BUDAPEŠŤ - poznávací zájezd s relaxací v termálních lázních (KL)

od 5 900 Kč
Sleva - 5% 6 200 Kč

  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

Maďarsko je státem s největším množstvím termálních pramenů na světě. Evidují tu více než tisíc termálů, které dosahují minimální teploty 30 °C. Většina z těchto pramenů má léčivé účinky. Maďarská metropole Budapešť zapadá do kontextu své země. Disponuje zhruba padesáti lázněmi, jež napájí přes sto vřídel a léčivých pramenů. Návštěva termálů zde patří ke každodennímu rituálu obyvatel všech generací. Muži hrají šachy přímo ve vodě, ženy si dopřávají vodních masáží. Místní termální vodu využívali ke koupelím již staří Římané, mezi nimiž například Markus Aurelius nebo císař Traján. V lázeňské tradici poté ve městě pečovali i Turci, kteří tu vládli v 16. a 17. století. Z osmanské éry jsou dodnes v provozu čtvery lázně, které vynikají orientálním duchem a architekturou. Věhlas lázeňské metropole kvetl i v době, kdy Budapešť prožívala na přelomu devatenáctého a dvacátého století svůj zlatý věk. Za jeden z nejslavnějších termálních komplexů v Evropě jsou považovány lázně Széchényi. Uvnitř novobarokního objektu z roku 1913 se nachází vanové lázně, bublinkové a slané koupele, a také tři velké bazény pod otevřeným nebem, které jsou díky pramenu o teplotě 75 °C vyhledávané i v zimních měsících. Léčí se zde nemoci kloubů a pohybového ústrojí. Při lázních Gellért byl v roce 1916 založen nejstarší lázeňský hotel v Budapešti. Návštěvníci lázní mohou využít krytý i venkovní bazén s vodou, která pomáhá na kloubní, gynekologické i nervové neduhy. Díky zachovalému secesnímu vybavení plní Gellért i estetickou funkci. Původní turecké lázně Rudas z r. 1578 prošly nákladnou rekonstrukcí a v roce 2005 byly opět zpřístupněny. Jsou jedinečným dokladem tureckého stavitelství a vypovídají o precizní kamenické práci Osmanů. Nejpůsobivější je desetimetrová kopule, pod níž se nachází centrální bazén ve tvaru osmiúhelníku. Teprve v roce 2014 pak byla k lázním Rudas připojena i zcela nová wellness část, jež disponuje mimo jiné i odkrytým střešním bazénkem s unikátním výhledem na Dunaj a protější pešťské nábřeží. Relaxační pobyt v rozličných budapešťských lázních jsme pro vás zpestřili poznávacím programem po stopách maďarské historie a ulehčili vynecháním nočních přejezdů.

Vstupenky na Parlament je třeba zarezervovat před odjezdem (při rezervaci zájezdu), na místě už to nebude možné.

Stravování: snídaně

Snídaně formou bufetu, za příplatek možnost večeře (výběr ze 2-3 jídel, tři chody).

Doprava: autokarem

Trasa A
Praha, Zbraslav, Dobříš, Příbram. Písek, Protivín, Vodňany, České Budějovice.
Trasa B
Plzeň, Klatovy, Horažďovice, Strakonice.

Program zájezdu

1. den: V časných ranních hodinách odjezd. Odpoledne příjezd do Budapešti a relaxace v největších maďarských lázních Széchényi (vnitřní i venkovní bazény o teplotě 30–38 °C), nocleh.
2. den: Dopoledne prohlídka Budína, Matyášův chrám, Rybářská bašta, královský palác. Odpoledne relaxace v secesních lázních Gellért (termální bazény o teplotě 36–38 °C, sauny a plavecký bazén v antickém římském stylu). Poté návštěva tržnice, večeře. Po večeři možnost večerní fakultativní komentované plavby lodí po krásném modrém Dunaji, při níž bude možno obdivovat krásně osvětlené Budínské hradní město, slavný Řetězový most, Parlament nebo vrch Gellért s citadelou (cena plavby: 450 Kč), nocleh.
3. den: Náměstí Hrdinů aj., možnost fakultativního výletu busem po stopách uherské historie do Ostřihomi (korunovační katedrála uherských králů) a Visegrádu - historické sídlo uherských králů (cena výletu: 390 Kč), odpoledne prohlídka Pešti – slavná tržnice, katedrála sv. Štěpána, nábřeží Dunaje, parlament, nocleh.
4. den: Dopoledne relaxace v tureckých lázních Rudas (termální lázně s léčivou vodou o teplotě až 42 °C). Alternativně procházka v centru Pešti, dle času návštěva Parlamentu (cena za vstup: 490 Kč, osoby do 24 let 250 Kč), Velké synagogy a židovské čtvrti v obvodu Erzsébetváros. Po poledni odjezd z Budapešti. V pozdních večerních hodinách návrat domů.

květen 2024

23.05. - 26.05.24 čtvrtek - neděle
snídaně autokarem
Sleva 5% 6 200 Kč 5 900 Kč
cena za 4 dny (3 noci)

říjen 2024

25.10. - 28.10.24 pátek - pondělí
snídaně autokarem
Sleva 5% 6 200 Kč 5 900 Kč
cena za 4 dny (3 noci)

Cena zahrnuje

  • 3x ubytování v Budapešti v hotelu*** se snídaní v pokoji s vlastním příslušenstvím
  • dopravu autobusem s klimatizací a WC
  • služby průvodce
  • pojištění CK proti úpadku

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění
  • Vstup Parlament (příplatek: 490 Kč)
  • Vstup Parlament, osoba do 24 let (příplatek: 250 Kč)
  • komentovaná plavba lodí po Dunaji (cena za osobu) (příplatek: 450 Kč)
  • výlet po stopách uherské historie (cena za osobu) (příplatek: 90 Kč)
  • příplatek za jednolůžkový pokoj (příplatek: 2590 Kč)
  • příplatek za 3x večeře (příplatek: 1650 Kč)
  • vstupy
  • pobytovou taxu