Velká Británie, Skotsko - Kouzelné Vnější Hebridy - hotel


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Pobytové zájezdy

Přírodní scenérie, které nabízí ostrovy na západě Skotska, patří k nejkrásnějším na světě. Míle písečných pláží s osamělými návštěvníky přechází v duny a ty zase v mokřiny. Za nimi se vypínají vrcholy kopců a hor. Největší pozornost zaměříme na ostrov Harris/Lewis, po mostě přejedeme na ostrov Great Bernera, trajektem se přeplavíme na ostrov Berneray a po silnici na kamenném náspu přejedeme na ostrovy North Uist, Benbecula a South Uist. Z řady archeologických lokalit uvidíme "Stonehenge severu" Callanish Standing Stones, pevnost Dun Carloway Broch, nejvyšší stojící kámen Skotska Clach an Truiseil. Ochutnáme uzené lososy v Hebridian Smokehouse, místní specialitu Stornoway Black Puding i whisky z jediné zdejší palírny Abhainn Dearg. Do horského údolí severního Harrisu dorazíme k pozorovatelně denních aktivit orlů zlatých.

Poznámka: U termínu 7.5. - 14.5.2024 může dojít ke změně místního přeletu následujícím způsobem: cesta ze Skotska na Hebridy proběhne pozemní a lodní dopravou, a naopak cesta z Hebrid do Skotska proběhne letecky.

Stravování: snídaně

5x snídaně.

Program zájezdu

1. den: odlet z Prahy do EDINBURGHU/GLASGOW, ubytování.
2. den: vyhlídka na hlavní město Skotska EDINBURGH z pahorku Artur‘s Seat. Procházka po Royal Mile. Možnost návštěvy Skotského národního muzea, kde uvidíme mj. soubor šachových figurek z 12. století nalezených na ostrově Lewis. Odpoledne přejezd na letiště, let do Stornoway. Ubytování, podvečerní procházka v STORNOWAY, jediném městem na Vnějších Hebridách. Večer posedíme v hospůdce Mc Neil‘s a připomeneme si děj Lewiské trilogie.
3. den: na západ a sever ostrova LEWIS. Nejstarší kamenný kruh v Británii - CALLANISH STANDING STONES nazývaný Stonehenge severu. Zastávky u obytné věže z počátku letopočtu - Dun Carloway Broch a u nejvyššího stojícího kamene ve Skotsku, 6 m vysokého Calch an Truiseil, procházka k SHAWBOST NORSE MILL AND KILN, rekonstrukci mlýna. Prohlídka tradičních domů Croft-houses v GEARRANNAN a Blackhousu v Arnol. Návštěva vesničky PORT OF NESS s majákem a přístavem. Návrat do místa ubytování.
4. den: na jih na ostrov HARRIS. Zastávka na "hranici" ostrovů Harris, Lewis, cesta pod nejvyšší horou ostrovů - Clisham (799 m n. m.). V přístavu TARBERT se potěšíme pohledem na tradiční tkaný Harris Tweed, procházka po nádherné LUSKENTYRE BEACH. Podél dalších zlatožlutých pláží jižního Harrisu (Selebost, Scarista) se zastávkou a procházkou k vyhlídce Macleod´s Stone, který Vikingům mohl sloužit jako maják, prohlídka jediného zachovalého středověkého kostela na ostrovech v RODEL. Návrat do místa ubytování.
5. den: na ostrov GREAT BERNERA a jihozápad ostrova LEWIS. Zastávka u mostu na ostrov GREAT BERNERA. Prohlídka rekonstrukce obydlí z doby železné v BOSTA. Procházka po ostrově. Na jihozápadě ostrova LEWIS přes soutěsku Glen Valtos k zlatavým písčinám zátoky UIG BAY. Tady v jedné za zátočin byly nalezeny ony šachové figurky norského původy z 12. století, mistrovské dílo středověkého umění. Pravděpodobně nejkrásnější pohled na Uig Sands s horami jihozápadního Lewisu a Harrisu v pozadí uvidíme ze hřbitůvku v BAILLE NA CILLE. Prohlídka s ochutnávkou jediné zdejší whisky z palírny Abhainn Dearg (Červená řeka) v CARNISH. Návrat do místa ubytování.
6. den: na jih na ostrovy BERNERAY, NORTH UIST, BENBECULA a SOUTH UIST. Trajektem na ostrov BERNERAY, pěšky přes machair na jedinečnou písečnou pláž, která se táhne podél celého západního pobřeží ostrova, po silnici na ostrov NORTH UIST, zastávka s vyhlídkou na věž Scolpaig Tower na jezerním ostrůvku u SCOLPAIG, prohlídka s ochutnávkou uzených lososů a dalších pochutin v Hebridian Smokehouse, zastávka u ruin kostela v CAIRINIS, přejezd po silnici na ostrov GRIMSAY a na další ostrov BENBECULLA, kde je téměř tolik vody jako země, po procházce vřesovištěm fascinující výhled z kopce RUEVAL (124 m n. m.), po silnici na ostrov SOUTH UIST, zastávka u sochy Panny Marie ostrovů, prohlídka raně křesťanského HOWMORE (Tobha Mhor) s ruinami kaplí. Trajektem zpět do Leverburghu a návrat do místa ubytování.
7. den: východ ostrova LEWIS. Procházka po GARRY BEACH k výrazným skalním útvarům. Zastávka na konci cesty u BRIDGE TO NOWHERE a ROAD TO NOWHERE Rozloučení s hlavním městem ostrovů STORNOWAY. Odpoledne trajektem na pevninu a busem do Edinburghu nebo navečer za příplatek letecky do Edinburghu. Tranzitní ubytování.
8. den: individuální procházka EDINBURGHEM, odjezd na letiště, odlet do Prahy.

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.