Arménie - Gruzie (WINE & BRANDY TOUR)


  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Program zájezdu

1. den: ODLET Z PRAHY: Odlet z Prahy.
2. den: ARMÉNSKÝ VATIKÁN EČMIADZIN, KATEDRÁLA ZVARTNOC: Přílet do Jerevanu, transfer do hotelu, ubytování, nocleh. Snídaně. Odjezd do města Vagharšapat (dříve neslo jméno Ečmiadzin), kde si prohlédnete komplex Arménské apoštolské církve, která patří mezi nejstarší křesťanské komunity. Navštívíte Ečmiadzinskou katedrálu a ruiny katedrály Zvartnoc. Obě pamětihodnosti byly v roce 2000 zapsány do seznamu UNESCO. Během tradičního oběda se také podíváte na přípravu klasických arménských těstovin Arishta, které mají v arménské kuchyni dlouhou historii. Po kulinářském zážitku vás čeká ochutnávka místních vín ve vinném sklípku Maran. Arménská vína byla vždy uznávána pro svou kvalitu. Ve starověku byla ve velkém vyvážena do Řecka. Zejména díky původním odrůdám vinné révy s vysokým obsahem přírodního cukru, specifickým klimatickým podmínkám, půdě bohaté na minerální látky a tisíciletým zkušenostem s vinařstvím založeném na tradičních technologiích a postupech jsou arménská vína unikátní a dosahují vynikající světové kvality. Folklórní arménská večeře, nocleh v Jerevanu.
3. den: KLÁŠTER CHOR VIRAP, DEGUSTACE VÍNA A NÁVŠTĚVA MUZEA MATENADARAN: Snídaně. Vydáte se k jednomu z nejnavštěvovanějších poutních míst v Arménii, klášteru Chor Virap, který je postaven na skalnatém pahorku uprostřed nížiny s impozantním výhledem na nejvyšší horu Turecka Ararat. Po prohlídce kláštera zastávka v nejstarší vinařské obci na světě Areni, kde ochutnáte místní vína a dopřejte si tradiční oběd. Odpoledne prohlídka klášterního komplexu Noravank, jež leží na původní Hedvábné stezce v červených horách a patří k nejkrásnějším památkám v Arménii. Při zpáteční cestě do Jerevanu se zastavíte u pevnosti Amberd postavené v 7. století ve výšce 2300 m n. m. Název Amberd znamená v překladu pevnost v mracích. Návrat do Jerevanu a návštěva muzea arménského písemnictví Matenadaran s řadou vzácných rukopisů, pergamenů a knih. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších památek Jerevanu, pojmenovanou po Mesropu Maštocovi, vynálezci arménské abecedy, jehož socha stojí před budovou. Jeho sbírka je zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Nocleh v Jerevanu.
4. den: POHANSKÝ CHRÁM BOHA SLUNCE, KLÁŠTER GERHARD A ARMÉNSKÉ BRANDY: Snídaně. Přejezd do malé vesničky Garni, kde se zachoval jediný pohanský chrám boha slunce Mitry - klasická helénistická stavba z 1. století n. l. Zastavíte se u přírodní památky Basalt Organ. Tento majestátní monument se skládá z obrovských symetrických bazaltových sloupů, téměř 50m vysokých. Kameny visí proti gravitaci a připomínají varhany, což vysvětluje, proč se jim také říká „Bazaltové varhanní píšťaly“. Gastronomický zážitek a příjemný požitek vás čeká v Abelyan house, kde bude podáván tradiční oběd. Následně se přesunete severovýchodně od Garni, kde leží klášter Geghard ze 4. století, postavený přímo ve skalní stěně rokle nad řekou Azat. Klášter je pojmenován podle tzv. kopí osudu, které probodlo bok Ježíše Krista, visícího na kříži. V závěru dne návštěva destilatérky v Jerevanu s degustací. Arménské brandy patří více než 130 let mezi špičkové alkoholické nápoje svého druhu na světě. K největším obdivovatelům arménské brandy patřil Winston Churchil, mezi jehož rady na dlouhověkost patřilo kromě kouření doutníků a chození včas k obědu také každodenní konzumace arménské brandy. Po 2. světové válce se arménská brandy začala vyvážet téměř do celého světa a získala si velkou oblibu také u nás. Návrat do hotelu, nocleh v Jerevanu.
5. den: JEREVAN – PAŘÍŽ KAVKAZU A JEZERO SEVAN : Prohlídka města Jerevan, kterému se po staletí přezdívalo „Růžové město“ a to díky barvě kamene, ze kterého bylo postaveno. Je to také jedno z nejstarších měst na světě, které bylo založeno v 8. století př. n. l. Město nabízí mnoho zajímavých míst a aktivit, mimo jiné se podíváte na Náměstí Republiky, které je obklopeno impozantními budovami, jako je Muzeum historie Arménie či Národní galerie, dále neminete Kaskádový komplex, monumentální sochu nazývanou „Matka Arménie“, Památník arménské genocidy. Užijete si dokonalé spojení historie, architektury a současného městského života v tomto dynamickém a přívětivém městě. Po prohlídce města odjezd k jezeru Sevan. Jezero je jedním z největších na Kavkazu a také jedním z největších vysokohorských jezer na světě. Zde navštívíte klášter Sevanavank, který leží na vrcholu kopce a nabízí tak krásný výhled na jezero. Nocleh v Dilidžanu.
6. den: POSLEDNÍ ARMÉNSKÁ DEGUSTACE A PŘEJEZD DO GRUZIE: Snídaně. Dnes Vás čeká poslední degustace vín v Arménii ve městě Idževan, kde se nachází továrna na výrobu vín a koňaku. Poté budete pokračovat ke gruzínským hranicím, zastavíte se u středověkého kláštera Sanahin, který leží v kaňonu řeky Debet a poté u architektonického komplexu Haghpat. Obě pamětihodnosti jsou zapsány na list světového dědictví UNESCO. Přejezd gruzínských hranic a pokračování do města Signagi, které leží v hlavní gruzínské vinařské oblasti Kachetie. Po příjezdu do Signagi si vychutnáte tradiční gruzínskou večeři s kvalitním vínem. Nocleh v Signagi.
7. den: VINAŘSTVÍ KHAREBA, PEVNOST GREMI : Po snídani návštěva kláštera Bodbe. Jedná se o jedno z nejvýznamnější poutních míst v Gruzii, kde jsou uloženy ostatky svaté Nino, která šířila křesťanství v Gruzii v 4. století n.l. Vaše cesta pokračuje do oblasti Kvareli, kde se podíváte do vinařství Khareba, zde se pěstují tradiční a dnes již proslulé gruzínské odrůdy jako Separavi, Rkatsitelli, Mtsvane, Krakhuna a další. Po ochutnávce vín prohlídka královské pevnosti Gremi a následně se můžete těšit na degustaci a oběd ve vinařství Twins Wine modern Cellar v oblasti Napareuli. Posledním místem dnešního dne bude Tsinandali, vesnička pověstná svým bílým vínem a Čavčavadzeho rezidencí, kterou navštívíte. Příjezd do Telavi, ubytování, nocleh.
8. den: TBILISI : Po snídani přejezd do hlavního města Gruzie Tbilisi. Po cestě zastávka u kláštera Shuamta z 16. století. V Tbilisi návštěva a degustace brandy v továrně JSC Sarajishvili. Sarajishvili je vyrobeno z nejlepších vinných odrůd z různých vinařských mikrozón Gruzie. Vyznačuje se barvou slámy, elegantním aroma vinného brandy a příjemnou chutí. JSC SARAJISHVILI založil v roce 1884 David Sarajishvili, slavný gruzínský podnikatel a veřejná osoba, doktor chemie a filozofie. Jako první z celého ruského impéria té doby začal vyrábět koňak s použitím klasické francouzské technologie. Díky zeměpisnému místu původu a věkové rozmanitosti vyrábí gruzínský koňak nejlepší kvality. Následuje krátká prohlídka města Tbilisi s návštěvou Národního muzea, kde je obdivuhodná sbírka zlatých a stříbrných artefaktů, šperků od 5. stol. před n. l. Oběd ve starém městě a večer můžete využít k posledním před vaším odletem. Nocleh v Tbilisi
9. den: ODLET A PŘÍLET DO PRAHY: Transfer na letiště a odlet do Prahy. Přílet do Prahy.

červenec 2024

19.07. - 27.07.24 pátek - sobota
snídaně letecky (Praha)
Sleva 7% 53 990 Kč 49 990 Kč
cena za 9 dní (7 nocí)

říjen 2024

04.10. - 12.10.24 pátek - sobota
snídaně letecky (Praha)
Sleva 7% 53 990 Kč 49 990 Kč
cena za 9 dní (7 nocí)

Cena zahrnuje

  • leteckou přepravu Praha – Jerevan, Tbilisi – Praha s přestupem
  • letištní taxy
  • 7x nocleh v hotelech 3* - 4* po trase
  • 7x snídaně, 5x oběd, 3x večeře
  • návštěvy vinných sklípků a destilérek s degustací dle programu
  • veškeré transfery a vstupy dle programu
  • česky mluvící průvodce (min. 12 os.) a místní průvodce

Cena nezahrnuje

  • fakultativní výlety nad rámec programu
  • cestovní pojištění
  • spropitné