Velikonoční ostrov, poušť Atacama a solné pláně Bolívie


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Calama • San Pedro de Atacama • Lagunas Altiplanicas • Salar de Atacama • El Tatio • Valle de la Luna • Santiago de Chile • Valparaiso • Viňa del Mar • Velikonoční ostrov

Změna vyhrazena: Změna programu vyhrazena.

Poznámka: vstupy zahrnuté v ceně zájezdu: výlet do Salar de Atacama, Lagunas Altiplanicas, El Tatio, Valle de la Luna, degustace vína v údolí Casablanca, lanovka ve Valparaiso, vstupné do národního parku Rapa Nui.
Odborný průvodce - Ing. Pavel Pavel
Ing. Pavel Pavel (* 1957, Strakonice) je český technik a experimentální archeolog, který se zabýval zkoumáním možných způsobů transportu těžkých břemen při stavbě monumentálních staveb dávnověku. Zajímal se o objevy Thora Heyerdahla na Velikonočním ostrově a zaujalo jej, jak mohli domorodci pohybovat obrovskými sochami. Postavil několik modelů na ověření svých úvah. V roce 1981 vyrobil s přáteli 12tunový betonový model sochy moai a vyzkoušel, jak s ním lze pohybovat pouze pomocí lan ovládaných malou skupinou osob. V roce 1986 jej Thor Heyerdal pozval na Velikonoční ostrov, kde experiment zopakoval s původní sochou. K pohybu sochy bylo třeba jen 16 lidí s jedním vedoucím a několik lan. Heyerdalovy předchozí experimenty přitom ukazovaly na potřebu stovek lidí. Časopis EPOCHA 14/2018 zařadil Pavla mezi sto nejslavnějších Čechů.
Na přelomu ledna a února probíhá na Velikonočním ostrově festival Tapati, jehož návštěva je fakultativně možná v rámci individuální volna.

Min. počet účastníků: 10

Program zájezdu

1. den: odpoledne odlet z Prahy do Chile.
2. den: ráno přestup v Santiago de Chile a přelet na sever do města Calama . Po příletu přejezd do ospalého kouzelného městečka San Pedro de Atacama , transfer na hotel. Odpoledne prohlídka místního kostela a věhlasného archeologického muzea, kde jsou k vidění mj. textilie, keramika a šperky předkolumbovských kultur.
3. den: výlet do pouštní oblasti Salar de Atacama k solnému jezeru Chaxa, kde lze pozorovat až 3 druhy plameňáků, zapadlé vesnice Toconao a Socaire s kostelíky s nabílenou zvonicí a oblast Lagunas Altiplanicas s jezery Miscanti a Miniques s křišťálově čistou vodou v pozadí s vulkány, mj. Licancabur (5.916 m), večer návrat do San Pedro de Atacama.
4. den: brzy ráno odjezd k nejvýše položeným gejzírům na světě – El Tatio (4320 m), pozorování kouřících fumarolů a gejzírů v ranním oparu, snídaně, možnost koupání v termálních bazéncích s vodou 35 °C. Cestou zpět pozorování vikuní, zastávka v zapadlé indiánské vesničce Machuca s koloniálním kostelíkem. Po návratu do San Pedro de Atacama odpočinek, odpoledne písečné duny, barevné skály a krásný západ slunce nad údolím Valle de la Luna .
5. den: ráno transfer na letiště v Calama a následně odlet do hlavního města – Santiago de Chile . Odpoledne prohlídka města, náměstí Plaza de Armas s metropolitní katedrálou, náměstí Plaza de la Libertad s prezidentským palácem La Moneda, centrální tržnice a řada koloniálních budov. Fakultativně návštěva muzea Předkolumbovského umění.
6. den: ráno přesun k Pacifiku vinařskou oblastí údolí Casablanca s degustací vína (v ceně) až do přístavního města Valparaiso . Prohlídka nejoriginálnějšího chilského města postaveného ve svazích nad Pacifikem, jehož spodní a horní části spojuje 16 lanovek, náměstí Sotomayor s památníkem hrdinů války za nezávislost, dům Pabla Nerudy, výjezd lanovkou s vyhlídkou na město, odpoledne Viňa del Mar – návštěva přímořského letoviska se spoustou zahrad, večer návrat do Santiago de Chile.
7. den: ráno odlet na Velikonoční ostrov , nejodlehlejší místo naší planety, asi 3800 km od pobřeží Chile a 4200 km od Tahiti. Po příletu na letiště Mataveri v Hanga Roa (jediná obec na ostrově) transfer do hotelu. Po krátkém odpočinku procházka po Hanga Roa, mj. návštěva místního kostela, ve kterém lze spatřit nejen sošky svatých s vyobrazením připomínajícím ptačího muže, ale také kopii pražského jezulátka.
8. den: dopoledne návštěva obřího kráteru Rano Kau a nedaleké ceremoniální vesničky Orongo , která je na vrcholu skalního srázu a kde se konaly slavnosti ptačího muže. Právě odsud je také vidět ostrůvek Motu Nui, na kterém hnízdil manutara , druh rybáka, jehož vejce musel ptačí muž jako první najít, doplavat s ním zpět k pobřeží a donést jej svému náčelníkovi, jehož kmen se následně stal na rok vládcem celého ostrova. Dále prohlídka proslulých plošin Vinapu . Odpoledne individuální volno. Večer fakultativně návštěva folklorního představení.
9. den: celodenní výlet po ostrově Rapa Nui. Prohlídka plošiny Akahanga se spadlými sochy moai a malou jeskyní. Návštěva lomu Rano Raraku , kde byla vytesána většina soch moai , více než 300 jich je dodnes nedokončených (největší El Gigante měří 21 metrů), největší Ahu Tongariki s 15 sochami moai, petroglyfy Te Pito Kura, divoká pláž Ovahe či nejkrásnější pláž ostrova Anakena s Ahu Nau Nau, kde bude možnost se vykoupat. Odpočinek na bílém písku pod palmami, které sem byly dovezeny z Tahiti.
10. den: půldenní výlet k plošině Ahu Akivi se 7 moai, jedinými sochami postavenými tváří k oceánu. Menší kráter Puna Pau , odkud čerpali červený kámen pro tzv. pukao , což byla pokrývka hlavy nebo ještě pravděpodobněji vlasy svázané do uzlu. Poté individuální volno.
11. den: ráno individuální volno - možnost procházky k Ahu Tahai - jediné soše, kterou zdobí zrestaurované oči z bílého korálu, prohlídka místního muzea věnovaného historii ostrova nebo k nákupu suvenýrů ve městečku Hanga Roa. Poté transfer na letiště a odlet do Santiago de Chile.
12. den: Santiago de Chile , individuální volno, transfer na letiště, odlet do Evropy.
13. den: přílet do Prahy.