oblouku, který je symbolem státu Utah či Landscape Arch, který je zase nejdelším kamenným obloukem na světě. Nocleh v Moab.
10. den: TAJEMNÁ MĚSTA NA MESA VERDE: Přejezd do NP Mesa Verde. Skalní města lidu Anasáziů nalezneme ve výšce 2,5 km. Jsou vystavěna na vnitřních stěnách stolové hory způsobem, že odborníci dodnes žasnou nad dovednostmi téhle starobylé civilizace. V rámci prohlídky navštívíme i Cliff nebo Spruce Tree Palace, nejzachovalejší z těchto kamenných paláců. Nocleh v Blanding/Bluff/Mexican Hat.
11. den: NP MONUMENT VALLEY: Nejprve krátce navštívíme meandry řeky San Juan ve SP Goosenecks a vyhlídku nad Údolím bohů. Pak se vydáme do Údolí monumentů. Každého napadne, že tohle už viděl. Proč ne? Vždyť úvodní scéna z filmu Tenkrát na západě proslavila údolí po celém světě. Možnost průzkumu údolí ve vozech navažských indiánů (fakultativně). Nocleh v Chambers/Holbrook.
12. den: ZKAMENĚLÝ LES: Návštěva rezervace Petrified Forest, v níž před 250 mil. lety došlo k procesu tlení dřevin a sycení silicemi. Výsledkem je unikátní les zkamenělých stromů. Návštěva 170 m hlubokého a 1,5 km širokého kráteru Meteor Crater. Gigantická díra je výsledkem kolize meteoritu, který zkřížil dráhu se zemí před 22 tisíci roky a kupříkladu v ní trénovali američtí astronauté přistání na měsíci. Nocleh ve Flagstaff.
13. den: GRAND CANYON - SEDONA: Odjezd k největší atrakci USA – totiž k Velkému kaňonu. Fakultativně let nad obří hříčkou přírody. Kolosální útvar si vychutnáme z úžasných vyhlídek. Odjezd do Sedony přes Oak Creek Canyon. Co do velikosti je možná trpaslíkem, zato vyniká krásou a intimním půvabem. Nocleh na trase.
14. den: APACHE TRAIL: Dopoledne prohlídka Sedony. Pak přejezd k jezeru Theodore Roosevelt a poutavá jízda po Apache Trail v pestré scenerii jezerních kaskád, horských průsmyků a kaktusových hájů. Zastávka v Tortilla Flat na proslavené Killer Chilli. Pokud Apache Trail uzavřen (sesuv půdy) pak náhradní program v Red Rock SP, městečko duchů Goldfield apd. Nocleh v Phoenix.
15. den: ODLET DO PRAHY: Transfer na letiště, odlet do Prahy.
16. den: PŘÍLET DO PRAHY:

červen 2024

12.06. - 27.06.24 středa - čtvrtek
vlastní letecky (Praha)
98 990 Kč
cena za 16 dní (14 nocí)

srpen 2024

08.08. - 23.08.24 čtvrtek - pátek
vlastní letecky (Praha)
96 990 Kč
cena za 16 dní (14 nocí)
10.08. - 25.08.24 sobota - neděle
vlastní letecky (Praha)
96 990 Kč
cena za 16 dní (14 nocí)

září 2024

18.09. - 03.10.24 středa - čtvrtek
vlastní letecky (Praha)
97 990 Kč
cena za 16 dní (14 nocí)

Cena zahrnuje

  • leteckou přepravu a letištní taxy
  • 14x ubytování kategorie 3
  • doprava vozy či mikrobusy (pouze)
  • vstupy do národních parků
  • služby českého průvodce
  • pouštní zahrada Sonora Desert Museum v Tucsonu
  • návštěva indiánského puebla Taos Pueblo v Novém Mexiku
  • vstup do jeskynního systému Carlsbad Caverns
  • jízda historickou železnící z Duranga do Silvertonu
  • vstup do Cliff nebo Spruce Tree Palace v NP Mesa Verde
  • vstup do Monument Valley
  • vstup do Meteor Crater

Cena nezahrnuje

  • fakultativní vstupy a výlety
  • stravování a spropitné
  • vstupní autorizaci do USA. Žádost podejte na adrese: https://esta.cbp.dhs.gov Poznámka: 14. den programu je předmětem možné změny v případě, že Apache Trail bude neprůjezdný kvůli následkům povodní a poničení cesty