Indie - Toulky Rádžasthánem, Ágra A Váránasí


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací
    • Exotika

Velkolepý okruh za poznáním exotické tváře Indie s Janou Křížovou, pro kterou je tato země druhým domovem. Společně poznáme duchovní život, posvátná místa a skutečné klenoty z minulosti - mimořádné pozůstatky rádžů, honosné kupecké rezidence, džinistické chrámy, staré pevnosti. Okruh nás zavede k jedinečným památkám "Zlatého" trojúhelníku, k překrásným městům a palácům v pohádkovém kraji Rádžasthán, které vypráví příběhy o lásce, hrdinství a bohatství. K návštěvě země bezpochyby patří i posvátné Váránasí a proslulý chrámový komplex v Khadžuráho. Okruh obohatíme o bývalé královské město Chittorgarh, město duchů Fatehpur Sikri. Navštívíme zapomenuté paláce a chrámy malebného Órchha, poušť Thár, kde západ slunce na dunách bude opravdovým zážitkem, stejně tak i hinduistický svátek barev Hólí, který si užijeme v jednom z nejromantičtějších měst Indie v Udaipuru.

Zájezd provází Ing. Jana Křížová, garance skupiny max. 12 osob

Dillí - Bíkánér – Déšnók - Džaisalmér - Poušť Thár - Džódhpur - Np Kumbhalgarh - Ranakpur - Udaipur – Chittorgarh - Džajpur - Fatehpur Sikri - Ágra - Órchha - Khadžuráho - Váránasí - Sarnáth

OKRUH INDIÍ ZA VELKOLEPÝMI PAMÁTKAMI

A SVÁTEK BAREV HÓLÍ

Orientační ceny vstupného: Pevnost Bikanér 400 INR
palác Lalgarh 200 INR
pevnost Jaisalmer 450 INR
pevnost Jodhpur 600 INR
Jaswant Thada 100 INR
Kumbhalgarh 600 INR
palác v Udaipuru 350 INR
pevnost Amber 500 INR
městský palác v Jaipuru 700 INR
Hawa Mahal 250 INR
Džantar Mantar 250 INR
Fatehpur Sikri 610 INR
Taj Mahal 1300 INR
Červená pevnost v Agře 600 INR
hrobka sultána Akhbara 250 INR
Khadžuráho 600 INR
archeologický areál Sarnáth 250 INR
Archeologické muzeum 10 INR
Červená pevnost v Dillí 600 INR
Kutub Minar 500 INR
Humájúnova hrobka 500 INR



Ceny vstupů se často skokově mění.
Počítejte s možností dodatečného přikoupení povolení fotografovat či natáčet na video v interiérech. Tato částka se pohybuje podle významnosti objektu od 20 -200 rupií. Vstupy u státních památek bývají většinou 500 Rs. Nejdražší položkou je Tádž Mahal, který stojí 1500 Rs.

Celkově počítejte na vstupy cca 125 Euro.

Kapesné: Dle individuálního zájmu o návštěvu památek cca 125 Euro na vstupné, cca 30 Euro na bakšišné + cca 20 Euro/den na běžnou útratu, stravu a osobní potřebu. V případě zájmu o fakultativní výlety, nákupy drahých předmětů (koberce, šperky atd.) počítejte s větší finanční rezervou.


V Indii je zvykem věnovat za veškeré poskytnuté služby – (nosiči v hotelu, řidič v autobusu, místní průvodci, apod.) spropitné – bakšišné, které se pro náš zájezd bude pohybovat okolo 30 Eur/os. Bývá zvykem, že průvodce bakšišné vybere na začátku zájezd a poté ho předává za celou skupinu

Vstupní vízum: turistické vízum do Indie 2300 Kč, o potřebných formalitách budeme včas informovat

Očkování: při vstupu do Indie není vyžadováno žádné povinné očkování

Doporučujeme: U většiny chrámů, mešit se musí všichni návštěvníci zouvat. Někteří turisté raději vozí staré ponožky nebo návleky, které jim nevadí po dni zahodit. Upozorňuji, že v některých chrámech vyžadují úplně bosé nohy!!
• Nepijte vodu z vodovodu, doporučujeme kupovat vodu balenou, můžete tak předejít zažívacím potížím. Stejně tak se vyvarujte přílišnému míchání různých jídel a hlavně jídel silně kořeněných
• Vzhledem k tomu, že Indové mají zcela odlišnou mentalitu od té naší, buďte, prosím, tolerantní a respektujte tento fakt. Berte jej jako součást poznávání jejich země.
• Zejména indické pojetí času nám může někdy působit potíže.
• Indové jsou značně spontánní, přátelští a družní. Jednání je obvykle velmi srdečné a vstřícné. Bohužel se naučili na turisty pohlížet jako na boháče s naditou peněženkou. Za sebemenší službu vyžadují bakšiš a výjimečně se dokáží i nepříjemně prosazovat. Zvlášť v některých objektech se můžete setkat s množstvím především dětí prodávajících drobné suvenýry, které jsou velmi neodbytné. Prosíme v těchto případech o trpělivost a pochopení.
• Fotografování venku nebývá omezené, v některých interiérech, zvláště v chrámech je zakázáno. Někdy je možné si zakoupit na místě povolení k fotografování. Buďte taktní a opatrní při fotografování místních lidí. Ti často za vyfotografování požadují bakšiš.

Doprava: letecky

Nástupní místa: 02.03. – 20.03. Odlet L2, L3

Program zájezdu

1. den: Odlet s průvodcem z Prahy do Dillí.
2. den: Po půlnoci přílet do Dillí, transfer do hotelu. Snídaně a celodenní prohlídka DILLÍ – největší mešita v Indii Páteční mešita – Džámí masdžid, Červená pevnost (UNESCO), procházka po náměstí Chandi Chowk, Rádžghát – místo zpopelnění Mahátmy Gándhího, impozantní Kutub Minár (UNESCO) - největší cihlový minaret světa a komplex budov, které jsou ukázkou raně afgánské architektury, baháistický Lotosový chrám - krásná stavba v podobě rozvíjejícího se lotosového květu. Humájúnova hrobka (UNESCO) - jedinečná ukázka Mughalské architektury, předchůdce Tádž Mahalu, moderní památník Indická brána aj. Večer fakult. návštěva sound & light show v Červené pevnosti. Návrat do hotelu na nocleh.
3. den: Po snídani přejezd do BÍKÁNÉRU (cca 8 hod.). Jedinečná a zajímavá cesta se zastávkami nás povede přes indický venkov RÁDŽASTHÁNU , největší indický stát, který je nazýván "pouštním státem", ale oplývá řadou zajímavých historických i kulturních lokalit. Právě v Rádžasthánu se nám odhalí Orient v celé kráse. Nocleh v Bíkánéru.
4. den: Prohlídka "velbloudího" města BÍKÁNÉR , strategicky ležícího na bývalé karavanní cestě do Střední Asie a Číny. Navštívíme pevnost Džúnágarh - sídlo místních maharádžů s krásnými interiéry, palác Lálgarh s muzeem. DÉŠNÓK s hinduistickým chrámem Karni Mata, který je známý množstvím krotkých krys, která jsou zde uctívána jako posvátná zvířata. Nocleh v Džaisalméru.
5. den: Zlaté město DŽAISALMÉR (UNESCO) jehož mohutné pevnosti z 99 baštami vystupují z pouště Thár. Toulky pevností, návštěva paláce, džinistických chrámů a event. návštěva některého z havélí - honosné rezidence místních kupců. Zastávka u jezera GADI SAGAR . Odpoledne přesun do pouště THÁR , jízda na velbloudech (cca 1,5 hod) na písečné duny Sam a Sand. Západ slunce na dunách. Ubytování a večeře.
6. den: Po snídani pokračujeme v cestě za poznáním RÁDŽASTHÁNU . Průjezd indickým venkovem a pouštní krajinou se zastávkami. Cestou nás oslní zářivě rudé pláně, kde se suší chilli papričky, díky nimž je oblast mezi Džaisalmérem a Džódhpurem světoznámá. Chilli je základním kořením v indické kuchyni, cestou zastávka i na nákup tohoto koření. Nocleh v Džódhpuru.
7. den: Prohlídka druhého největšího města Rádžasthánu, jednobarevného "Modrého města" DŽÓDHPURU se slavnou monumentální pevností Méhrángarh, rozprostírající se nad městem, nejmohutnější rádžasthánská pevnost. Návštěva mramorového památníku Džasvant Tháda s kenotafy místních maharádžů, krásné zahrady a výhledy na pevnost. Přejezd do Starého města s Hodinovou věží, večer návštěva místní tržnice s indickým kořením. Návrat na nocleh.
8. den: Projedeme NP KUMBHALGARH , prohlédneme si mohutnou pevnost s hradbami Kumbhalgarh na svazích pohoří Arávali "Oko Méváru". Zastavíme v RANAKPURU , prohlídka nejkrásnějšího chrámového komplexu v Rádžasthánu s mramorovými džinistickými chrámy, jimž vévodí Ádimáthův chrám, jedno z nejposvátnějších míst pro džinisty. Přejezd do romantického UDAIPURU . Dnes a zítra bude probíhat svátek barev Hólí, necháme si volný prostor, abychom si mohli užít tento tradiční indický festival plný barev, hudby a veselí.
9. den: Město UDAIPUR ležící na jezeře Pichola se svými ostrovními paláci. Městský palác s muzeem a krásnými interiéry, indoárisjký chrám Džagdiš, zahrady Sahelion-ki-bari s kašnami a lotosovým jezírkem, projížďka okolo jezera Fateh Sagar. Celodenní atmosféra svátku barev Holí a mj. večer nás čeká krásná podívaná z lodičky na plovoucí paláce, kterou poplujeme po jezeře Pichola. Nocleh v Udaipuru.
10. den: Ráno odjedeme do bývalého královského města CHITTORGARH , návštěva dominanty města a jedné z největších pevností v Indii, tyčící se nad městem. Následuje DŽAJPUR , uličky Starého města, bazárky plné hedvábí, zlatých šperků, keramiky a večer návštěva místní tržnice. Nocleh v Džajpuru.
11. den: DŽAJPUR , celodenní prohlídka "Růžového města" (UNESCO). Ráno navštívíme pevnost Amber (UNESCO), bývalé sídlo místních maharádžů se slavnou Zrcadlovou síní a Síní radosti. K pevnosti vyjedeme na slonech. "Růžové město" - Městský palác s muzeem (Čadra Mahal), symbol města Hawa Mahal – tzv. Palác větrů, Džantar Mantar (UNESCO) – středověká astronomická observatoř z 18 stol. Návrat na hotel.
12. den: Snídaně a cesta do Ágry (cca 5 hod). Cestou město duchů FATÉHPUR SIKRÍ (UNESCO), prohlídka nádherně dochovaného města vítězství, které si nechal vystavět Akhbar Veliký jako nové hlavní město, velká Páteční mešita, Sultánský palác z červeného pískovce aj. Nocleh v Ágře.
13. den: ÁGRA . Za svítání úchvatná prohlídka nejslavnější hrobky lásky Tádž Mahal (UNESCO) s rozlehlými zahradami, skvost světové architektury. Návrat na snídani, poté bývalé sídlo indických panovníků rozsáhlá Červená pevnost (UNESCO) a monumentální hrobka císaře Akbara. Odpoledne krátký přejezd vlakem do Džhánsi, ubytování v Órchha.
14. den: ÓRCHHA , nádherné zapomenuté paláce a chrámy, historické místo s malebnou polohou na skalnatém ostrově v meandru řeky Bétvy, které sloužilo jako sídelní město bundélských králů a představuje vynikající ukázku rádžpútské bundélské architektury. Večer dojezd na ubytování do Khadžuráha.
15. den: Kamenná učebnice lásky KHADŽURÁHO (UNESCO), proslulý chrámový komplex s erotickými výjevy, tzv. "Kámasútra vytesaná do kamene". Chrámy patří k nejstarším v Indii a k nejkrásnějším ukázkám chrámového umění na světě, řadí se i mezi tzv. "divy Indie". Večer odjezd lůžkovým vlakem do Váránasí.
16. den: Dopoledne příjezd do VÁRÁNASÍ , ubytování v hotelu. Váránasí je jedno z nejdéle trvale osídlených měst na světě, je svatým městem pro hinduisty, buddhisty i džinisty. Odpoledne procházka po ghátech u řeky Gangy, návštěva spalovacího ghátu. Prohlídka Benárské hinduistické univerzity, chrámu Bharát Mátá s reliéfní mapou indického subkontinentu aj. Večer možnost shlédnutí každodenního obřadu Árthí - "uzavírání Gangy". Nocleh.
17. den: Za svítání projížďka lodí po GANZE okolo posvátných ghátů, kde brzy ráno dochází k rituálnímu očišťování tisíců poutníků v posvátných vodách Gangy. Prohlídka ghátů, kde již po tisíce let nepřetržitě probíhá tradiční zpopelňování. Návrat na snídani a krátký přejezd do SARNÁTHU , významného budhistického poutního místa. Prohlídka budhistických chrámů, stúp a archeologického muzea, místo prvního kázání Buddhy. Odpoledne návrat do Váránasí, večerní posvátné město.
18. den: Snídaně a odlet do DILLÍ , dokončení prohlídky města, nákupy, případně další alternativní program dle zájmu v návaznosti na letový řád. Večerní - noční let do Prahy, přílet následující den 20.3.

Cena zahrnuje

  • 15x snídani,
  • 1x noční lehátkový vlak, 16x ubytování (14x hotely****/***, 1x bungalovy v poušti Thár, 1x lehátkový vlak),
  • 1x večeři v poušti Thár,
  • 1x vnitrostátní přelet v Indii,
  • českého průvodce,
  • jízdu na slonech k pevnosti Amber,
  • leteckou přepravu Praha – Dillí – Praha vč. let. tax,
  • místního průvodce
  • projížďku po Ganze ve Váránasí,
  • projížďku po jezeře Pichola v Udajpuru,
  • safari v poušti Thár, jízdu na velbloudech,
  • transfery z/na letiště, dopravu dle programu,

Cena nezahrnuje

  • 1lůžk. pokoj 11200 Kč (povinné při nedoobsazení),
  • a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • bakšišné,
  • Fakultativní příplatek:
  • indické vízum 2300 Kč
  • komplex. pojištění vč. připojištění vyššího storna zájezdu 1390 Kč,
  • ostatní vstupné (cca 100 €),
  • představení světlo a zvuk v Dillí,
  • turistické vízum,