Bhútán - Himalájské království hřmícího draka


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Pobytové zájezdy
    • Exotika

Poleťte s námi objevit poslední Himalájské království. Bhútán ležící v údolích nejvyššího Himaláje byl po dlouhá staletí izolovaný od zbytku světa a stále je zahalen mnoha tajemstvími. Společně je poodkryjeme při návštěvách prastarých klášterů, dzongů (pevností) a svatyní situovaných v úchvatné Himalájské krajině. Během výletů v centrální části země budeme obdivovat zasněžené sedmitisícové vrcholy, hluboká údolí a původní pralesy. Poznáme tradiční buddhistickou kulturu se svými starodávnými zvyky, která se světu začala otevírat teprve od 70. let 20. století. To všechno ve společnosti přátelských Bhútánců v národních krojích, údajně nejšťastnějších lidí na světě. Na zpáteční cestě z tohoto tajuplného kraje strávíme i 2 dny v indickém hlavním městě Dillí. Prozkoumáme významné památky i rušné čtvrti této rychle se rozvíjející metropole. Po celou dobu zájezdu vás bude doprovázet český průvodce. V říjnovém termínu bude součástí programu i buddhistický festival Thimpu Tshechu s tradičním tancem "Cham" v maskách buddhistických božstev.

Program zájezdu

1. - 2. den: odlet z Prahy do PARO, panoramatické výhledy na majestátní Himalájské vrcholky, při dobrém počasí možnost zahlédnout MOUNT EVEREST, KANČENDŽENGU a další osmitisícové vrcholky před přistáním v magickém údolí Paro, návštívíme chrám KYICHU LHAKHANG ze 7. století, Národní muzeum TA DZONG ze 17. století a pevnost RINPUNG DZONG, kde se natáčel film Malý Buddha.
3. den: přejezd na předměstí hlavního města THIMPU, pěší výlet skrz dubový háj ke klášteru CHERI GOMPA, významnému poutnímu místu Bhútánců, odpoledne nahlédneme do největší bhútánské pevnosti TASHICHO DZONG – rezidence krále, vlády a současně až 100 mnichů, poté návštěva školy tradičního bhútánského umění a řemesel a muzea kulturního dědictví Bhútánu.
4. den: návštěva hlavních památek THIMPU – stúpa MEMORIAL CHORTEN a obří socha BUDDHA DORDENMA, ukázka tradičního způsobu výroby papíru v místní papírně, přírodní rezervace s národním zvířetem Bhútánu takinem, po obědě přejezd přes panoramatické sedlo DOCHULA do bývalého hlavního města a zimního sídla nejvyššího opata PUNÁKHA, po cestě výhledy na zasněžený Himaláj včetně nejvyšší hory Bhútánu GANGKHAR PUENSUM (7 570 m), která je současně nejvyšší nezdolanou horou světa, procházka ke klášteru CHIME LHAKHANG z 15. století, který je zasvěcený bláznivému mnichovi a národnímu hrdinovi Drukpa Kuenleyovi.
5. den: přejezd severně od PUNÁKHA a pěší výlet ke svatyni KHAMSUM YUELING NAMGYEL CHORTEN s nádhernými výhledy do údolí, dále navštívíme palác PUNAKHA DZONG ze 17. století, přejezd jedním z nejkrásnějších bhútánských údolí PHOBJIKHA situovaném uvnitř Národního parku BLACK MOUNTAIN, zimoviště ohrožených černokrkých jeřábů, návštěva jednoho z nejstarších a největších klášterů západního Bhútánu GANGTEY, procházka údolím, zastávka na místním statku, kde poznáme tradiční způsob života místních farmářů a zemědělců.
6. den: výlet do malebné vesničky LONGTEY, pěší výlet vedoucí skrz bambusový háj, tradiční Bhútánské osady a rododendronový les s panoramatickými výhledy na kláštery v údolí, návštěva kláštera GANGTENG, možnost zúčastnit se buddhistické výuky.
7. den: projedeme tajemným údolím PARO s terasovými políčky a malými farmami pod Himalájskými vrcholky, návštěva klášteru DZONGDRAKHA z 1. století, který je usazen na skále a nabízí úchvatné pohledy do údolí, procházka a možnost nákupů v městečku PARO.
8. den: vyjedeme po nejvýše položené bhútánské silnici do sedla CHELI LA (3796 m), pěší výlet k ženskému klášteru KILA, odpoledne návštěva Národního muzea s nejvzácnějšími uměleckými díly Bhútánu, poté vyzkoušíme národní sport lukostřelbu a tradiční bhútánské oděvy.
9. den: vyrazíme na pěší výlet k nejznámější památce Bhútánu – klášter TAKTSANG alias "Tygří hnízdo" je zavěšený přímo na skalní stěně ve výšce 3 120 m, legendami opředený komplex z 15. století je spojován s počátky buddhismu v zemi, po cestě domů navštívíme místní vesničku a zakusíme bhútánskou léčivou koupel s "horkými kameny".
10. den: transfer na letiště a přelet do DILLÍ, ubytování na hotelu a procházka po městě, zavítáme na fascinující a vždy rušnou třídu CHANDNI CHOWK s jedním z nejstarších trhů v celé Indii, noční život ve starém DILLÍ.
11. den: návštěva UNESCO památek - legendární symbol indického boje za svobodu ČERVENÁ PEVNOST, HUMÁJÚNOVA HROBKA v mughalském stylu inspirovala stavbu Tádž Mahalu, JAMA MASJID je jednou z největších indických mešit.
12. den: čas na poslední nákupy dle letového řádu odlet a návrat do ČR.