Norsko - Legendární Fjordy A Vyhlídky


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

Oblíbený poznávací zájezd do nejkrásnějších částí Norska. Navštívíme Stavanger - vstupní bránu do oblasti jihozápadních fjordů, norskou ikonu krásný Lysefjord s vyhlášenou vyhlídkou Preikestolen, čeká nás atraktivní plavba podél členitého západního pobřeží do Bergenu. Vyjdeme k největšímu ledovci v Evropě Jostedalsbreen, shlédneme nádherné přírodní scenérie největšího norského fjordu Sognefjord. Prohlédneme si Bergen s unikátními hanzovními domy, čtvrť Bryggen, vyjedeme na vyhlídku Fløyen. V druhé části zájezdu nás čekají monumentální soutěsky, městečka, fjordy, vodopády a legendární "Zlatá cesta severu" vč. vyhlášeného Geirangerfjordu, Dalsnibby, Orlí stezky nebo cesty Trollů.

Poznávací zájezd do Norska 2023 - legendární fjordy a vyhlídky provází Ing. Milena Škorpilová .

Hirtshals – Grimstad – maják Lindesnes – Flekkefjord – Egersund – Stavanger – Lysefjord – vyhlídka Preikestolen – Bergen – Voss – Tvindefoss – Sognefjord – Jostedalsbreen – Brigsdalsbreen – Dalsnibba – Geirangerfjord – Orlí stezka – cesta Trollů – stěna Trollů – soutěska Romsdalen - údolí Gudbrandsdalen – Lillehammer – Oslo

Časový posun, počasí: ČASOVÝ POSUN
Je celoročně čas stejný jako v ČR; letní čas je zaváděn od poslední neděle v březnu do poslední neděle v říjnu.

POČASÍ V NORSKU
Ačkoliv má Norsko pověst poměrně deštivé země, může tu být i dost horko, a to i vysoko na severu.
Léto se v Norsku vyznačuje teplotami v průměru o několik stupňů nižšími než u nás, na západním pobřeží a na návětrných svazích hor prší více a častěji.
V jižních oblastech počítejte i s teplotami kolem 25°C v letních měsících. Počasí může být velmi proměnlivé. I v létě mohou být chladné večery.

Doprava: autokarem

Nástupní místa: 12.07. - 22.07. Odjezd A, B

Doprava je zajištěna dálkovým klim. autobusem a trajektem. V autobuse Vám budou určena místa dle předem připraveného zasedacího pořádku, který sestavuje cestovní kancelář v závislosti na datu zakoupení.

Ubytování: různé

Hotely/hostely/turistické norské hotely - 2 a 4lůžk. pokoje vč. snídaní a ložního prádla.

hotely/hostely/turistické norské hotely

UBYTOVÁNÍ
8x ubytování - 4x dvoulůžkové pokoje v hotelu, 4x 4lůžkové pokoje nebo chatky
Pozn.: Nutné mít s sebou vlastní ručníky, povlečení je v ceně!

STRAVOVÁNÍ
8x bohatá snídaně převážně formou bufetu, 1x večeře v hotelu. Ostatní strava je řešena z vlastních zdrojů a prostředků.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR v pozdních večerních hodinách (cca 23:00 hod. překročení hranic z ČR) přes Německo do Dánska.
2. den: Cesta Jutským poloostrovem, kolem poledne příjezd do HIRTSHALS , před naloděním na trajekt do Norska krátká prohlídka městečka, ev. návštěva jedinečného akvária Severního moře. V podvečerních hod. přejezd trajektem do Skandinávie, vylodění v Norsku, ubytování v okolí Kristiansand, případná večeře.
3. den: Poznávání jižního pobřeží Norska s nespočtem bílých přístavních městeček s barevnými rybářskými čluny, usazených ve skalnatých zátokách a zálivech – město GRIMSTAD , historické centrum plné úzkých uliček, muzeum Henrika Ibsena Ibsenhuset. Maják LINDESNES najdeme na nejjižnějším cípu Norska. Od r. 1915 signalizuje lodím vjezd do průlivu SKAGERRAK , spojujícího Severní a Baltské moře. Správní centrum kraje Agder, město FLEKKEFJORD se známým flekkefjordským kostelem. Jednou z nejkrásnějších cest jižního Norska s nespočtem příkrých skal a vodopádů příjezd do Stavangeru. Ubytování 2 noci v hotelu.
4. den: Poznávání krásy LYSEJFORDU . Supermoderním podmořským tunelem RYFAST odjezd ze Stavangeru na středně náročný výšlap k legendární skalní vyhlídkové plošině PREIKESTOLEN – Pulpit rock (Kazatelna). Strmé stěny tohoto jedinečného žulového skalního útvaru spadají 604 m do fjordu ležícího pod ním. Odpoledne prohlídka historického centra města STAVANGER s pitoreskními bílými dřevěnými domy, gotickým kostelem a strážní věží nad městem. Večer návrat do hotelu.
5. den: Stavanger , ranní nalodění na trajekt, plavba podél členitého západního pobřeží Norska . Po poledni vylodění ve městě a přístavu BERGEN . Ubytování v hostelu na okraji města. Odpoledne pěší výstup na horu ULRIKEN (643 m). Odměnou je fantastický výhled na Bergen a okolní fjordy.
6. den: BERGEN , historické centrum (UNESCO), neopakovatelná atmosféra trhu, unikátní hanzovní domy Bryggen (UNESCO) - středověké kostely, stará čtvrť dřevěných domů Gamle Bergen, možnost výjezdu lanovkou na vyhlídku Fløyen , ze které je vidět centrum města jako na dlani. Dle časových možností návštěva známého akvária. Večer ubytování v hostelu v okolí Vossu.
7. den: Zastávka u kaskádovitého vodopádu TVINDEFOSS . Přejedeme nádhernými scenériemi k rameni největšího norského fjordu SOGNEFJORDU (délka 200 km), toto legendární údolí plné jezer a vodopádů je často přirovnáváno k americkému Grand Canyonu. Vycházka horským údolím k největšímu ledovci v Evropě JOSTEDALSBREEN resp. k jeho nádhernému ledovcovému splazu BRIGSDALSBREEN . Ubytování v hotelu a večeře.
8. den: ZLATÁ CESTA SEVERU . Vyjedeme na horské sedlo s vyhlášenou vyhlídkou DALSNIBBA (1440 m) s úchvatnými pohledy na fjord Geiranger, jehož strmé stěny jsou krášleny desítkami vodopádů, z nichž nejznámější jsou vodopády Sedm sester, Nápadník a Naděje. Městečko GEIRANGER , ležící v romantických scenériích GEIRANGERFJORDU (UNESCO). Jeho krásy nejlépe vychutnáte při vyhlídkové plavbě. Pokračujeme ORLÍ STEZKOU , překonáme Nordalsfjord a vyjedeme věhlasnou CESTOU TROLLŮ – Trollstigveien, která 11 serpentinami překonává výškový rozdíl 800 m a prochází překrásnými horskými scenériemi. Příjezd na ubytování do kempu v oblasti Andalsnes.
9. den: Zastávka u pověstné převislé STĚNY TROLLŮ – Trollveggen. Pokračujeme podél divoké řeky Rauma do monumentální soutěsky Romsdalen a dále mohutným údolím Gudbrandsdalen . Navštívíme olympijský LILLEHAMMER , ležící u největšího norského jezera Mjösa. K večeru příjezd do OSLA , večerní prohlídka města, ubytování v hotelu, případná večeře.
10. den: Dokončení prohlídky OSLA - světoznámá budova radnice, budova Opery, Vigeland park. V poledne odjedeme do Švédska na noční trajekt do Německa.
11. den: Průjezd Německem do ČR, předpokládaný návrat odpoledne (Praha cca 16:00 hod).

Cena zahrnuje

  • dopravu lux. klim. busem,
  • ložní prádlo,
  • průvodce CK
  • trajekt Stavanger - Bergen,
  • trajekty do Skandinávie a zpět,
  • vnitrostátní trajekty,

Cena nezahrnuje

  • 4lůžk. kabina na zpátečním trajektu 800 Kč/os.,
  • a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • DOPORUČENÉ KAPESNÉ
  • Fakultativní příplatek:
  • MĚNA A KURZ
  • vstupné, fakult. služby,
  • vyhlídkovou plavbu Geirangerfjord,