Východní Turecko


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací
    • cestovkapohoda.cz

Zažijeme východ slunce na hoře Nermut s hrobkou krále Antiochy. Navštívíme oblasti starověké Mezopotámie mezi řekami Tigris a Eufrat, města s biblickými příběhy i nejstarší posvátné místo světa. Uvidíme vody slaného jezera Van, posvátný Ararat s pozůstatky Noemovy archy a na závěr osmanský palác Ishak Pasha, jehož poloha v horách s nádherným výhledem je nezapomenutelná.

Zájezd provází Lenka Unzeitigová , garance skupiny do 12 osob

Gaziantep - hora Nermut - Sanliurfa – Göbeklitepe - Atatürkova přehrada - Halfeti - Mardin – Diayarbakir - ostrov Akdamar – Van – jezero Van - palác Ishak Pasha – Istanbul

OD HORY NERMUT AŽ K BIBLICKÉMU ARARATU

Doprava: letecky

Nástupní místa: 21.05. - 31.05. Odjezd L2, L3

Ubytování: různé

hotel

Program zájezdu

1. den: Odlet s průvodcem z Prahy přes Istanbul do města GAZIANTEP , které se nachází nedaleko řeky Eufrat, jedno z největších tureckých měst. Dle časových možností ubytování, večeře.
2. den: GAZIANTEP , navštívíme Muzeum Zeugma - největší muzeum mozaik na světě, Bakircilar carsisi , známý měděný bazar, dřívější zastávka na hedvábné stezce Gümrük han . K večeru příjezd do oblasti Adiyamanu, nejrychleji rostoucí turecké město, nedaleko hory Nermut, večeře, nocleh.
3. den: Brzy ráno výjezd na vrchol HORY NEMRUT , kde vyčkáme východu slunce. Díky odlehlosti místa, přetrvali památky na této hoře opuštěné a nepovšimnuté po dlouhá staletí. Místo bylo znovu objeveno teprve před sto lety, kdy německý inženýr odhalil tajemnou kulturu a památky sahající až do roku 163 př. n. l., do doby vlády království Kommagene. Co nás na této dvou tisícové hoře ohromí, jsou kolosální sochy řeckých, arménských a íránských bohů před hrobkou krále Antiocha I., které měli zajistit panovníkovi nesmrtelnost. Vrchol hory stále skrývá i neotevřenou hrobku, která nebyla poškozena vykradači hrobů. Hrobka by se po otevření zhroutila. Díky moderní technice je však možné částečně prozkoumat hrobku bez porušení. Návrat na hotel a přejezd do tradičního poutního a spirituálního města Sanliurfa, jehož plní množství mešit a posvátných lokalit.
4. den: Město SANLIURFA , domnělé rodiště Abrahámovo. Navštívíme bazar a historické centrum města, čtvrť Gölbasi , park, kde leží známé jezero Balikli göl s posvátnými rybami. Krmení těchto ryb není jen podporováno, ale vyžadováno, jelikož masy těchto ryb závisí na poutnících a návštěvních. Na západní straně jezera se nachází mešita Rizvaniye Vakfi , komplex Medrese a mešita Halilur Rahman . Urfa, jak se městu zkráceně říká, má mnoho biblických příběhů, které jsou s tímto jménem spojené. Nejznámějším z nich je ale o Prorokovi Abrahamovi. Při naší cestě nesmíme vynechat Göbeklitepe , které je od počátku archeologických prací v r. 1995, pokládáno za nejstarší posvátné místo světa datované do let 11 000BC, je tedy daleko starší než Stonehenge v Anglii nebo Egyptské pyramidy. Ani dnes stále nevíme přesný význam této lokality, která byla jistě místem náboženských rituálů. Zde budeme moci pochopit část rané lidské historie. Večeře a nocleh v Urfě.
5. den: Po snídani zamíříme k ohromnému dílu, ATATÜRKOVĚ PŘEHRADĚ . Uměle vytvořená nádrž na řece Eufrat k výrobě elektřiny a zároveň k zavlažování, pojmenovaná na památku největšího muže Turecké republiky, jejího stvořitele, Mustafy Kamala Atatürka, otce Turků. S rozlohou 817 km2 a obsahem vody 49 km3 je třetí největší vodní plochou v Turecku, po sladkovodním jezeře Van a solném jezeře Tuz. Dokončená byla v r. 1990 v rekordním čase 50 měsíců. Po krátké zastávce pokračujeme do jednoho z nejpozoruhodnějších míst v Turecku, do HALFETI . Historie města sahá do roku 855 př. n. l., kdy Asyrijský král Ahalmaneser II. založil toto město. Usedlost je rozdělena do Starého a Nového Halfeti. Část Starého města je ponořená ve vodě z důvodu stavby přehrady a vytváří tak téměř podvodní muzeum, kde je stále co objevovat. Plavba lodí v místech starého města , z vody vykukující části domů, minaretů, stromů a jiných historických památek je ohromující. Město má také svoji ojedinělou černou růži známou jako "Plačící Arabská Dívka". Přejezd do pohádkového MARDINU , města v nadmořské výšce 1083 m, ležícího na úpatí hory a shlížejícího dolů na pláně Mezopotámie. Mardin leží při železniční i dálniční trase spojující Turecko se Sýrií a Irákem. Město bylo známé jako "Marde" v době vlády peršanů, "Mardia" za nadvlády Byzanců a "Maridin" za Arabů, než přišli Turci a pojmenovali ho dnešním jménem. Město bylo v rukou Asyrijců, Arabů, Seldžuků, Kurdů, Peršanů, Mongolů a Osmanů a všichni zde sehrály důležitou roli. Dnes je město plné starých kamenných domů s dramatickým zasazením. Mnohé historické červené budovy se přeměnily na pěkné butikové hotýlky poskytující romantickou atmosféru.
6. den: Prohlídka zajímavostí MARDINU a odjezd do hrdého symbolu kurské identity DIAYARBAKIRU . Návštěva starých městských hradeb, za kterými jsou doslova "nacpané" historické budovy a mešity v arabském stylu, zajímavá stavba Ulu Mešita , ceněná pro svoji originální architekturu a starověký materiál, užitý pro opravách stavby v průběhu její existence. Diyarbakir na březích řeky Tigris z dob vlády Hittitu a Asyrijců byl svého času hlavním městem Království Arami. Později okupovaný Peršany, Makedonci, Římany a Seldžuky označované jménem jako Amidi. V Arabských dokumentech bylo nabýváno jako "Diyar-i Berk" a tak se mu také začalo v době Republiky říkat. Večeře a nocleh
7. den: Cesta do Van, kolem stejnojmenného JEZERA VAN , které je největší tureckou vodní plochou. Lodí po slaném jezeře na OSTROV AKDAMAR s jedinečným arménským kostelem sv. Kříže z 10.stol., který dnes slouží jako muzeum a jeho stěny jsou bohatě zdobeny výjevy ze Starého Zákona. Den zakončíme večeří a ubytováním ve městě Van, které je vzdáleno 40 km od ostrova.
8. den: Prohlídka města VAN , citadela, shlížející na Staré i Nové město, návštěva staré pevnosti , která ukrývá několik královských hrobek a nabízí pěkný výhled na jezero. Ve Starém městě, jehož historie sahá do období 5000 př.n.l. najdeme množství mešit a dvojité mauzoleum Ikiz Kümbet , reflektující seldžuckou i osmanskou architekturu. Na jednom okraji města je jezero Van, na druhé straně města jde vidět nejvyšší turecká hora ARARAT , na jejímž svahu se nachází pozůstatek Noemovi archy. Podél Iránských hranic se dostaneme k PALÁCI ISHAK PASHA ze 17.stol., který je jednou z nejdůležitějších památek oblasti. Je to jeden z mála dochovaných osmanských paláců, jehož poloha v horách s nádherným výhledem je nezapomenutelná. Stavba byla zahájena v roce 1685, ale dokončena byla až za dlouhých 99 let Osmanským správcem Ishak Pashem a jeho synem. Palác měl původně 116 pokojů. Byl mnohokrát renovován a stal se tak směsicí rozdílné architektury. Večeře a nocleh ve Van.
9. den: Dnes přeletíme do Istanbulu , kde přenocujeme.
10. den: Největší turecké město ISTANBUL , bohatá historie, velké množství památek. To vše nabízí Istanbul, kterému budeme dnešní den věnovat. Během naší procházky nesmí chybět návštěva paláce Topkapi, Muzea Hagia Sofia, Egyptský a Velký bazar. Večer můžeme zakončit fakult. večerní plavbou po Bosporu s tureckými tanci a večeří.
11. den: Transfer na letiště a odlet do Prahy.

Slevy

  • BONUS 1000 Kč sleva při zakoupení zájezdu do 10.2.2020

Cena zahrnuje

  • 10x ubytování v hotelu***,
  • 2x plavbu lodí,
  • 2x snídani v Istanbulu,
  • 8x polopenzi při okruhu,
  • dopravu minibusem,
  • leteckou přepravu Praha – Gaziantep a Istanbul – Praha vč. letištních tax a poplatků,
  • místního průvodce,
  • návštěvu ostrova Akdamar,
  • průvodce CK
  • vnitrostátní přelet Van – Istanbul,
  • vstupné dle programu,

Cena nezahrnuje

  • 1lůžk. pokoj 4300 Kč (povinné při nedoobsazení),
  • a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • fakult. výlety,
  • Fakultativní příplatek:
  • komplex. pojištění vč. připojištění storna storna zájezdu 1190 Kč
  • vstupné mimo program,