Ukrajina - Podkarpatská Rus na kole po cestách i necestách - penzion


  • ubytování: pensionubytování: pension
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Aktivní dovolená
    • Cyklistika

Zapomenutý nejvýchodnější cíp bývalého Československa, v současnosti známý jako Zakarpatská Ukrajina, součást Ukrajiny. Po vedlejších silničkách vedoucích přes vesnice s dřevěnými domky a kostelíky, po dřevařských cestách podél průzračných a divokých bystřin v hlubokých zalesněných údolích se vrátíme o několik desetiletí zpět. Za výhledy budeme šplhat na oblé poloniny plné borůvek a následně klesat do některých z místních kolib za občerstvením. Jednodenní výlety "nalehko" jsou vhodné pro trekingová i horská kola. Sami si zvolíte variantu, která vám více sedne. A když se vám nebude chtít šlapat na kole, tak vždy ještě existuje pěší varianta.

Poznámka: Svoz u cyklovarianty zájezdu není možný.

Program zájezdu

1. den: odpolední odjezd z ČR, noční přesun na Podkarpatskou Rus.
2. den: poloninu BORŽAVA. Odpoledne zajedeme k vodopádu ŠIPOT schovaném uprostřed lesů (15 km).
3. den: přejezd na kolech k Mežhorje, odtud do vesnice MAJDAN, a dále nejmalebnějším pohořím Podkarpatí - VERCHOVINY, proti proudu říčky HOLJATYN až do téměř opuštěné vísky REKYTY s nádherným dřevěným kostelíkem z 18. století, po nezpevněné cestě přes sedlo do Nižného Studeného a zpět do Pilipce (60 km).
4. den: na kolech údolím říčky Ripinka do města MEŽHORJE, stoupání do Siněvirského sedla s výhledy na okolní kopce, sjezd do vesnice SINĚVIR (alt. pro MTB výjezd i sjezd po "původní horské silnici") a podél řeky Těrebla až do KOLOČAVY - návštěva dřevěného kostelíku ze 17. století s hroby čsl. četníků zastřelených Nikolou Šuhajem, muzeum Ivana Olbrachta, hroby Nikoly Šuhaje a Eržiky, skanzen, bývalá četnická stanice (60 km), všichni návrat zpět do Pilipce autobusem.
5. den: autobusem přesun do Siněvirského sedla, na kolech asfaltový sjezd do Siněviru, proti proudu říčky Těrebla do SINĚVIRSKÉHO NP, údolím se dostaneme přes vesničku SINĚVIRSKAJA POLJANA až k legendou opředenému SINĚVIRSKÉMU JEZERU, možnost výjezdu až do nádherné dřevařské osady SVOBODA, na kolech zpět podél Těrebly plné přírodních "vířivek" lákajících ke koupání do Siněviru, kdekoliv v početných kolibách možnost ochutnávky místní speciality na otevřeném ohni - šašliku (60 km), autobusem zpět do Pilipce.
6. den: na kolech z Pilipce přes vesničky NIŽNIJ a VĚRCHNIJ STUDENYJ, přejezd do Lvovské oblasti do sedla BESKID na bývalé československo-polské hranici, sjezd přes SKOTARSKE do Volovce (vhodné pro MTB, alt. do Volovce vlakem) a odtud zpět do Pilipce (60 km) nebo lehčí varianta s výletem do horského střediska OZERO VITA s možností koupání (30 km).
7. den: náročná varianta MTB: z Pilipce vyjedeme sedačkovou lanovkou i s kolem téměř na hřeben poloniny BORŽAVA, přejezd hlavního hřebene až do Ričky, návrat zpět do Pilipce busem nebo na kole, přejezd lze kdykoliv zkrátit jedním z odvážných sjezdů dolů do údolí (40-60 km). Varianta TREK: z Pilipce do vesničky BUKOVEC a podhůřím poloniny Boržava přes vesnice RIČKA a LOZJANSKIJ do MEŽHORJE, autobusem nebo na kole zpět do Pilipce (40-60 km); varianta PĚŠÍ - lanovkou na hřeben poloniny Boržava a přechod hlavního hřebene, sestup do Ričky, návrat zpět busem.
8. den:
9. - 10. den: autobusem údolím po proudu řeky RIKA do vesnice IZA (trh s proutěným zbožím), autobusem do MUKAČEVA (hrad, centrum města, poslední nákupy), odjezd na hranici, noční přesun do ČR, příjezd do ČR v ranních hodinách.