To nejlepší z Helsinek + FINSKÁ SAUNA + POBŘEŽNÍ MĚSTEČKO PORVOO (letecky z Prah


  • ubytování: hotel ****ubytování: hotel ****
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Pobytové zájezdy
    • Eurovíkendy

Za perlami finské metropole… Prohlédnete si moderní knihovnu Oodi, načerpáte nové vědomosti a z jejího nejvyššího patra si užijete jedinečný výhled. Zjistíte, co skrývají nejlepší muzea, galerie a jedna z největších námořních pevností světa. Objevíte malebné Porvoo, vyzkoušíte místní speciality i finskou saunu. Vezměte si krátkou dovolenou – vyrazte za zážitky do Helsinek!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu:  kabinové zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 23 cm a max. hmotnosti 8 kg (toto zavazadlo patří na palubu letadla, rozměry jsou včetně držadla, postranní kapsy a koleček)

Zavazadlo za příplatek 1 600 Kč:  odbavované zavazadlo o hmotnosti do 23 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s možností občerstvení
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ****

ubytování ve dvoulůžkových, popř. třílůžkových pokojích ve 4* hotelu v Helsinkách

Program zájezdu

1. den: V odpoledních hodinách přílet do Helsinek. Následný přesun z letiště na hotel, ubytování a případné první seznámení s metropolí. Po příletu do Helsinek se dopravíme do hotelu, kde se ubytujeme. V závislosti na čase příletu bude následovat případná první společná procházka centrem města . Večer možnost využít finskou saunu v hotelu . 
2. den: Ráno vyrazíme za poklady finské metropole. Poznáme největší zajímavosti a památky. Prozkoumáme místní tržnici, Olympijský stadion nebo nádhernou moderní knihovnu Oodi.  Naše první kroky v Helsinkách nás zavedou přes park Esplanadi ke známé soše Havis Amanda , představující nahou mořskou pannu, jež má symbolizovat zrození Helsinek z moře. Poté zamíříme na nábřeží do historické tržnice Kauppatori . Uvidíme stánky prohýbající se pod tíhou ovoce, zeleniny, masa a čerstvých ryb, které si místní mohou zakoupit také přímo na rybářských člunech. Dále se podíváme do budovy Ústřední knihovny Oodi v centru Helsinek, kde si prohlédneme nádherné prostory knihovny . V nejvyšším patře knihovny najdeme pokojnou otevřenou čítárnu, která dostala přezdívku „knižní nebe“. Klidná atmosféra vybízí návštěvníky ke čtení, učení, přemýšlení a užívání si. Z této úrovně si mohou návštěvníci vychutnat 360stupňový panoramatický výhled na centrum města nebo vstoupit na terasu nad náměstím Kansalaistori.  Po prohlídce knihovny budeme společně pokračovat procházkou na jeden z mnoha městských ostrovů Katajanokka . Zde si prohlédneme působivou budovu Uspenské katedrály , největšího pravoslavného kostela západního světa. Zhlédneme také impozantní budovu helsinského hlavního nádraží s hodinovou věží , vystavěnou v romantickém stylu. Tramvají se dále dostaneme k unikátnímu modernímu kostelu vytesanému ve skále Temppeliaukio. Naší pozornosti neunikne ani Olympijský stadion , jenž byl původně postaven pro olympiádu v roce 1940, která se však nakonec kvůli rozpoutané druhé světové válce nekonala. Stadion tak hostil alespoň Letní olympijské hry v roce 1952. Následně se projdeme po nejdelší a nejrušnější ulici s budovou finského parlamentu či Národního muzea a nemineme ani malebný helsinský přístav. Navečer si užijeme individuální volno v centru města. Ve večerních hodinách návrat na hotel s průvodcem nebo individuálně. Poté opět možnost využít k relaxu a odpočinku pravou finskou saunu na hotelu. 
3. den: Na dnešek je připraven fakultativní výlet do malebného Porvoo. Projdeme se jeho uličkami s okrovními pobřežními domky a třeba vyzkoušíme finské speciality. Po snídani se objednaným transferem vydáme se zájemci do nádherného městečka Porvoo (švédsky Borga), které se nachází cca padesát kilometrů od Helsinek a je po Turku druhým nejstarším městem ve Finsku. Město tvoří tři odlišné části: staré město, nová část a empírová čtvrť z 19. století , postavená v ruském stylu za vlády cara Mikuláše I.  Staré město je fascinující kombinace  úzkých, křivolakých, dlážděných domků . Butiky s řemeslnými výrobky a obchody se starožitnostmi lemují hlavní ulice, Valikatu a Kirkkokatu. Jedna z nejhezčích uliček ve městě je Itainen Pitkakatu. V Porvoo budeme mít také možnost navštívit dům finského básníka Johana Ludviga Runeberga , který napsal slova k finské národní hymně Maamme-Laulu/Vart Land (Naše zem).  Pak budeme obdivovat charakteristickou  řadu pobřežních domků podél ulice Porvoonjoki , která byla na konci 18. století natřena červeným okrem , aby zapůsobila na švédského krále Gustava III. při jeho návštěvě. Původně se tyto domky používaly ke skladování zboží, které dovezly německé lodě.  Po prohlídce města budeme mít čas navštívit některé ze zajímavých muzeí nebo si dopřát výbornou kávu v místních útulných kavárnách anebo vyzkoušet místní finské speciality (specialitou v Porvoo jsou hlemýždi , které se zde připravují rozmanitými způsoby). V podvečer návrat na hotel v Helsinkách. 
4. den: Čeká nás prohlídka unikátní pevnosti Suomenlinna. Poté si mohou zájemci užít procházku kolem opevnění nebo zdejší galerie. Odpoledne v Helsinkách bude patřit muzejním expozicím. Po snídani se vypravíme na Tržní náměstí , kde nasedneme na jeden z městských vodních autobusů a poplujeme na ostrov k pevnosti Suomenlinna ze 17. století, která patří k nejnavštěvovanějším památkám Helsinek a také k jedné z největších námořních pevností na světě . Velkolepá pevnost se rozkládá na celkem osmi ostrůvcích vzájemně propojených mosty a je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO . Nejprve se společně zastavíme v návštěvnickém centru v hlavním přístavu a dozvíme se, jaké možnosti vyžití ostrovy a samotná pevnost nabízejí. Zájemci budou moci navštívit jedno z několika zdejších muzeí a galerií (Muzeum historie pevnosti, Vojenské muzeum, Muzeum hraček nebo např. válečnou ponorku), užít si procházek kolem opevnění a působivých výhledů, odpočinout si v několika kavárnách a restauracích nebo se za příznivého počasí dokonce vykoupat na místních malých písečných plážích.  Odpoledne si můžeme vybrat k návštěvě z nespočtu nádherných helsinských muzeí. Např. muzeum zaměřené na současné umění Kiasma, muzeum Designu, Finské národní muzeum nebo umělecké muzeum Amos Rex .   Navečer si užijeme individuální volno v centru města. Ve večerních hodinách návrat na hotel s průvodcem nebo individuálně.  Večer opět možnost využít k relaxu a odpočinku pravou finskou saunu na hotelu.
5. den: Tento den bude věnován především individuálnímu programu a případnému nákupu suvenýrů. Podle letového řádu se přesuneme na letiště a odletíme zpět do Prahy. 

29.05. - 02.06.24 středa - neděle
snídaně letecky
20 990 Kč
cena za 5 dní

Cena zahrnuje

  • letenka Praha-Helsinky-Praha vč. letištních tax
  • kabinové zavazadlo dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • transfer letiště – hotel – letiště
  • služby průvodce (mimo individuální volno)
  • fakultativní výlet do města Porvoo (doprava)
  • 4x ubytování
  • 4x snídaně

Cena nezahrnuje

  • zavazadlo za příplatek dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • přesuny MHD v Helsinkách
  • vstupné v Helsinkách a v Porvoo
  • doporučené kapesné přibližně 250 EUR
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 4 500 Kč