USA - Kalifornie, Texas - Toulky "španělskou" Amerikou


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Pobytové zájezdy
    • Exotika

Kalifornie a Texas, to jsou americké státy, o kterých každý z vás již jistě slyšel. Do Kalifornie se často létá za sluníčkem, návštěvou filmových ateliérů či slavných měst. Za čím se ale létá do Texasu? Určitě si vybavíte obří ranče s dobytkem a koňmi, a máte pravdu. V Texasu je vše tak nějak větší, i kovbojské klobouky :) Navíc jsou tyto dva státy historicky propojeny. Kalifornie i Texas patřily pod španělské impérium a španělštinu tu uslyšíte téměř na každém kroku. Pojeďte s námi poznat velká jižanská města s mrakodrapy, seznamte se blíže s NASA, poznejte neopakovatelnou přírodu, ochutnejte pravou tex-mex kuchyni, užijte si míst, která jsou na seznamu tzv. "must see" v USA, ale také kouzelných texaských zákoutí, která ne každý viděl a mohou vám nabídnout unikátní zážitky.

Program zájezdu

1. den: odlet z Prahy do LOS ANGELES, transfer na ubytování, dle času příletu možnost večerní procházky či projížďky městem.
2. den: dnes prozkoumáme město uzavřené mezi horami, oceánem a pouští - LOS ANGELES. Není člověka, který by neznal BEVERLY HILLS a HOLLYWOOD. O kousek dále stojí divadlo EGYPTIAN THEATER, kde se konala první hollywoodská premiéra v r. 1922 (Robin Hood). Odpoledne přejedeme do SANTA MONIKY s proslulým pierem, na kterém končí Route 66. Večer se s LA rozloučíme procházkou po VENICE s kanály.
3. den: přes oblast Dolní pouště s oázou PALM SPRINGS se dostaneme do oblasti překrásných západů, i východů, slunce, do NP JOSHUA TREE bohatě porostlého jukovníky dosahujícími výšek až 15 m. Po turistické stezce v hlavní oblasti parku se dostaneme k přehradě BARKER DAM a dále do HIDDEN VALLEY nechvalně proslulého díky zlodějům dobytka. V případě dostatku sil budeme pokračovat až k LOST HORSE MINE, kde se dosud nacházejí neporušená stavení.
4. den: ráno se vydáme na výlet do westernového městečka PIONEERTOWN a odtud už do SAN DIEGA, města s přátelskou atmosférou bez přílišného množství turistů, které vzniklo v r. 1769 jako první španělská (kalifornská) misie. Přesun na ubytování.
5. den: naše kroky povedou do zdejší nejznámější atrakce, kterou je SAN DIEGO ZOO, nejlepší v USA. Největším zážitkem je dobrodružná jízda lanovkou Skyfari a setkání s pandami ve stanici GIANT PANDA RESEARCH. Pozdní odpoledne věnujeme historické části města, kde je živý skanzen nabízející představu, jak vypadalo San Diego v mexickém a raně americkém období. Večer strávíme v blízkosti pláže PACIFIC BEACH u dobré večeře a drinku, kde můžete pozorovat život na promenádě OCEAN FRONT WALK.
6. den: dnešní den strávíme v BALBOA PARKU s promenádou a budovami ve španělském koloniálním stylu. V areálu parku můžete navštívit některá nejlepších muzea v USA a překrásnou JAPONSKOU ZAHRADU. Uprostřed parku stojí největší varhany světa SPRECKELS ORGAN PAVILION. Večer návrat do Los Angeles.
7. den: brzy ráno odlet do Houstonu, 4. největšího města USA s úhledným panoramatem mrakodrapů, které tu vzrostli zejména díky blízkosti k Mexickému zálivu, a tedy díky bohatství z ropy. Z vrchu budovy JP MORGAN CHASE TOWER (305 m) si prohlédneme centrum města, abychom pak už přejeli do hlavního bodu naší návštěvy, kterým je JOHNSONOVO VESMÍRNÉ STŘEDISKO, kde se vyvíjí technologie a cvičí astronauti NASA.
8. den: dnes se přesuneme do jednoho z nejromantičtějších měst USA, do SAN ANTONIA, kde se mísí hispánské, texaské a evropské vlivy. Podél řeky San Antonio leží několik misií z 18. st., kde je největší koncentrace katolických památek v San Antoniu. Obzvláště krásná je MISIE CONCEPCIÓN s kostelem s původními malbami, kterou si prohlédneme. Místní jsou náležitě pyšní na svou pevnost ALAMO, která byla dějištěm bitvy o udržení Texasu v r. 1836. Tuto pevnost navštívíme při procházce po tzn. RIVER WALKU (PASEO DEL RIO), který je texaskou atrakcí číslo 1. Jedná se o park podél řeky s historickými budovami, obchůdky a restauracemi. Dojdeme až k nejkrásnější budově ve městě GOVERNOR’S PALACE (MÍSTODRŽITELSKÝ PALÁC). Pro zájemce se nabízí večerní vyhlídka z TOWER OF THE AMERICAS (176 m) s možností večeře v oblacích.
9. den: mnoho z vás si představí Texas jako typickou venkovskou krajinu s kovboji a obřími ranči. To vše nás čeká, dnes již budeme míjet krajinu rančů a zavítáme také do jeskyních NATURAL BRIDGE CAVERNS, které jsou domovem velké populace netopýrů. Zúčastníme se jedné z prohlídek podzemí s průvodcem. Odpoledne dorazíme do AUSTINU, hlavního města Texasu a nejbezpečnějšího města USA, kde zamíříme do STÁTNÍHO KAPITOLU, který patří mezi 150 nejoblíbenějších architektonických skvostů USA. O slavných Texanech, rančích a přírodě Texasu se dozvíte mnoho informací ve vynikajícím BULLOCK MUZEU.
10. den: odjedeme z ruchu velkoměsta na venkov, abychom si protáhli tělo, ale zároveň si i odpočinuli od městského shonu. Nacházíme se v PŘÍRODNÍ REZERVACI PEDERNALES FALLS se stejnojmennými vodopády. Pěší túra povede "vlčími horami" WOLF MOUNTAIN, které jsou stále domovem kojotů nebo prérijních vlků. Budeme mít šanci pozorovat také různorodé ptactvo. Kdo bude chtít, bude se moci v místních potůčcích zchladit či vykoupat. K dalším zajímavostem, které může příroda Texasu nabídnout, patří mystická skála ENCHANTED ROCK. Po výstupu na tento růžový žulový útvar zjistíte, co tím místní indiáni kmene Tonkawa mysleli, když tvrdili, že nahoře září magické ohně. Okolní krajina totiž v odpoledním slunci úchvatně září.
11. den: pokračujeme směr DALLAS, města, které je nechvalně proslulé a spojené s atentátem na prezidenta J. F. Kennedyho. Právě z 6. patra Texaského knižního velkoskladu (MUZEUM 6. PATRA) střílel v r. 1963 atentátník na zmíněného prezidenta. Dnes si zde můžete prohlédnout expozici věnující se tragickému okamžiku, ale i celému životu prezidenta Kennedyho. Hned vedle stojí ukázka moderní architektury - RÉUNION TOWER (171 m), na kterou můžete dle zájmu vyjet. Návštěva Dallasu by nebyla kompletní bez výletu do DALLASKÉHO ARBORETA, které je výborné k relaxaci.
12. den: chcete-li si přivést domů opravdu nějaký pravý texaský zážitek, musíte s námi vyrazit na SOUTHFORK RANCH slavný ze seriálu Dallas, který byl TV hitem v 90. letech minulého století. V rámci organizované prohlídky uvidíte kostýmy ze seriálu nebo třeba Jockovo auto atd. S texaskými kovboji a érou starého západu se rozloučíme ve FORTH WORTH. Městu se přezdívá Cowtown (Město krav) a to z toho důvodu, že tu krávy tvořily podstatnou část ekonomiky. Historická čtvrť STOCKYARDS je plná budov v duchu Divokého západu. Můžete si tu užít rodeo, živou hudbu, můžete se projet na koni, v STOCKYARD MUZEU se dozvíte vše o chovu krav a večer ochutnáte pravé tex-mex jídlo, což je vlastně pohraniční spojení mexické a texaské kuchyně.
13. den: přesun zpět do HOUSTONU, odpolední návštěva historického mola s mnoha atrakcemi a restauracemi v GALVESTONU na břehu Mexického zálivu. Pro zájemce místo toho možnost nákupů v outletech.
14. den: dle letového řádu možnost návštěvy ZOO nebo akvária, odlet do Prahy.
15. den: přílet domů.

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.