Tour de Omán


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: vlastnídoprava: vlastní
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

Již 10 let, od roku 2010 si nejlepší cyklisté světa dávají v době, kdy Evropu pokryje bílá peřina sněhu, dostaveníčko v teplé zemi na pobřeží Arabského moře. Šesti etapový závod Tour de Oman se stal symbolem zimní cyklistické sezóny. Ne nadarmo jsou mezi jeho vítězi jména jako Chris Froome  a ne nadarmo je ředitelem závodu sám Eddy Mercx. Cyklisty sem lákají kvalitní silnice, stálé počasí, vysoké hory, hluboké kaňony, nádherná pouštní krajina i v zimě teplé moře. Na našem zájezdu se vydáme ve stopách slavného závodu. Podíváme se do pohoří Hadžár, do nitra Zelených hor Džebel Achdar, ale i do písečných dun pouště Wáhíba. A samozřejmě nebudou chybět ani etapy po pobřeží Arabského moře a Ománského zálivu. Stejně jako samotný závod náš zájezd zakončíme triumfálním dojezdem na nábřeží Corniche v samotném srdci hlavního města země Maskatu. Do nabitého programu jsme zahrnuli i dva odpočinkové dny, kdy namísto kola vyrazíme na výlet po svých.

Program: 1. Přílet do MASKATU (odlet z Evropy o den dříve). Po nezbytné aklimatizaci se přesuneme do bývalého hlavního města země Nizwy, kde se ubytujeme na 4 dny.

2. Z horského sedla Šaraf al Alamejn s nádhernými vyhlídkami na Ománský Velký kaňon Wadí beni Auf sjedeme do hliněného města Hamra v oáze mezi palmami. Podhorskou krajinou se pak přes městečka Tanuf a Rawdah a kolem historického zavlažovacího kanálu Falaž Daris  vrátíme do Nizwy. (↔ 83 km, převážně z kopce, či po rovině).

3. Průzkum donedávna nepřístupných Zelených hor Džebel Achdar s vesnicemi a terasovitými políčky jak v Jemenu. Nahoru se vyvezeme doprovodným vozidlem a po prozkoumání horských vesniček se svezeme nádhernou zbrusu novou silnicí dolů do městečka Birkát al Mawúz a následně zpátky do Nizwy (↔ 80–90 km, převážně z kopce, či po rovině)

4. Jeden den necháme naše bicykly odpočívat a vydáme se pěšky do hor Vysoký Hadžár. Projdeme kultovní trek BALCONY RIM v 800 m vysoké  stěně kaňonu Wadí Ghul až k vesnici As Sáb schované pod skalním převisem. Cestou budeme též obdivovat výhledy na nejvyšší horu Ománu Džebel Šáms (Sluneční hora).

5. Etapa podhorskou krajinou přes zemědělské vesničky v údolí Wadí al Kabir. Všude palmy, rýžová pole a kozy. Nově vybudovanou silnicí přes sedlo As Salmah do pouštního města Ibra, ubytování na 2 noci (↔ 110 km, ↑ 600 m stoupání).

6. Z údolí Wádí beni Chálíd s parádní koupačkou a jeskyní Muqal přes nízké sedlo do pouštních rovin. Podle zájmu zajedeme po asfaltu až k písečným dunám pouště Wáhíba a pak zpátky do Ibry (↔ 102 km, ↑ 200 m stoupání).

7. Přímořská etapa přes pouštní města Džalal bani bu Hasan a Džalal bani bu Ali s nejstarší ománskou mešitou a kolem pobřeží Indického oceánu až na „želví pláž“ Ras al Hadd (max 130 km, téměř po rovině). Ubytujeme se na nejvýchodnějším výběžku Arabského poloostrova a večer se vypravíme hledat obří želvy karety, které si na zdejší veliké písečné pláži budují svá hnízda.

8. Vypravíme se opět bez kol na výlet do kaňonu Wádí Šáb, kde po dobrodružném průstupu soutěskou můžeme plavat až do jeskyně s vodopádem. Cestou zpátky navštívíme hlavní město provincie Šarqíja Sur s výrobnou tradičních lodí dhau, na kterých se plavili ománští mořeplavci až do Indie, či na Zanzibar.

9. Závěrečná etapa po pobřeží Ománského zálivu z rybářské vesnice Sífai do hlavního města Maskatu. Projedeme kolem sultánského paláce a zájezd zakončíme triumfálním dojezdem na nábřeží Corniche ve čtvrti Mutrah (↔ 50 km, ↑ 300 metrů stoupání).

10. Závěrečný relax a prohlídka hlavního města země. Velká mešita sultána Qábuse, rybí trh, trh se suvenýry, možnost koupání, či lodního výletu. Podvečerní přesun na letiště (↔ na kole 40 km, nebo místní dopravou).

11. Přílet do zasněžené Evropy.

Doporučený typ kola: silniční
Povrch: 100% asfalt

Cena zahrnuje

  • doprovodné vozidlo po celou dobu cesty
  • 9x ubytování v hotelu či penzionu
  • průvodce
  • pojištění léčebných výloh a zákonné pojištění CK

Cena nezahrnuje

  • zpáteční letenka Praha - Istanbul - Maskat od cca 13.000 Kč (včetně tax)
  • přepravu kola cca 3.000 Kč
  • víza do Ománu (20 OMR - platí se na hranicích
  • obvykle platební kartou)