Penzion Gardur + penzion Bella ***


  • ubytování: pensionubytování: pension
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Aktivní dovolená

Zájezd s českým průvodcem, vozidlem 4x4 pro 8 osob – skupina max. 8 osob:

KEFLAVÍK • GUNNUHVER • GRINDAVÍK • KRYSUVÍK • VESTMANNSKÉ OSTROVY • vodopád SELJALANDFOSS • vodopád SKOGAFOSS • sopka EYJAFJALLAJÖKULL • DÝRHOLAEY • ledovec MÝRDALSJÖKULL • městečko VIK • LANDMANNALAUGAR • sopka HEKLA • gejzír STROKUR • vodopád HAIFOSS • THINGVELLIR • vodopád GULFOSS • kráter KERID • REYKJAVÍK • MODRÁ LAGUNA


Island je ostrov ležící v Severním Atlantiku v těsné blízkosti polárního kruhu. Své poloze v oblasti Středoatlantského hřbetu, na rozhraní dvou kontinentálních desek, kde se magma nachází velmi blízko pod povrchem, vděčí za mimořádně bohatou sopečnou aktivitu . S tímto souvisí i častý výskyt horkých pramenů a gejzírů . Typickým rysem zdejší krajiny je množství jezer a řek s mnoha vodopády . Zhruba 11% ostrova je pokryto ledovci , pod nimiž jsou ukryty aktivní vulkány . Právě proto se i vžilo označení "Ostrov ohně a ledu".

Doprava na Islandu a průvodce. Doprava bude zajištěna vozidlem 4x4 pro 8 osob+řidič. Z toho vyplývá, že maximální velikost skupiny bude 8 osob a přístup ke každému zákazníkovi naprosto osobní. Řidičem a průvodcem v jedné osobě bude pan Jan Smejkal , který se touto činností na Islandu zabývá již dlouhá léta, vždy po celou letní sezónu a za tu dobu měl příležitost se seznámit se všemi krásami, které tento ostrov nabízí.

Počasí je zde proměnlivé, severské, na jihozápadě zmírňované Golfským proudem s častějšími srážkami, provázených silným větrem. V plném létě slunce zapadá na necelé 2 hodiny, v nejhlubší zimě vydává skomíravé světlo sotva čtyři hodiny denně.

Historie ostrova je neméně zajímavá. Za jeho objevení a osídlení se zasloužili Vikingové převážně z Norska, kteří na svých lodích podnikali odvážné objevitelské cesty severním Atlantikem, přes Grónsko až do Severní Ameriky. Zdejší obyvatelé byli od pradávna nuceni vzdorovat drsnému podnebí, přírodním živlům i ničivým katastrofám. V dnešní době se Island řadí mezi země s nejvyšší životní úrovní. Na ostrově žije 350.000 obyvatel, z toho asi 2/3 v Reykjavíku a jeho blízkém okolí.

Vnitrozemí je neobydlené. Díky neexistenci průmyslu a jiných zdrojů znečištění si návštěvník na ostrově užívá nejčistšího vzduchu a vody. Island ochraně životního prostředí věnuje velkou pozornost.

Cesty do vnitrozemí jsou nezpevněné, s množstvím brodů . Často vedou pískem a lávovými poli , proto jsou určena výhradně pro terénní vozidla. Pro přepravu na ostrově využíváme výhod vozidla s pohonem všech kol , které nám umožňuje navštívit oblasti a místa běžným vozidlům nedostupná.

Doprava: letecky

Doprava na Island je zajištěna leteckou společností Icelandair.
Předpokládaný letový řád (místní časy):
Praha - Island 14:05-16:00
Island - Praha 07:30-13:15

Časy letů jsou orientační. Závazné časy letů budou uvedeny v pokynech na zájezd, které budou zaslány zákazníkovi před odjezdem e-mailem nebo poštou.


V ceně letu je jedno odbavené zavazadlo na osobu o hmotnosti do 23 kg
a jedno příruční zavazadlo do 10 kg.

(Rozměry příručního zavazadla - max. 55x40x20 cm)

(Rozměry odbaveného zavazadla - součet jeho délky, šířky a výšky včetně držadel, postranních kapes a koleček nesmí přesáhnout 158 cm.)

Sdružování zavazadel (součet hmotností za více osob do jednoho zavazadla) není povoleno.

Ubytování: pension

1.-6. noc: Městečko Selfoss , je možné si vybrat ze dvou možností ubytování:

Penzion Bella v centru Selfoss, pěkná dvoulůžkové pokoje s možností přistýlky s vlastním sociálním zařízením. WiFi zdarma. TV, lednička, ručníky, povlečení, minibar. kávovar, příslušenství na přípravu kávy a čaje, fén. Pokoje jsou vhodné i pro náročnější zákazníky. Možnost pořízení snídaní v pekařství vedle v ceně do 2000 ISK.

Hostel Selfoss v centru Selfoss, jednoduchý penzion, dvoulůžkové pokoje s umyvadlem, společné sociální zařízení, Wi-Fi zdarma, k dispozici kuchyňka. Jednodušší ubytování pro méně náročné zákazníky. Možnost pořízení snídaní v pekařství přes ulici v ceně do 2000 ISK.

7. noc: Penzion Gardur u letiště, dvoulůžkové pokoje, společné sociální zařízení

1. noc je v ceně snídaně v pekařství v Selfossu.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy ve 14:05 hod., přílet na Island v 16:00 místního času (o dvě hod. méně). Zbývající čas tohoto dne využijeme k prohlídce nejzajímavější míst poloostrova Reykjanes : navštívíme mohutné horké prameny Gunnuhver , městečko Grindavík , geotermální pole Krysuvík - Seltún . Uvidíme lávová pole s podivuhodnými krátery, zlom dvou kontinentálních desek s mostem mezi Evropou a Amerikou, pobřežní útesy s ptačími koloniemi a starými majáky, rybářské přístavy, geotermální pole s horkými bublajícími prameny. Poté se přesuneme na jižní pobřeží do města Selfoss na ubytování.
2. den: Výlet lodí na Vestmanské ostrovy –vulkanické ostrovy s pohnutou historií. Katastrofická erupce sopky Eldfell v roce 1973 zavalila část města lávou a popelem, místo dostalo přezdívku Pompeje severu. Vystoupáme na ještě teplý vrchol sopky, odkud jsou nádherné výhledy. Prohlédneme si rybářský přístav se skanzenem, monumentální pobřežní útesy s koloniemi mořských ptáků, zejména papuchalků (symbol Islandu). Fakultativně můžeme navštívit mořské akvárium nebo muzeum věnované erupci sopky Eldfell, rovněž můžete i ochutnat speciality místní vyhlášené restaurace.
3. den: To nejzajímavější z jižního pobřeží – vodopády Seljalandfoss, Skogafoss, sopka Eyjafjallajökull (známá svojí erupcí z roku 2010), ledovec Sólheimajökull, Dýrholaey – Brána Islandu, Černá pláž, Trolí skály, městečko Vík - nejjižnější místo Islandu (možnost nákupu islandských vlněných svetrů a dalších výrobků vyráběné v místní manufaktuře).
4. den: Dnes nás bude čekat výšlap 3,5 km do pohoří Hengil , které je známé velkým množstvím horkých pramenů. Zde, v údolí Hveradalur , je možnost skvělého přírodního koupaní v teplé řece. Odpoledne zamíříme k největšímu islandskému jezeru Thingvallavatn, u něhož leží nejvýznamnější místo islandské historie Thingvellir . Zde byl v roce 930 založen první parlament na světě. Je to i z přírodního hlediska pozoruhodné místo – největší geologický zlom, kde se rozestupují dvě kontinentální desky (severoamerická a euroasijská).
5. den: Vydáme se do drsného islandského vnitrozemí. Po nezpevněných cestách budeme projíždět kolem nejznámější islandské sopky Hekly , která se proslavila svými častými erupcemi. Dále navštívíme kráterové jezero Hnausapollur a zlatý hřeb naší cesty Landmannalaugar – duhové hory . Zde se projdeme po okolí, případně vystoupáme na vyhlídkovou horu Bláhnúkur . Na závěr se vykoupeme v přírodní teplé laguně.
6. den: Dnes se vypravíme k druhému nejvyššímu vodopádu Haifoss . Cestou navštívíme pozůstatky prastaré farmy Stöng a malebné čedičové údolí Gjájin . Odpoledne nás budou čekat nejnavštěvovanější místa Islandu, označovaná jako Zlatý okruh – vodopád Gulfoss (Zlatý vodopád), gejzír Strokur , a také kráter Kerid.
7. den: Prohlídka nejsevernějšího hlavního města - Reykjavíku . Společně se projdeme historickými uličkami starého města se svými typickými barevnými dřevěnými domky. Prohlédnete si dominantu města – katedrálu Hallgrímskirkja, islandský parlament, radnici, koncertní halu Harpa, přístav s rybářskými loděmi a restauracemi . Budete mít možnost ochutnat něco z místní vyhlášené gastronomie. Je také možné absolvovat fakultativní výlet za pozorováním velryb , nebo 5D atrakci Fly over Island (5D produkce, při níž zažijete fascinující realistický zážitek letu nad nejkrásnějšími kouty Islandu). V pozdních odpoledních hodinách odjíždíme směr Keflavík , kde zájemci o Modrou lagunu využijí čas před odletem k relaxaci v teplé léčivé vodě. Ostatní mohou zbytek času využít k prohlídce městečka Keflavík (rybářský přístav, místní museum DUS), nebo k návštěvě aquaparku. Ubytování nedaleko letiště.
8. den: V časných ranních hodinách přesun autem na letiště, odlet z letiště Keflavík v 07:30 hod., přílet do Prahy v 13:15 hod. Změna programu vyhrazena dle pokynů průvodce, v případě nenadálých událostí nebo špatného počasí !!

Cena zahrnuje

  • letenku Praha - Island – Praha
  • dopravu autem s pohonem všech kol pro 8 osob + řidič po Islandu
  • služby řidiče a průvodce po Islandu v jedné osobě
  • 6x ubytování v penzionu Bella nebo v hostelu Selfoss v Selfoss, viz popis ubytování, 1 noc je se snídaní v nedalekém pekařství
  • 1x ubytování v penzionu Gardur u letiště noc před odletem, dvoulůžkové pokoje, společné sociální zařízení
  • výlet na Vestmanské ostrovy

Cena nezahrnuje

  • pojištění léčebných výloh a storna ERV pojišťovny (doporučujeme připlatit)
  • vstupné do Modré laguny 2.500 Kč, děti do 13 roků včetně zdarma
  • výlet za pozorováním velryb 11.000 ISK (asi 80 EUR), objednání a platba na místě
  • Předpokládaná částka na vstupy 3.100 ISK (asi 25 EUR)