Kokořín, Ještěd a město Liberec

od 560 Kč

  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy

Hrad Kokořín si zamiloval už Karel Hynek Mácha, neboť je obklopen překrásnou přírodou. Jako většina hradů, i tento je opředen mnoha pověstmi. Byl tu ukryt obrovský poklad, který je k nalezení pouze v době čtení pašijí. V období, kdy hra chátral, se stal útočištěm loupeživých rytířů. Dále se praví, že se ze skal ozývá nářek dívky, která tu byla probodnuta a její přízrak se zjevuje u hradní zdi. Ještěd je odedávna považován za jednu z dominant sever Čech. Tyčí se do výše 1012 m a místní věž byla oceněna mezinárodní architektonickou cenou. V roce 1737 zde byl poprvé vztyčen kříž. První chatka s občerstvením tu byla postavena roku 1847. O cca 20 let později byla nahrazena kamennou chatou a následně tu vyrostla 5 m vysoká vyhlídková věž, která musela být záhy stržena. Nahradila ji věž vysoká 23 m, která však v 60.letech minulého století shořela, a tak byla roku 1965 zahájena stavba moderní budovy s věží vysokou 90 metrů. V Liberci najdete mnoho zajímavých památek, jako například honosnou novorenesanční radnici, hrázděné Valdštejnovy domky, anebo Krajská vědecká knihovna, která roku 2001 získala ocenění Stavba roku.

Program: Odjezd v ranních hodinách. Nejdříve zastávka na hradě Kokořín. Můžete se zúčastnit komentované prohlídky s průvodcem, který vám představí interiéry hradu, např. rytířskou síň, lovecký předpokoj a dva obytné pokoje. Případně si můžete udělat prohlídku sami a vystoupat na obrannou hradní věž. Prohlédnout si můžete výstavu fotografií, tiskovin a pohlednic z historie Kokořínska. Poté odjezd do Liberce, kde nasedneme na lanovku a vydáme se na Ještěd, kde stojí stavba hotelu a současně televizního vysílače. Místo vám nabídne překrásný výhled nejen na Liberec, ale i na okolní Jizerské hory. Poté sjezd do města a jeho následná prohlídka, během níž uvidíte další ze symbolů města, kterým je liberecká radnice z 19. století. Dále kostel sv. Antonína Velikého, který díky své 70 m vysoké věži tvoří jednu z dominant města. Chybět nebude kostel sv. Kříže, jenž je nejvýznamnější barokní stavbou města. Pozoruhodné jsou Valdštejnské domy ve Větrné uličce, které jsou nejstaršími dochovanými domy v Liberci. V rámci individuálního volna můžete navštívit například Botanickou zahradu, která je nejstarší v naší zemi. Odjezd v podvečerních hodinách.

Doprava: autokarem

Nástup / Výstup: PRAHA – 6:00 HOD PROTI HLAVNÍMU VLAKOVÉMU NÁDRAŽÍ, PARKOVIŠTĚ U SKLENĚNÝCH KOPULÍ

ČASY ODJEZDŮ JSOU POUZE ORIENTAČNÍ. CESTOVNÍ KANCELÁŘ SI VYHRAZUJE PRÁVO NA ZMĚNY ČASŮ ODJEZDŮ.

Pro pořádání zájezdu je stanoven minimální počet účastníků na 32 osob, pokud ve smlouvě o zájezdu, nebo v potvrzení o zájezdu není uvedeno jinak. Vega Tour s.r.o. má právo zrušit zájezd do 7 dnů před nástupem na zájezd při nenaplnění požadovaného počtu účastníků.


Cena zahrnuje

  • Autobusovou dopravu
  • Služby průvodce