To nejlepší z ostrova Sao Miguel + TURISTIKA + OCHUTNÁVKA AZORSKÉHO ČAJE (leteck


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Krásy přírody

Poznejte São Miguel, největší a nejživější ostrov v Azorském souostroví. Vydejte se na treky divokou přírodou s dramatickými výhledy do krajiny a bez davů turistů. Vyzkoušejte fascinující geotermální energii na vlastní kůži, vykoupejte se v Atlantiku a ochutnejte čaj na jediné čajové plantáži v Evropě. Zažijte nespoutanost Azorských ostrovů na vlastní kůži!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu:  malé kabinové zavazadlo o hmotnosti do 8 kg a max. rozměrech 56 x 45 x 25 cm, včetně držadla, postranní kapsy a kol (toto zavazadlo jde na palubu letadla)

Zavazadlo v ceně zájezdu:  odbavované zavazadlo o hmotnosti do 23 kg, max. délka jedné strany do 150 cm, součet tří stran do 250 cm (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na některé z přestávek v místech s možností občerstvení (společné tradiční obědy se pohybují okolo 15–20 EUR/osoba)

Ubytování: hotel ***

ubytování v hotelích v jednolůžkových, dvoulůžkových a dle dostupnosti i třílůžkových pokojích
ubytování je v menších pokojích s vlastním soc. zařízením

Program zájezdu

1. den: Přímý let z Prahy na ostrov São Miguel. Po příletu se ubytujeme a vydáme se na procházku hlavním městem Ponta Delgada.
2. den: Na úvod našeho prozkoumávání ostrova zavítáme do samého srdce São Miguel, do oblasti Lagoa das Sete Cidades, kde se ukrývá jedna z nejúchvatnějších scenérií na Azorách. Na západní straně ostrova São Miguel, v pohoří Serra Devassa, se uprostřed zelené vegetace ukrývá několik menších lagun. Naše první pěší túra povede právě tudy. Začínat budeme u starého kamenného akvaduktu . Trasa se bude kroutit mezi sopečnými kužely a lagunami. Čeká nás stoupání, klesání a spousta nádherných vyhlídek . Po několika kilometrech se vrátíme k silnici a lesem japonských kryptomerií, zajímavých jehličnanů,   dojdeme k  Pekelné tlamě . Tam se nám otevře úžasný pohled na velké laguny oblasti Sete Cidades, Lagoa Verde a Lagoa Azul. Odpojíme se od hlavní pěšiny a začneme stoupat na okraj ohromné kaldery. Potom už budeme obcházet Modrou lagunu . Doprovázet nás bude pohled na velké vodní plochy. Příliš turistů sem nezavítá a trasu budeme mít sami pro sebe. Na vyhlídce Miradouro das Cumeeiras na nás bude čekat řidič. Na závěr navštívíme městečko Capelas s přírodními bazény. Koupat se sem v letní sezóně jezdí hlavně místní. Čas: 4 hodiny / délka: 11 km / převýšení: 390 metrů při výstupu, 570 metrů při sestupu
3. den: Druhý den našeho dobrodružství zavítáme do středu ostrova São Miguel. Několikakilometrová túra vnitrozemím nás dovede k Lagoa do Fogo, na závěr si dáme nejlepší pivo na ostrově jako odměnu. Lagoa do Fogo, česky Ohnivá laguna, je druhé největší jezero ostrova . Teprve když stojíte u jejích břehů, uvědomíte si její obrovské rozměry. Leží uprostřed sopečné kaldery a je nejvýše položeným jezerem na São Miguelu. Stěny kráteru jsou vysoké přes 300 metrů. Laguna s jasně modrou vodou je obklopena svěží a hustou endemickou vegetací. Rostou tu jalovce, vavříny, vřesy a cedry. Z jalovců se vyrábí vyhlášený gin. Celá oblast je součástí rezervace se zónou zvláštní ochrany. Užijeme si jednu z nejúchvatnějších přírodních scenérií na Azorech . Čas: 4 hodiny / délka: 10,5 km / převýšení: 500 metrů při výstupu, 500 metrů při sestupu Jako odměnu po výšlapu si dáme chlazené točené pivo , údajně to nejlepší na ostrově. Naučíme se, jak se objednává v portugalštině. Na zpáteční cestě se zastavíme v São Roque , kde je několik písečných pláží . Kdo bude chtít, může dojít po pěkné přímořské promenádě pěšky do města a zastavit se na pozdní oběd v některé z místních hospůdek.
4. den: Další na programu je krásná túra podél severního pobřeží a kolem vodních mlýnů. Čeká nás také návštěva muzea tabáku a čajových plantáží. Ráno se vypravíme na túru kolem starých vodních mlýnů . Začínat budeme v malé vesničce Ribeira Funda . Po úzké silnici mezi domky místních obyvatel dojdeme ke kostelíku. Silnice se brzy změní v polní cestu, po které budeme klesat směrem k oceánu. Projdeme mezi pastvinami, kde se mezi zelení vyjímají černobílé krávy. Překročíme říční koryto a mineme starý vodní mlýn. Potom už se naše cesta bude vlnit nahoru a dolů podél divokého severního pobřeží . Modrá voda oceánu tu kontrastuje s černými vulkanickými skalami. Vlny se rozbíjí o špičaté skály. Je to neuvěřitelná podívaná. Připravte se, bude co fotit. Čas: 3 hodiny / délka: 8,5 km / převýšení : 300 metrů při výstupu, 490 metrů při sestupu Trasa nás dovede do vesnice Maia , kde navštívíme muzeum tabáku . Tabák se na Azorech dřív pěstoval. A to není všechno. Azory jsou také jediné místo v Evropě , kde se dodnes pěstuje čaj . My ho samozřejmě ochutnáme. Přesuneme se k  čajovým plantážím Gorreana a prohlédneme si originální fabriku z roku 1883. Každý rok tu vypěstují přibližně 30 tun lahodného čaje.
5. den: Vydáme se na cestu kolem laguny, kde se přímo ze země vytahují hrnce s hotovým obědem, do městečka Furnas. Ochutnáme tradiční  a vyzkoušíme na vlastní kůži koupání v termálním bazénu. Dopoledne vyrazíme do oblasti Furnas, kde je nejvíce cítit doznívající sopečná aktivita . Tato část ostrova je známá díky termálním pramenům a koupalištím. Naše pěší trasa povede tentokrát kolem laguny po příjemné lesní pěšině. Při obchůzce velké vodní plochy, poprvé v dálce uvidíme a brzy i ucítíme síru. Právě tady se na břehu jezera připravuje vyhlášené cozido , směs masa a zeleniny , která se uvaří zemským teplem. Podíváme se, jak se ze země vytahují hrnce s už hotovým obědem. Poté budeme pokračovat pěšky do lázeňského městečka Furnas a v některé z restaurací ochutnáme tuhle tradiční specialitu. Po obědě navštívíme krásný botanický park Terra Nostra . Na ploše 12,5 hektaru tu najdete sbírku několika tisíc druhů stromů a rostlin z různých koutů světa. Součástí zahrad je velký termální bazén. Voda má teplotu mezi 30 a 40 °C a díky obsahu železa má výraznou žlutohnědou barvu. Na závěr se ještě projdeme kolem říčního koryta, které nás dovede k  fumarolovému poli . Ze země tu vyvěrají horké plyny a gejzíry . Geotermální energie je vidět na každém kroku. Věřili byste, že ve vroucích vodách tu připravují i lahodnou kukuřici? A my toho budeme svědky.  Pěší trasa bude rozdělena na více etap, celkový čas: 2–3 hodiny / délka: 8,5 km / převýšení: zanedbatelné
6. den: Dnes si užijeme pohled na ostrov z mořské hladiny. Vypravíme se na oceán pozorovat kytovce a zkusíme koupání na ostrůvku Ilhéu. Život na ostrovech byl vždy hodně spjatý s životem na moři. Proto bude i náš den věnovaný plavbám na Atlantiku. Zájemci budou moci vyrazit na otevřený oceán pozorovat velryby a delfíny nebo se plavit na ostrůvek Ilhéu. Šance vidět kytovce je tu vysoká, a když se plavba povede, je to jeden z nejkrásnějších zážitků, jaký si můžete z Azorských ostrovů odvézt .
7. den: Výstup na nejvyšší vrchol ostrova Pico da Vara (1105 metrů n. m.) a koupání v přírodních bazénech ve městě Lagoa – v jednom z nejkrásnějších bazénových komplexů na ostrovech. Dnes nás čeká výstup na nejvyšší vrchol ostrova Pico da Vara (1105 metrů n. m.) a koupání v přírodních bazénech i v Atlantiku. Z hlavního města se hned ráno vydáme do zelených kopců pohoří Serra da Tronqueira . Dříve se tu těžilo uhlí a místní cesty se využívaly při chovu dobytka a při obchodování mezi vesnicemi Nordeste a Povoação. Teď je tu chráněná přírodní rezervace ,   kde hnízdí vzácný hýl azorský . Na začátku trasy nás budou doprovázet jehličnaté stromy. Potom se ocitneme uprostřed vavřínového lesa Laurisilva . S vyšší nadmořskou výškou lesy ustoupí a my budeme mít parádní výhled. Zažijeme stoupání různým terénem. Schody, pěšiny a otevřené horské cesty. Nastoupané metry budou stát za to! V případě hezkého počasí totiž uvidíme z výšky celý ostrov a náhorní plošinu Graminhais . Čas: 3–4 hodiny / délka: 7,5 km / převýšení : náročnější výstup 620 m a stejný sestup Po příjemném výšlapu přejedeme zpět na slunnější jižní pobřeží. Můžete se těšit do města Lagoa, kde si odpočineme u oceánu . Mají tu jeden z nejkrásnějších bazénových komplexů na Azorských ostrovech. Samozřejmě s přístupem na volné moře.
8. den: Dopoledne individuální volno, odpoledne transfer na letiště a odlet do Prahy.

12.07. - 19.07.24 pátek - pátek
snídaně letecky
49 990 Kč
cena za 8 dní

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Sao Miguel – Praha se všemi poplatky
  • kabinové a odbavované zavazadlo dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • 7x ubytování
  • 7x snídaně
  • doprava dle programu
  • služby průvodce (mimo individuální volno)

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • doporučené kapesné: cca 300 EUR (včetně stravování, vstupného a dopravy na místě)
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 7 000 Kč