NORSKO - za krásami severské přírody


  • ubytování: chataubytování: chata
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy
    • Supertipy

Skandinávie je země jako stvořená pro milovníky přírody. V panenské krajině pod severním polárním kruhem poznáte skutečný ráj na zemi. Horské hřebeny, náhorní plošiny, hluboké zdravé lesy, zelená údolí, louky, jezera s průzračnou vodou, fjordy – hluboko do vnitrozemí sahající vodní plochy, to je příroda severu. Poznáte severské noci, při troše štěstí i polární záři. Navštívíte národní parky Norska, kde podniknete nenáročnou turistiku v kouzelné přírodě. Dále během zájezdu poplujete nejen přes moře, ale i přes známý Norddalsfjord s romantickou okolní krajinou. Navštívíte lyžařská střediska, malebná městečka, vesničky s dřevěnou lidovou architekturou. Budete moci dle Vašeho zájmu navštívit muzea, která se ve Skandinávii nedají nenavštívit. Seznámíte se s vysokou životní úrovní severu, poznáte zemi tolerantních lidí, na první pohled chladných, jimž ale nechybí upřímnost a srdečnost.

Doprava: autokarem

trasa Plzeň – Rokycany – Beroun – Praha (cca 20.00 hodin) – Ústí nad Labem

Ubytování: chata

4x ubytování ve „skandinávských chatkách“ s možností vaření, 2x zámořský trajekt, 1x trajekt přes fjord

Program zájezdu

1. den: Odjezd ve večerních hodinách po trase Plzeň – Rokycany – Beroun – Praha (cca 20.00 hodin) – Ústí nad Labem. (Možnost přistoupit na trase po dohodě s CK.) Přejezd přes SRN okolo Berlína do Rostocku nebo Puttgardenu na krátký trajekt do dánského Gedseru nebo Rodby.
2. den: Po připlutí do Dánska přejezd do hlavního města Kodaně, odtud přejezd přes Öresundskou úžinu do švédského Malmö přes Öresundský most, který je naprostým technickým unikátem. Jedná se o nejdelší mostní stavbu světa spojující dva státy, přičemž délka samotného mostu je 8km, délka podmořského tunelu 3,5km. Cesta malebným jižním pobřežím Švédska okolo Göteborgu do Norska. Ubytování a nocleh.
3. den: Přejezd okolo Osla, podél největšího norského jezera Mjösa do Lillehammeru – proslulého lyžařského centra a dějiště ZOH 1994. Jedna z nejúspěšnějších olympiád v historii vtiskla městu novou tvář. Výjezd ke skokanským můstkům sjedinečnou vyhlídkou. Prohlídka nejhezčího norského muzea v přírodě MAIHAUGEN, při které se neubráníte pocitu, že jste se ocitli ve světě pohádek. Procházka příjemnou pěší zónou města. Přejezd známým údolím GUDBRANDSDALEN s peřejnatou řekou Logen na ubytování v oblasti Vinstry.
4. den: Fascinující trasa ZLATÁ CESTA SEVERU – turisticky nejvyhledávanější oblast Norska s fantastickou krajinou hor, jezer, fjordů a vodopádů. Výjezd autokarem na horu DALSNIBBA (1476 m) s fascinujícími výhledy na okolní pohoří. GEJRANGERSKÝ FJORD – možnost jízdy lodí po údajně nejkrásnějším fjordu v Norsku s výhledy na známé vodopády Sedm sester, Ženich a Nevěstin závoj. Pokračování serpentinovou ORLÍ CESTOU do EIDSDALU a lodí přes NORDDALSFJORD do Linge. Zastávka na vyhlídce nad TROLÍ CESTOU u mohutného vodopádu STIGFOSS. TROLÍ CESTA, vystavěná ve strmé stěně a překonávající výšku 900 metrů, je nejznámější norskou serpentinovou silnicí a nejfotografovanějším místem v Norsku. Sjezd Trolí cestou do divokého údolí Romsdalen. TROLÍ STĚNA – zastávka u nejvyšší skalní kolmé stěny Evropy. SLETTEFOSS – zastávka u peřejí řeky Raumy. Návrat na ubytování údolím Romsdalen a Gudbrandsdalen.
5. den: Celodenní výlet k největšímu evropskému ledovci JOSTEDALSBREEN. Přejezd divoce drsnou krajinou Strynského pohoří do městečka STRYN, známého centra turistiky. Cesta podél jezer, fjordů a strmých skal k ledovci BRIKSDALSBREEN, nejpůvabnějšímu splazu ledovce Jostedalsbreen. Nenáročná vycházka horským údolím s mnoha vodopády k mohutnému ledovcovému splazu. Návrat na ubytování.
6. den: Přejezd do hlavního města Norska OSLA. Návštěva poloostrova BYGDOY s možností prohlídky legendárního muzea Fram s lodí, kterou pluli při svých objevitelských cestách F. Nansen a R. Amundsen (případně možnost prohlídky muzea Kontiki). Přejezd do Frognerova parku s Vigelandovými sochami, mezi nimiž vyniká obrovský monolit. Pěší prohlídka zahrnující hlavní pozoruhodnosti města: přístav spěší zónou, radnici – symbol města, parlament, divadlo, královský zámek, pevnost Akershus, budovu nové opery. Po celodenní prohlídce města odjezd směr Švédsko.
7. den: Přejezd ze Švédska přes Öresundský most doDánska. Krátkým trajektem zGedseru nebo Rodby do Německa. Tranzit SRN okolo Berlína. Příjezd do ČR v podvečerních hodinách.

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.

Cena zahrnuje

  • doprava zájezdovým autokarem s klimatizací a minibarem
  • průvodce
  • 4x ubytování ve „skandinávských chatkách“ s možností vaření
  • 2x zámořský trajekt
  • 1x trajekt přes fjord
  • poplatek za vysokohorskou cestu na Dalsnibbu
  • pojištění CK proti úpadku

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění
  • vstupy