Peking a Šanghaj (nejen) pro gurmány


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Víte, jak se připravuje pekingská kachna a jak chutná "starobylé" maso? Zažijte a ochutnejte to nejlepší a nejzajímavější, co nabízí dvě nejznámější čínská města. Na jedné straně poznáte Peking s tisíciletou historií, který byl sídlem několika dynastií, kde na vás z nepřeberného množství nádherných památek dýchne čínská hrdá minulost. Na druhé straně vás očekává kosmopolitní Šanghaj, výkladní skříň moderní Číny plná současné architektury, jež si nezadá s velkoměsty světovými. Obě města jsou navíc vyhlášená svou typickou kuchyní, ze které se v krátkém čase budeme snažit vybrat to nejlepší a nejrozmanitější. Vrcholem každodenního programu bude večeře ve stylové restauraci, kde ochutnáme rozličné typicky čínské lahůdky. Neopomeneme žádnou příležitost dopřát si vynikající pouliční specialitky – tradiční pekingské skládané placky jianbing  (ťien-ping), různá masíčka a sladké ovoce na špejlích nebo knedlíčky guotie (kuo-tchie) "přilepené na hrnec". Můžeme si též koupit do ruky pečený batát nebo zjistit, že tzv. "smradlavé" chou doufu  (čchou tou-fu) chutná nesrovnatelně lépe než voní.
Velikost skupiny:
6–16 účastníků
Víza:

Od 18. 10. 2019 došlo k zásadní změně v zajišťování čínských víz, kdy je nutná osobní návštěva vízového centra v Praze každým žadatelem o čínské vízum kvůli pořizování otisků prstů . Z tohoto důvodu již není naše CK (ani žádná jiná CK) schopna za většinu klientů víza zajistit.
Pro zajištění víza je nutné vyplnit obsáhlou žádost o vízum s různými osobními informacemi a naskenovat fotografii dle požadavků čínské ambasády. Celá žádost se vyplňuje on-line přes webové stránky na počítači a je v angličtině. Po jejím ukončení je třeba se na návštěvu vízového centra objednat – opět přes webovou stránku, která je taktéž v angličtině.
Klienti před zájezdem obdrží podrobné instrukce, jak žádost vyplnit, spolu s potřebnými informacemi k cestě.
Za čínské vízum se platí v hotovosti nebo kartou přímo při podání žádosti, a to částka 2700 Kč/os. Pokud mají klienti zájem o následné vyzvednutí pasu s uděleným vízem prostřednictvím naší CK, musí nám dodat originál dokladu o úhradě vízového poplatku, který obdrželi při své návštěvě.
Od otisků prstů a návštěvy vízového centra jsou osvobozeny děti do 14 let a osoby nad 70 let věku a dále ti, jimž byly na tomtéž vízovém centru nebo na čínské ambasádě sejmuty otisky prstů v uplynulých 5 letech a kteří cestují na stejný pas. Této skupině osob můžeme, v případě zájmu, zajišťovat vízum i nadále, a to za poplatek 3300 Kč – upozorňujeme, že tento poplatek zahrnuje pouze vyřízení víza na vízovém centru, nikoliv vyplnění samotné žádosti o vízum, tu musí každý klient vyplnit on-line sám.
Doporučujeme pročíst podrobnější informace o celém postupu zajištění čínského víza, které najdete zde: Čínské vízum .

Stravování: polopenze

polopenze

Program zájezdu

1. - 2. den: Praha – Peking : procházka starými pekingskými uličkami ; večer první vrcholný kulinářský zážitek – místní specialita pekingská kachna v některé vyhlášené specializované restauraci , tzv. "kachňárně"; procházka centrem starého Pekingu okolo Předního a Zadního jezera.
3. den: Peking : prohlídka tzv. Zakázaného města – nejrozsáhlejší palácový komplex na světě, který byl po 500 let utajen zrakům obyčejných smrtelníků; procházka po největším náměstí na světě – náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men), pohled na Zakázané město z ptačí perspektivy z tzv. Uhelného vršku ; po večeři v typické místní "knedlíčkárně" či "nudlárně" procházka moderní obchodní třídou Wangfujing (Wang-fu-ťing) a "průzkum" tržiště s roztodivnými exotickými specialitami.
4. den: Peking : výlet na Dlouhou zeď , jednu z největších staveb lidstva nazývanou také Velká čínská zeď – procházka po Zdi usnadněná výjezdem lanovkou; cestou zastávka u olympijských sportovišť – Ptačí hnízdo a Vodní kostka ; večer ochutnávka nejznámějších severočínských jídel v jejich skutečné podobě – kuřecí kostky ochránce paláce, masové nudličky na způsob hlavního města, starobylé vepřové maso, dušený bůček v červené omáčce a jiné delikatesy.
5. den: Peking : chrám Nebes – místo, kam se chodívali „synové nebes“ modlit za dobrou úrodu; prohlídka areálu Letního paláce – letní sídlo čínských císařů na břehu jezera Kunming (Kchun-ming) v podhůří Západních hor, nesčetné zahrady a pavilony, možnost krátké projížďky lodí po jezeře (v závislosti na počasí); večer velmi exotická západočínská ujgurská kuchyně – hovězí a jehněčí kebaby , chlebové placky nang (nan), skvělé ručně dělané nudle .
6. den: Peking – Šanghaj : asi 5hod. přejezd rychlovlakem z Pekingu do Šanghaje (nově vybudovaná rychlodráha – 300 km/h); nábřeží Bund – centrum života smetánky 20. a 30. let 20. stol.; večeře ve stylu darů moře (ryby, krevety a další mořské a sladkovodní zajímavosti); večerní obchodní třída Nanking – výkladní skříň moderní Šanghaje s nejluxusnějšími značkami.
7. - 8. den: Šanghaj – Praha: mizející staré čínské město okolo tradiční mandarínské zahrady Yuyuan (Jü-jüan) s pouličními jídelními stánky; prohlídka supermoderní čtvrti Pudong (Pchu-tung) – vyhlídka ze 632 m vysoké Šanghajské věže (2. nejvyšší budova světa), projížďka nejrychlejším (magnetickým) vlakem na světě (tzv. Maglev – 431 km/h); typická východočínská kuchyně s lehkými omáčkami, zeleninou, sladkými i slanými plněnými knedlíčky a ovocem; večer transfer na letiště a odlet, přílet domů 8. den.

Cena zahrnuje

  • letenka Praha–Peking / Šanghaj–Praha (vč. všech poplatků)
  • 1x rychlovlak 2. třídy Peking–Šanghaj
  • mikrobus / metro
  • 5x hotel *** se snídaní
  • 6x stylová večeře ve vybraných restauracích
  • vstupy do památkových objektů dle programu
  • český čínsky hovořící průvodce China Tours

Cena nezahrnuje

  • Jednolůžkový pokoj – 3620 Kč