To nejlepší z Trapani a Agrigenta + EGADSKÉ OSTROVY + SICILSKÉ VÍNO (letecky z P


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky

Sicílie, jak ji neznáte… Prozkoumáte solné město Trapani i uličky středověkého Erice. Vyrazíte na fantastickou plavbu lodí na Egadské ostrovy a k zářivě bílým útesům na pobřeží. Ponoříte se do antických příběhů Údolí chrámů i do tajů sicilské kuchyně. Ochutnáte marsalské víno a užijete si křišťálové moře. Nechte se unést Sicílií a objevujte skryté ostrovní poklady – naživo a z první ruky!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně formou bufetu
během dne při prohlídce bude možné zakoupit jídlo na některé z přestávek v místech s možností občerstvení

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy a v závislosti na čase příletu první možné seznámení se sicilským městem Trapani. Odlet z Prahy v dopoledních hodinách na Sicílii do města Trapani. Přesun na ubytování a v rámci časových možností první seznámení s městem v doprovodu průvodce, případně společná večeře.
2. den: Prozkoumáme malebné Trapani, které proslulo také výrobou nejkvalitnější soli. Úchvatný výhled na město si užijeme po výjezdu lanovkou ve středověkém Erice a na závěr si prohlédneme unikátní solná pole v rezervaci Saline di Trapani. Ráno se přesuneme objednaným transferem do města Trapani , které je známé svou produkcí nejkvalitnější soli v Itálii . Trapani je staré přístavní město, které si vás získá svou malebností, bohatě zdobenými paláci a historickými kostely. Po obědě se vydáme do středověkého městečka Erice , které leží pár kilometrů severně od Trapani. Jedná se o jedno z nejstarších měst na Sicílii , což dokládá nejen dochované opevnění z období slavného starověkého Kartága, ale i místní typická atmosféra, kterou tvoří mlžné opary a úzké uličky s tradiční kamennou dlažbou. Výhledy na Trapani z výšky po vyjetí lanovkou jsou nezapomenutelné a dohlédneme až na nedaleké Egadské ostrovy. Na cestě zpátky se zastavíme v přírodní rezervaci Saline di Trapani , kde se nacházejí solná pole a nádrže, ze kterých se tradičním způsobem získává nerafinovaná kuchyňská sůl. Oslnivé hromádky soli při západu slunce získávají růžový nádech a společně s několika větrnými mlýny vás nenuceně přesvědčí, že sůl je opravdu nad zlato.  Cesta zpátky na hotel. 
3. den: Čeká nás výletní plavba na Egadské ostrovy. Poobědváme na lodi a pak už si jen budeme vychutnávat zdejší panenskou přírodu i překrásné pláže, žhavé slunce a azurové moře.  Dnešek bude ve znamení koupání a plavby k přilehlým Egadským ostrovům. Postupně navštívíme ostrůvky Levanzo, Favignana a Marettimo.  Ráno po snídani vyrazíme z přístavu v Trapani výletní lodí k prvnímu ze tří ostrovů. Nevelké ostrovy měřící sotva pár kilometrů si vás podmaní svou panenskou přírodou a nádhernými plážemi s romantickými zátokami s křišťálově čistým mořem . Souostroví je známé tradičním lovem tuňáků a dodnes panující arabskou atmosférou. V rámci programu bude zajištěn lehký oběd na lodi. Ocitneme se na místě, kde se střetává Středozemní moře s Tyrhénským. Voda je tu neuvěřitelně azurová, štiplavě slaná a maximálně osvěžující. Proto právě tento den bude zasvěcený slunci, koupání v moři a třeba i seznamování se s podmořským světem. V odpoledních hodinách přesun lodí zpátky na pevninu a návrat na hotel.
4. den: Odpočinku a pohodě se budeme věnovat i dnes. Volný čas bude možné strávit na pláži nebo vyrazit na krátkou společnou procházku do okolí a přilehlého městečka Mazara del Vallo. Pro zájemce je připraven kurz sicilské kuchyně, který bude úžasnou tečkou dnešního dne.  Den jako stvořený ke koupaní a odpočinku na západní straně ostrova. Pro aktivnější můžeme nabídnou prohlídku městečka Mazara del Vallo , které je jedním z nejdůležitějších rybárských center v celé Itálii. Město má překrásnou atmosféru, jelikož bylo ovlivněno arabským vlivem. V centru města se nachází krásné kostely: kostel sv. Kateřiny , kostel sv. Mikuláše nebo kostel sv. Františka . Oblíbeným místem místních je náměstí  Piazza della Repubblica , kde se nachází barokní památky města. Pěkným sídlem radnice je palác maltézských rytířů , jehož historie sahá do 16. století. Pro zájemce je možnost přiobjednání  kurzu sicilské kuchyně  v doprovodu naší průvodkyně, která bude pomáhat s překladem místního kuchaře, který kurz povede. Společně budeme připravovat  dvouchodové menu  a naučíme se,  jak připravit čerstvé těstoviny . Kurz je zakončený  společnou večeří se sklenkou místního vína . 
5. den: Vyrazíme do Údolí chrámů v Agrigentu, kde si prohlédneme Chrám svornosti a další antické poklady. Po výpravě do minulosti se ještě zastavíme u zářivě bílých útesů Scala dei Turchi, které mylně vyvolávají chladivý pocit i na rozpáleném sicilském slunci.  Ráno se vydáme na celodenní výlet do přibližně dvě hodiny vzdáleného města Agrigento. Město založené řeckými kolonisty v 6. století před n. l. je navštěvováno především díky slavné antické minulosti, z níž se výborně zachoval komplex dórských chrámů známý jako Údolí chrámů . Označení Údolí chrámů je velmi nepřesné, protože areál stojí ve skutečnosti na vršku. Celý areál dělící se na západní a východní část je zapsaný na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a v minulosti tento archeologický skvost obdivoval i samotný Johann Wolfgang Goethe.  Zastavíme se například u Chrámu Svornosti (Tempio della Concordia) , který se díky svému neporušenému stavu označuje za jeden z nejzachovalejších řeckých chrámů světa .  Při cestě zpátky si uděláme krátkou zastávku u  útesu Scala dei Turchi (Schodiště Turků) . Zářivě bílá barva připomínající sněhovou pokrývku  evokuje lokality typické pro jižní, potažmo severní pól. Nenechte se zmást! Nezvyklá barva útesu je dána jeho nerostným složením. Směs jílu a karbonátu, která je nazývána slín, dala kameni jasný čistě bílý odstín. Útvar připomínající schody pak v minulosti sloužil jako útočiště tureckých pirátům.  Poté budeme pokračovat zpátky na hotel
6. den: Připravte se na den sicilského vína. Po Solné ulice se dopravíme do vinařské oblasti poblíž města Marsala. Okoštujeme nejlepší sicilská vína včetně nejznámější stejnojmenné odrůdy. V krásné barokní Marsale si pak dáme společný oběd. Po snídani se vydáme na cestu po přibližně 30 kilometrů dlouhé  Via del Sale – Solná ulice . Název si vysloužila tím, že se kolem ní stále kupí hromady sněhobílé soli.  Naším cílem bude jedna z proslulých vinařských oblastí. Sicilská půda a klimatické podmínky hrají významnou roli při pěstování vína na ostrově. Pravě ze Sicílie pochází zhruba 14 % celkové italské produkce vína. Společně s průvodkyní ochutnáme místní vína a neopomeneme nejznámější odrůdu červeného vína Marsala , které se proslavilo již při úspěchu britské flotily v bitvě u Trafalgaru v roce 1805. Marsala se vyznačuje zemitě rudým odstínem a výraznou chutí.  Následně navštívíme stejnojmenné město Marsala, původně arabské přístavní město („Marsa al Allah“ – přístav Alláha). Dnes známé především kvůli slavnému vínu, které se zde vyrábí. Centrem města je náměstí Piazza della Repubblica a i přes arabský původ se dnes pyšní převážně barokní podobou a hlavním městským dómem, zasvěceným sv. Tomáši z Cartenbury . Po prohlídce se vrátíme objednaným autobusem zpět.
7. den: Odlet zpět do Prahy. Dle letového řádu možnost případné poslední procházky s průvodcem městem. Poté přesun na letiště a odlet do Prahy.

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Trapani – Praha včetně letištních poplatků a tax
  • doprava letiště – hotel – letiště
  • doprava v rámci programu
  • 6x ubytování v hotelu
  • 6x snídaně
  • lodní výlet s obědem na lodi
  • průvodcovské služby českého nebo slovenského průvodce

Cena nezahrnuje

  • ochutnávka vína Marsala: 25 EUR
  • kurz sicilské kuchyně: 40 EUR
  • cestovní pojištění
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 6 000 Kč