Španělská Murcie - výprava za historií a vínem


  • ubytování: hotel ****ubytování: hotel ****
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Cestujte s námi do španělské Murcie. V této oblasti můžete vidět historické stopy hned několika starých národů. Toto území bývalo kartaginskou i římskou kolonií, místní měli obchodní vztahy i se starými Řeky. Ale asi nejvýraznější stopu zde zanechali Maurové. Díky pozůstatkům všech, má oblast Murcie opravdu co nabídnout.
Prohlédnete si středověké památky, ale i moderní architekturu. Krásné kostely a katedrály. Okusíte lahodné španělské víno a potěšíte pohárky gastronomickými zázraky z lokálních dobrot.

Program zájezdu

1. den: PŘÍLET, TRANSFER, UBYTOVÁNÍ Odlet z Prahy, přílet do Murcie, transfer do hotelu, ubytování.
2. den: CARTAGENA A LA UNION Výlet do jednoho z  nejstarších měst a nejdůležitějšího vojenského přístavu na středomořském pobřeží Španělska. Cartagena byla založena již v roce 229 př.n.l. Kartáginci a její dlouhá římská historie je patrná na každém kroku. Obdivovat můžete i noblesní architekturu z období secese. Po prohlídce Cartageny se cestou zpět zastavíte ještě v městečku La Unión , kde navštívíte opuštěné doly, jejichž staré šachty jsou přístupné veřejnosti. V případě zájmu možnost vystoupení flamenco , které bude mít v těchto podmínkách zcela jinou, originální, atmosféru.
3. den: MURCIA Dnešní den se vydáte prozkoumat krásy hlavního města regionu Murcia. Murcia svými památkami připomíná svůj arabský původ a následně křesťanskou transformaci od 13.století. Nejprve se podíváte do svatyně patronky Murcie – Santuario de la Fuensanta . V centru si prohlédnete katedrálu , kasíno , historické centrum a klášter sv. Kláry , v němž bylo nedávno zrekonstruováno nádvoří původního arabského paláce. Na závěr se přiblížíte k majestátní hoře Monteagudo , na níž se tyčí pozůstatky středověkého maurského hradu a monumentální socha Ježíše Krista.
4. den: VOLNÝ DEN / FAKULTATIVNĚ - JUMILLA Volný den, který můžete využít k relaxu či koupání ve Středozemním moři nebo v laguně Mar Menor. Pro zájemce možnost fakultativního výletu: Nejprve navštívíte vinařství Casa de la Ermita , kde se projdete k vinicím, prohlédnete si jejich muzeum vína . Budete degustovat tři druhy vína i další místní gastronomické speciality – olivový olej, balsamikový ocet, uzeniny, kozí sýr a marmeládu z vína. Poté se přesunete do města Jumilla , kde si projdete historické centrum a vyjedete na hrad , který je architektonicky ojedinělý a je z něj krásný výhled na celé okolí. Přesunete se do vinařství Bodegas Silvano , kde se specializují na sladká dezertní vína. Kromě nich ochutnáte i vermut a likér z vína zvaný Mistela, a také místní sladké dobroty, které se k dezertnímu vínu tradičně podávají. Toto vinařství nabízí k návštěvě i největší zážitkový sál aromat, která se ve víně objevují.
5. den: LORCA Výlet do třetího největšího města Lorca v oblasti Murcie, nacházejícího se na hranici bývalého křesťansko – muslimského světa. Během jeho poznávání navštívíte středověký hrad Fortaleza del Sol z dob válek Maurů s křesťany. V historickém centru města budete mít možnost si prohlédnout palác Guevara , hlavní náměstí Plaza de Espana s monumentálními budovami radnice a kostela sv. Patrika . Lorca je známá pro tradici bohaté ruční výšivky, která zdobí zejména pláště a tuniky velikonočních svátků, tzv. Semana Santa, navštívíte proto i muzeum Paso Blanco , kde jsou vystavené ukázkové exempláře. Lorca se díky své bohaté minulosti a zachovalosti historického centra zapsala v roce 1964 na seznam městských památkových rezervací.  V odpoledních hodinách se přesunete k prohlídce likérky, která vyrábí známý alkoholový nápoj Licor 43 (možnost degustace).
6. den: VALLE DE RICOTE A LÁZNĚ ARCHENA Údolí Valle de Ricote je jedna z mála objevených částí regionu Murcia, kterou protéká řeka Segura, vytvářející zde úrodné pláně plné citrusů a ovocných sadů. V rámci dnešního dne prozkoumáte archeologické naleziště (islámskou Medinu Siyasa) , prohlídnete si obří vodní kola , která dříve poháněla mlýny či jiná zemědělská zařízení nebo si prohlédnete městečko Ojós , kde budete mít možnost projít si citrusovými sady nebo ochutnat typické “opilé koláčky”.  Závěr dne strávíte relaxací v nádherných lázních Archena, kde si budete moci dopřát ten pravý odpočinek (vstupné není zahrnuto v ceně), příp. můžete volný čas využít posezením u dobré kávy v krásné zahradě či procházkou u řeky.
7. den: CARAVACA DE LA CRUZ Využijte jedinečnou příležitost navštívit svaté město Caravaca de la Cruz , jehož tradice pouti ke svatému kříži sahá do období středověku. Nejprve navštívíte Muzeum slavností , kde se dozvíte o legendě svatého kříže a koních s vinnými měchy. Poté se projdete skrz historické centrum klikatými uličkami do areálu hradu až k místní svatyni , kde se budete moci zúčastnit svaté mše. Dále navštívíte kostel sv. Jakuba a historické náměstí Plaza del Arco . Cestou zpět navštívíte vinařské sklepy ve městě Bullas , abyste poznali tradiční způsoby výroby místního vína.
8. den: ODLET Transfer na letiště, odlet do Prahy.
9. den: