Českosaské Švýcarsko


  • ubytování: pensionubytování: pension
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy
    • Památky a umění

V případě neotevření hranic bude pořádán náhradní program - viz. doplnění u jednotlivých dnů.Výlet do divokého romantického kraje jehož působivé pojmenování vymysleli švýcarští malíři Anton Graff a Adrian Zing, kteří putovali v roce 1766 pěšky z Drážďan na hrad Königstein. Labské pískovce, mohutné tabulové hory, volně stojící skalní věže, lesy, louky a malebné soutěsky zde opravdu vytváří pohádkovou krajinu lákající k výletům. Na našem zájezdě také navštívíme krásně opravená městečka (Bad Schandau, Hřensko aj.) a metropoli Saska Drážďany, které si i přes tragédii za 2. světové války uchovaly svůj půvab (hlavně při pohledu přes Labe na staré město). Pro svou krásu a množství uměleckých sbírek byly Drážďany přezdívány umělci v 18. a 19. století „polabskou Florencií“ , „Aténami umělců“ či „Benátkami na Labi“. Díky neúnavné práci při obnově památek si můžeme dnes alespoň částečně představit původní krásu Drážďan.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z Prahy v ranních hodinách. Příjezd do JETŘICHOVIC – malebná osada při JETŘICHOVICKÉ BĚLÉ mezi pískovcovými skalami, která je ideálním výchozím místem výletů do JETŘICHOVICKÝCH STĚN. Pěší výlet do romantického PAVLÍNINA ÚDOLÍ, které se vine podél zákrut Chřibské Kamenice. Výlet po naučné stezce na vyhlášené vyhlídky (MARIINA SKÁLA A VILEMÍNINA STĚNA).
2. den: Výlet do německého SASKÉHO ŠVÝCARSKA. Z obce SCHMILKA turistickou cestou světem skal SCHRAMMSTEINE. Neobvyklé skalní útvary, úžasné výhledy. Zdatnější mohou dojít až do lázeňského městečka BAD SCHANDAU. Odpoledne možnost koupání v termálním bazénu Toscana Therme (bude-li otevřeno pro veřejnost) v lázeňském městečku BAD SCHANDAU. V případě neotevření hranic výlet do Chráněné krajinné oblasti LABSKÉ PÍSKOVCE na TISKÉ STĚNY, kde se rozkládá rozsáhlé pískovcové skalní město s roklemi, soutěskami a převisy. Lehká túra skalami kolem skalních útvarů se spoustou poetických názvů. Poté přejezd k dominantě Děčínska – DĚČÍNSKÉMU SNĚŽNÍKU. Cestou od KRISTINA HRÁDKU k 33 m vysoké rozhledně. Z rozhledny se otevírají krásné panoramatické rozhledy. Cestou zpět k autobusu projdeme kolem skal a přes DRÁŽĎANSKOU VYHLÍDKU.
3. den: HŘENSKO - výlet v nejromantičtější části Českého Švýcarska . Cesta přes TŘI PRAMENY na PRAVČICKOU BRÁNU a GABRIELINOU STEZKOU na MEZNÍ LOUKU. Pohádkově krásná oblast soutěsek řeky Kamenice. Pěší ev. lodní cesta DIVOKOU a EDMUNDOVOU SOUTĚSKOU do městečka Hřensko.
4. den: Výlet do Německa. Hora BASTEI – jedinečný přírodní útvar s kamenným labyrintem plným roklí a strží, které jsou přemostěny lávkami. Shora je nádherný výhled na Labe. V lázeňském městečku RATHEN přejedeme přívozem na druhou stranu Labe. Odpoledne výlet na tabulové hory KÖNIGSTEIN (zde stojí mohutný hrad) a LILIENSTEIN, které návštěvníkům poskytují velkolepý výhled sahající od Bad Schandau až po drážďanskou televizní věž. V případě neotevření hranic je tento den věnovaný nezapomenutelným vyhlídkám děčínské STOLIČNÉ HORY. Příjezd na LABSKOU STRÁŇ, vycházka na vyhlídku BELVEDÉR s výhledem na mohutný kaňon řeky Labe. Poté nás čeká cesta vzhůru údolím lemovaným bizarními skalami ARNOLTICKÝCH STĚN. Přes RŮŽOVÝ HŘEBEN na RŮŽOVOU VYHLÍDKU, ze které se opět otevírá nádherný výhled na kaňon Labe. Dále přes Labskou stráž a SNĚŽNICKOU VYHLÍDKU do Děčína.
5. den: MÍŠEŇ – prohlídka města, kostel Panny Marie s nejstarší porcelánovou zvonkohrou v Evropě, zámek Albrechtsburg. DRÁŽĎANY – historické centrum města jemuž dominuje katedrála a zdobí ho Albertinum, Brühlova terasa, vysoká kopule budovy Kunstaakademie a vrcholné dílo dvorního baroka Zwinger. V případě neotevření hranic podnikneme výlet z obce Kyjov územím skal do KYJOVSKÉHO ÚDOLÍ a na zříceninu HRADU KYJOV, dále malebným údolím říčky Křinice přes VLČÍ POTOK na DIETRICHŮV KÁMEN. Podél Vlčího potoka a ledopádu VLČÍ STĚNKA dojdeme k obci Brtníky.
6. den: Dopoledne vycházka romantickým údolím říčky Jetřichvická Bělá až ke slavnému DOLSKÉMU MLÝNU, kde se natáčely scény z Pyšné princezny. Poté přejezd do německého Saského Švýcarska do městečka HINTERHERMSDORF. Výlet do soutěsky KIRNITZSCHKLAMM, kde návštěvníky vozí lodičky. Dále možnost výstupu na vyhlídkový vrch, ze kterého je impozantní vyhlídka na velkou část Českého Švýcarska, a zpět do Hinterhermsdorfu. Příjezd do Prahy ve večerních hodinách. V případě neotevření hranic cestou do Prahy výlet na hrad HÁZMBURK a návštěva zámku LIBOCHOVICE s pěknými interiéry a rozsáhlým parkem.

Cena zahrnuje

  • průvodce
  • doprava autobusem
  • 5x ubytování (dvoulůžkové pokoje s příslušenstvím)
  • 5x polopenzi

Výlety

  • pojištění léčebných výloh a storna (příplatek: 210 Kč)
  • 1/1 pokoj (příplatek: 1750 Kč)