Slovenský Kras – Soutěsky, Jeskyně A Vyhlídky


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

Poznejte s námi jeden z nejkrásnějších turistických regionů Slovenska, řadící se právem mezi regiony jako je Orava, Spiš nebo Liptov. Cestou do oblasti Slovenského krasu vystoupíme na Tomašovský výhled v NP Slovenský raj a pak nás již čeká kouzlo vápencových bílých skal, jeskyní pod ochranou UNESCO, soutěsek vč. té nejkrásnější - Zádielské tiesňavy v NP Slovenský kras. Součástí programu poznávacího zájezdu bude i NP Muráňská planina se vzácnou flórou i faunou, zříceniny pověstných hradů, jedinečný kaštieľ Betliar s anglickým parkem, zapomenuté vesnice, ale i relaxace v maďarských jeskynních termálních lázních Miskolc-Tapolca, nedaleký NP Bukové hory a historické Košice. Pohodový zájezd v kraji krásné přírody, neopakovatelných scenérií a zážitků, které můžete prožít jen ve Slovenském krasu.

NP Slovenský raj – Tomašovský výhled – NP Slovenský kras – Gombasecká jeskyně – Silická ľadnica – Plešivec - jeskyně Domica – Štítnik – Rožňava – NP Bukové hory – Miskolc-Tapolca – Zádielská tiesňava –– Krásnohorské Podhradie – Moldava nad Bodvou - Košice - NP Muráňská planina – Muráň – Biele Vody – Tisovec – Zbojská – kaštieľ Betliar

Doprava: autokarem

Nástupní místa: 26.07. – 01.08. Odjezd A, B* + Mor. Třebová, Mohelnice

Doprava je zajištěna dálkovým klim. autobusem. V autobuse Vám budou určena místa dle předem připraveného zasedacího pořádku, který sestavuje cestovní kancelář v závislosti na datu zakoupení.

Ubytování: různé

UBYTOVÁNÍ
6x ubytování v hotelu*** - 2lůžk. pokoje s příslušenstvím v oblasti Rožňavy

STRAVOVÁNÍ
6x polopenze (snídaně formou bufetu, večeře). Ostatní strava je řešena z vlastních zdrojů a prostředků.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR v ranních hodinách na Slovensko. Odpoledne zastávka v NP SLOVENSKÝ RAJ , krajina krasových planin, soutěsek, vodopádů a jeskyň. Krátká turistická trasa k TOMÁŠOVSKÉMU VÝHLEDU . Ten si díky neopakovatelným scenériím a pro nenáročnost cesty drží mezi turisty pověst nejoblíbenější slovenské vyhlídky. V samém závěru nás čeká ohromná skalní galerie s délkou okolo 200 m , vychutnáme si výhled na Průlom Hornádu, dolinu Bílého potoka, vrch Čertova sihoť a pokud budeme mít štěstí na viditelnost, můžete dohlédnout až na V. Tatry. Po ojedinělém přírodním představení odjedeme na ubytování do oblasti Slovenského krasu. Ubytování, večeře v hotelu.
2. den: Toulky NP SLOVENSKÝ KRAS – návštěva GOMBASECKÉ JESKYNĚ (UNESCO) s impozantní krápníkovou výzdobou různých barev. Za největší zajímavost jsou považována tenká bílá sintrová brčka dlouhá několik metrů. Jeskyně je propojená se zaledněnou propastí SILICKÁ ĽADNICA , kterou je možné volně navštívit k nahlédnutí do jejího nitra. PLEŠIVEC - městečko obklopené krasovými planinami s gotickým kostelem ze 14. stol. (vzácná fresková výzdoba) a barokní malovanou zvonicí. Unikátní JESKYNĚ DOMICA (UNESCO), největší a nejznámější jeskyně Slovenského krasu, s bohatou krápníkovou výzdobou. Společně s maďarskou jeskyní BARADLA , s níž je v podzemí propojena, tvoří jeden z nejdelších jeskynních systémů střední Evropy. Kromě typických štítů, bubnů a kaskádovitých jezírek je součástí prohlídky i atraktivní plavba na podzemní říčce Styx. ŠTÍTNIK - prohlídka evangelického kostela, pokračujeme do města ROŽŇAVA – návštěva historického centra s městskou věží.
3. den: Ráno odjedeme do maďarského NP BUKOVÉ HORY , fakult. vyjížďka lesní úzkokolejkou, prohlídka kaskádovitého vodopádu. Zbytek dne relaxace v přírodních jeskynních lázních MISKOLC-TAPOLCA , plavat a relaxovat budeme v prostorách, které termální voda utvářela po tisíce let. Po příjemné relaxaci v jeskynních chodbách se v podvečer vrátíme na hotel.
4. den: Nezapomenutelný výlet do nejvýchodnější části Slovenského krasu do přírodní rezervace ZÁDIELSKA TIESŇAVA , nejdelší a jedna z nejkrásnějších z celého Slovenska. Turistická cesta nás povede soutěskou dlouhou 2,2 km, která má na některých místech šířku jen 10 m. Nad hlavami se nám však budou čnít skalní stěny s výškou i 300 m. Nejpozoruhodnější z nich 1055 m vysoká Cukrová homole , která se pyšní titulem nejvyššího věžovitého útvaru na Slovensku. Naučná trasa vede tak, aby nám ukázala i skalnaté okraje ze strany Zádielskej planiny s velkolepými výhledy na celou dolinu, které patří k tomu nejkrásnějšímu, co slovenská příroda poskytuje. Odpoledne KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE a návštěva Mauzolea Františky a Dionýsa Andrássyovců , unikátní secesní stavba, nacházející se na cestě mezi Zádielom a Rožňavou.
5. den: MOLDAVA NAD BODVOU , malé město na východním okraji Slovenského krasu, kde se r. 1576 narodil Máté Laczkó Szepsi, který byl prvním výrobcem tokajského vína "aszú", jeho receptura se používá dodnes, prohlídka Muzea vín Máté Laczkó Szepsiho. Zbytek dne bude patřit městu KOŠICE , centrum východního Slovenska. Prohlídka historického jádra, městská památková rezervace, Dóm sv. Alžběty, Urbanova věž, kaple sv. Michala, středověké městské opevnění, Socha maratonce aj.
6. den: NP MURÁŇSKÁ PLANINA , náhorní pahorkatina s krasovými prvky Ráno odjedeme do obce MURÁŇ , zde mj. ochutnáme i proslavené Muráňské buchty, jejich tradice sahá do 70. let. minulého stol., procházka k louce s velkým výskytem syslů Muráň-Biele Vody . Vystoupíme na známou zříceninu MURÁŇSKÝ HRAD , tyčící se na vrchu Cigánka – krásné výhledy do Muránské doliny. Hrad střežil od 13. stol. cestu z Gemera na Liptov a do Zvolena. Busem odjedeme do Tisovce. Jedinečným zážitkem bude i jízda zubačkou v úseku TISOVEC – ZBOJSKÁ , od r. 2008 kulturní památka a zároveň jediné místo v Evropě, kde lze zažít jízdu ozubnice normálního rozchodu.
7. den: Dopoledne prohlídka pohádkového KAŠTIEĽA BETLIAR , reprezentační lovecké sídlo uprostřed krásného anglického parku. Historie kaštieľa je spjata s rodem Andrássyovcov a park v Betliari s rozlohou 57 ha, vzácnými stromy, vodními plochami, pavilony a vodopády je zapsán na seznamu světových historických zahrad. Kolem poledne odjezd do ČR.

Cena zahrnuje

  • 6x polopenzi (snídaně formou bufetu, večeře),
  • 6x ubytování v hotelu*** - 2lůžk. pokoje s příslušenstvím v oblasti Rožňavy,
  • dopravu klim. busem,
  • průvodce CK

Cena nezahrnuje

  • 1lůžk. pokoj 2200 Kč (povinné při nedoobsazení),
  • a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • DOPORUČENÉ KAPESNÉ
  • fakult. služby,
  • Fakultativní příplatek:
  • jízdu vláčkem
  • komplex. pojištění vč. storna zájezdu a případné nákazy Covid-19 v ČR i zahraničí 280 Kč,
  • MĚNA A KURZ
  • pobyt. taxu,
  • připojištění Covid-19 (doplňkové pojištění ke komplexnímu pojištění - rozšířená ochrana) Evropa - 30 Kč/den
  • UPOZORNĚNÍ
  • vstupné,