To nejlepší z Arménie + JEREVAN A KRÁSY KAVKAZU (letecky z Prahy)


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky

Země, která první přijala křesťanství jako státní náboženství… Odhalte její tajemství! Spatříte unikátní církevní památky uprostřed nádherné horské přírody s vrcholky biblického Araratu. Zažijete tajemnou atmosféru Jerevanu a ochutnejte tradiční arménské pokrmy. Ochutnáte arménské víno a koňak, objevíte největší kavkazské jezero i Arménské Švýcarsko. Nechte se vtáhnout do míst, kde o turisty nezavadíte, a prožijte fascinující Arménii!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu:  kabinové zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 23 cm a max. hmotnosti 8 kg (toto zavazadlo patří na palubu letadla, rozměry jsou včetně držadla, postranní kapsy a koleček)

Zavazadlo za příplatek 1 600 Kč:  odbavované zavazadlo o hmotnosti do 23 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění: Kooperativa B Svět (100 Kč / den / osoba)
Slavia D - Travel High 2.0 + STORNO (174 Kč / den / osoba)
Slavia E - Travel OVERSEAS 2.0 + STORNO (250 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: polopenze

kontinentální snídaně v hotelu
večeře v tradičních arménských restauracích v Jerevanu
během dne bude možné zakoupit jídlo na některé z přestávek
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

3* hotel v Jerevanu

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy s přestupem ve Varšavě, přílet do Jerevanu a ubytování na hotelu. Dle letových řádů odlet z Prahy do Arménie, přílet na letiště v Jerevanu. Přejezd k hotelu na ubytování. V případě brzkého příletu možný program s průvodcem. Večeře v tradiční místní arménské restauraci v Jerevanu. 
2. den: Dnes si prohlédneme nejznámější památky Jerevanu a užijeme si výhledy na město a dominantní horu Ararat. Navštívíme slavnou likérku a ochutnáme tradiční koňak. Poté vyrazíme k jedné z prvních křesťanských budov a zastavíme se u zříceniny Zvartnots. Po snídani v hotelu začneme prohlídku města v Jerevanu. Během prohlídky města uvidíme krásné památky a zastavíme se na náměstí Republiky , kde nás zaujme kamenný vzor uprostřed náměstí odkazující na arménské koberce.   Obdivovat budeme kouzelné panorama Jerevanu a biblickou horu Ararat z vrcholu Cascade Monument a navštívíme  Muzeum umění (Cafesjian Museum of Modern Art).  Následovat bude návštěva Tsitsernakaberd  – Genocidní památník, který nám přiblíží jednu z nejsmutnějších částí arménské historie. Součástí památníku je muzeum, vybudované ve svahu kopce, ve kterém je vyprávěna hrůzostrašná událost pomocí fotografií, dokumentů, novinových zpráv a filmů. Projdeme se kolem 100 metrů dlouhé zdi, kde jsou vyryta jména zesnulých komunit při arménské genocidě.  Odpoledne pojedeme do nedalekého Echmiadzinu (Vagharšapat), náboženského centra pro všechny Armény na světě . Echmiadzin je jedna z prvních křesťanských budov na světě, postavených v letech 301–303, kdy Arménie oficiálně přijala křesťanství jako státní náboženství. Cestou zpět navštívíme chrám   Zvartnots . Tato stavba je uvedena na seznamu světového dědictví UNESCO i přesto, že byla v 10. století pobořena a jeji působivá zřícenina vykopána a částečně zrekonstruována až ve 20. století.  Po prohlídce se vydáme na cestu zpět, po které bude následovat ubytování v Jerevanu. Večeře v tradiční místní arménské restauraci v Jerevanu. 
3. den: Dopoledne strávíme v Jerevanu, kde navštívíme knihovnu s vzácnými arménskými spisy. Odpoledne se vydáme prozkoumat okolí hlavního města. Nevynecháme církevní památky, jejichž historie sahá až do 1. století. Po snídani v hotelu navštívíme státní pokladnu arménských rukopisů –   Matenadaran . Starověké spisy, knihy a dokumenty zde byly shromažďovány od 5. století, kdy byla vytvořena arménská abeceda. Během nejrůznějších nájezdů a invazí byla značná část rukopisů spálena, ale za zhlédnutí jistě stojí překrásné ilustrované a svázané rukopisy ze začátku 19. století . Poté se dostaneme k jednomu z nejúžasnějších klášterů v Arménii – Geghard , zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO . Nazývá se také Ayrivank , což znamená „kostel vytesaný ze skály“. Panuje zde mýtus o léčivém zdroji církve, podle kterého dokáže vyléčit jakoukoli nemoc. Klášter Geghard je nejlepším místem pro zpěv duchovní písně, kvůli jeho akustice. Před klášterem vedle říčky se nachází tzv. matagh, tedy obětiště, používáné především v neděli, kdy spousta lidí cestuje kvůli bohoslužbě nebo obětovat beránka. K závěru dne pojedeme k chrámu Garni Pagan údajně z 1. nebo 2. století. Jedná se dnes o jediný existující helénistický chrám na Kavkaze . Má strukturu typu Pantheonu s 24 sloupy, což znázorňuje den, tedy dvacet čtyři hodin. Také se zůčastníme pečení tradičního arménského chlebu, který se nazívá  Lavash, poté se vrátíme do Jerevanu, kde navštívíme světově známou továrnu  Ararat Brandy . Tato destilárka koňaků je symbolem Arménie.  Nebude chybět  degustace Armény oblíbeného alkoholového nápoje , koňak. Následovat bude cesta zpátky do Jerevanu. Večeře v tradiční místní arménské restauraci v Jerevanu. 
4. den: Čekají nás nejzajímavější místa severozápadně od Jerevanu. Projdeme se k pevnosti Amberd, vyzkoušíme si rozpoznávání písmen arménské abecedy a zastavíme se u kláštera Saghmosavank ze 13. století, zasazeného do nádherné arménské přírody. Po snídani se vydáme k pevnosti  Amberd Fortress , která se nachází na úpatí Mount Aragats. Pevnost ze 7. století leží ve výšce 2 300 metrů n. m. nad soutokem řek Arkashen a Amberd. Název se doslova překládá jako pevnost v oblacích .  Poté navštívíme Arménskou abecedu Monument , na pozadí arménské Mt. Aragats. Monument byl postaven v roce 2005 jako vzpomínka na výročí arménské abecedy. Následně budeme pokračovat směrem ke klášteru Saghmosavank , stojící na vrcholu propasti. Jakmile se dostaneme do kláštera, vychutnáme si neuvěřitelný výhled na kaňon a rokli řeky Kasagh . Na zpáteční cestě do Jerevenu se zastavíme ve vinařství Voskevaz Winery, kde budou k degustaci různé typy vín. Po degustaci náš čeká nakupování na úžasném trhu jménem  Vernissage.  Trh představuje především sbírku různých typů tradičních arménských uměleckých děl.  Večeře v tradiční místní arménské restauraci v Jerevanu. 
5. den: Opět se pustíme do objevování této nádherné země. Vypravíme se ke klášteru Noravank a seznámíme se s legendou arménské historie Řehořem Osvětitelem, který byl údajně vězněn v klášteře Khor Virap. Na závěr dne ochutnáme místní víno. Po snídani přejedeme na Khor Virap a dostaneme se tak nejblíže k domintní hoře Mount Ararat. Khor Virap byl postaven jako vězení. Legenda tvrdí, že pohanský král Trdat III. zde přibližně 12 let věznil svatého Řehoře Osvětitele. Dnes tu poutníci čekají ve frontách, aby mohli sešplhat po kovovém žebříčku do kobky, ve které byl světec uvězněn. Za kruté zacházení se světcem byl král stižen šílenstvím (v barvitější verzi příběhu mu narostla druhá hlava) a zazračný světec jej vyléčil. Na základě toho přijal král křesťanství a svatý Řehoř se stal prvním katolíkem arménské apoštolské církve. Poté pojedeme navštívit  továrnu na víno Areni . Jde o nejstarší vinařství na světě , víno bylo objevené v této oblasti  již před šesti tisíci lety. Poté se přesuneme k  Noravanku  – komplexu se dvěma patry, který stojí mezi červenými útesy. V areálu kláštera stojí  kostel Surp Karapet ze 13. století , postavený vedle zříceniny dřívějšího kostela, také zasvěcenému Janu Křtiteli. Je k němu připojena malá kaple z 13. století zasvěcená svatému Řehořovi. Hlavní a velmi fotogenickou stavbou je pak  kostel   Surp Astvatsatsin   ze 14. století . Cesta zpátky do Jerevanu. Večeře v tradiční místní arménské restauraci v Jerevanu. 
6. den: Podíváme se k jezeru Sevan a do oblasti Dilijan, která je proslulá svým lázeňstvím. Na zpáteční cestě do Jerevanu se zastavíme v klášteře Goshavank. Dnes pojedeme k jezeru Sevan , které je největší na Kavkaze . Leží v nadmořské výšce 1 900 metrů mezi Malým Kavkazem a Arménskou vysočinou obklopeno horskými hřbety. Krásný pohled je ze stejnojmenného poloostrova Sevan . Můžete vyšplhat po schodech do kláštera Sevanavank (4.–9. století) a užít si pohled na modrooké jezero z výšky . Dále budeme pokračovat na sever, projedeme tunelem a spatříme úplně jinou krajinu. Oblast Dilijan , přezdívané také jako Arménské Švýcarsko . Místo obklopují bujné dubové a habrové lesy na pozadí zasněžených vrcholků hor. Na závěr ještě navštívíme klášter   Goshavank , který se nachází v Gosh, vesnici na zeleném kopci. Vesnice byla založena ve 12. století a bývala vzdělávacím centrem. Cesta zpátky do Jerevanu. Večeře v tradiční místní arménské restauraci v Jerevanu. 
7. den: Odlet zpátky do ČR s přestupem ve Varšavě. 

24.10. - 30.10.24 čtvrtek - středa
polopenze letecky
Sleva 8% 39 990 Kč 36 990 Kč
cena za 7 dní

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Jerevan – Praha (s přestupem) se všemi poplatky
  • kabinové zavazadlo dle letecké společnosti
  • transfer letiště-hotel-letiště
  • doprava dle programu
  • vstupy do památek dle programu
  • 6x ubytování
  • 6x snídaně
  • 6x večeře
  • degustace vína v oblasti Areni
  • degustace vína v oblasti Voskevaz
  • degustace koňaku Ararat ve stejnojmenné destilérce koňaku
  • příprava a ochutnávka tradiční chlebové placky Lavash
  • láhev vody (0.5 litrů) na osobu / den
  • služby průvodce (mimo individuální volno)
  • místní průvodce

Cena nezahrnuje

  • odbavované zavazadlo za příplatek dle podmínek pro přepravu zavazadel
  • cestovní pojištění léčebných výloh (není-li sjednáno)
  • vstup do památek mimo program
  • alkohol
  • obědy
  • spropitné
  • doporučené kapesné 250 EURO
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 4 200 Kč