Okruh Marokem


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky

Poznávací zájezd do Maroka nás zavede do exotikou vonících míst na území severozápadní Afriky. Vydáme se za poznáním světa pro nás tak odlišného svojí kulturou, náboženstvím, architekturou i uměním, poznáme skvosty arabské kultury - královská města Fés, Marrakesch i přírodně velmi atraktivní oblasti - kaňony v pohoří Atlas, pouštní oblasti a berberské osady.

Casablanca - Rabat - Volubilis - Moulay Idriss - Meknés - Fés - NP Ifrane – Wádí Ziz - Dadés - Ouarzazate - Ksar Ait Benhadou - Marrákeš

Orientační ceny vstupného: Volubilis – 70 MAD
Džípy do pouště – 25 €
Projížďka na velbloudech – 150 MAD
Rabat – Chellah – 70 MAD
Velká mešita v Casablance – 120 MAD
Fés – medresa – 30 MAD
Meknés – věznice ze 17.st. – 60 MAD, sýpky – 70 MAD,
Rhetaras – 10 MAD
Ourzazate – kasba – 20 MAD, filmové ateliéry – 50 MAD
Kasba Ait Benhadou – 10 MAD
Marrakéš – palác La Bahia – 70 MAD, Saadienské
hrobky – 70 MAD, palác El Badia – 70 MAD, muzeum
Si-Said – 70 MAD

Ve městech: Rabat, Fes, Moulay Idriss, Volubilis, Meknes a Marrakeš je pro skupiny povinný doprovod místního průvodce, stejně jako je povinný během prohlídek některých památek. V muslimských zemích je zvykem věnovat za veškeré služby – recepční a podobně, spropitné – bakšišné.
Z tohoto důvodu bude vybírat průvodce na místní průvodce (15,00 €) a "bakšišné" (10,00 €) = 25,00 € na osobu.

Časový posun, počasí: ČASOVÝ POSUN
+1 hod v době letního času -1 hod v době zimního času Pozn.: v měsíci ramadánu je posun -2 hodiny

PODNEBÍ
Maroko patří do mírného subtropického pásma, jižní část má klima pouštní. Rozmanitosti krajiny od středomořských pláží přes čtyřtisícové hory až po saharské náhorní plošiny odpovídá i velká různorodost podnebí. Při severním pobřeží je mírné středomořské, s relativně malými rozdíly mezi teplotami ve dne a v noci, v létě a v zimě. Pro horské oblasti (Rif, Střední a Velký Atlas, Antiatlas) je typické podnebí kontinentální: léto je velmi horké a zima velmi studená, ve dne se zpotíte a za letní noci se budete oblékat. Ve vnitrozemí a na jihu převládá sucho a horko. Průměrné letní teploty v Casablance či Agadiru jsou 26 – 28°C, v Marrakeši 37°C. Nejvíce srážek spadne v období listopad – březen, ale jsou rozloženy nerovnoměrně. Zatímco ve vysokých horách vydatně sněží, na jihu neprší i po několik let. Optimální doba k návštěvě země je časné jaro a podzim.

Doprava: letecky

Nástupní místa: 23.09. - 02.10. odjezd L1

Letecky do Maroka a zpět, po destinaci se budeme pohybovat klim. autobusem nebo minibusem (dle počtu klientů).

Ubytování: různé

hotel

UBYTOVÁNÍ
9x ubytování v hotelích - 2lůžk. pokoje s příslušenstvím

STRAVOVÁNÍ
9x snídaně. Ostatní strava je řešena z vlastních zdrojů a prostředků.

Program zájezdu

1. den: Přílet do Maroka, nocleh.
2. den: CASABLANCA , prohlídka mešity Hasana II. postavené s využitím nejmodernějších technologií a bohatě vyzdobené v tradičním stylu, náměstí Mohameda V. s výstavnými budovami z počátku 20. stol. RABAT , zastávka před královským palácem, romantický Chellah s římskými vykopávkami a středověkou svatyní, královské mauzoleum a Hasanova věž, kasba Ouidaias. Přejezd do Meknés.
3. den: Vykopávky města VOLUBILIS s římskými mozaikami. Poutní město MOULAY IDRISS , Mekka chudých, mauzoleum Moulaye Idrisse. Královské město MEKNÉS , památky na rozporuplného sultána 17 .stol. Moulaye Ismaila, jednoho z prvních panovníků současné král. dynastie (UNESCO), brána Bab Mansour, náměstí El Hedime s tržnicí, medina. Nocleh.
4. den: Královské město FÉS , duchovní a umělecké centrum Maroka, bronzová brána královského paláce, Bab Jeloud, nejkrásnější brána do mediny, medresa, mešita Karaouine s jednou z nejstarších univerzit na světě, mauzoleum zakladatele města Moulaye Idrisse II., súky, činírny a barvírny kůží, tkalci, keramika.
5. den: Průsmyky Středního a Vysokého Atlasu. NP IFRANE , vycházka mezi cedrovými velikány, pozorování makaků. WÁDÍ ZIZ , soutěska u tunelu Legionářů, PŘEHRADA U ER-RACHIDIE , oázy s palmovými háji.
6. den: Volný den. Fakult. celodenní výlet terénními auty na Saharu k největší písečné duně ERG CHEBBI – východ slunce na poušti, oáza MERZOUGA . Odjezd z Erfoudu podél vádí Rheris, oáza TINERHIR . Odpoledne příjezd do kaňonu TODRA , soutěsky s 300 metrů vysokými vápencovými stěnami - nocleh.
7. den: Prohlídka soutěsky DADÉS , zajímavé skalní útvary, podél vádí Dadés do města růží Kelaa M´Gouna, údolím kasb s výhledy na Vysoký Atlas a saharské horské hřebeny do Ouarzazate. Nocleh.
8. den: Marocký "Hollywood" město OUARZAZATE , prohlídka KASBY TAOURIRT (UNESCO) a filmových ateliérů. Opevněná velmi zajímavá hliněná vesnice KSAR AIT BENHADOU (UNESCO), která svou fotogeničností přitahuje návštěvníky i fotografy, přejezd přes SEDLO TIZI-N-TICHKA 2 260 m do Marrákeše.
9. den: MARRÁKEŠ , středověká mešita Koutoubia, palác La Bahia v andaluském stylu, hrobka sultána Ahmeda al Mansúra z dynastie Saadienů, súky v medině, nezapomenutelný večerní mumraj na náměstí Jemaa El Fna.
10. den: Odlet do ČR.

23.09. - 02.10.24 pondělí - středa
snídaně letecky (Praha)
33 990 Kč
cena za 10 dní (9 nocí)

Cena zahrnuje

  • 9x snídani,
  • dopravu minibusem nebo busem (dle počtu klientů),
  • letištní taxy a poplatky,
  • průvodce CK

Cena nezahrnuje

  • DOPORUČENÉ KAPESNÉ
  • fakult. služby,
  • Fakultativní příplatek:
  • MĚNA A KURZ
  • místního průvodce,
  • UPOZORNĚNÍ
  • vstupné,
  • vše ostatní co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"