Turecko - Istanbul


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky

Istanbul, město mezi dvěma kulturami, dvěma kontinenty, dvěma světy. Město, kde se střetává Evropa s Asií a na jeho vzhledu je to patrné. Poznejte s námi křižovatku kultur, město, odkud se řídily tři říše - římská, byzantská a osmanská a každá z nich zde zanechala své stopy. Honosné mešity s minarety a hlasy muezzinů, kavárny s vodními dýmkami, čajové zahrady, restaurace s kebaby a mezze – to všechno jsou zvláštnosti, na které se můžete těšit. Ideální termíny na poznávání, hotel s výbornou polohou, příjemné teploty a na jaře kvetoucí zahrady u paláce Topkapi.

Garance malé skupiny.


Zájezdy do Istanbulu provází Lenka Unzeitigová, Dana Kelblová.

Orientační ceny vstupného: ORIENTAČNÍ CENY VSTUPŮ
Topkapi palác 33 €
Hagia Sofia, mešita zdarma, sluchátka 2 €
před vstupem do mešity si sundejte obuv a zahalte ramena, po modlitbách je umožněn vstup turistům

plavba po Bosporu cca 15 €
Galatská věž cca 20 €
tramvaj cca 1 – 1,5 €
Yerebatanská cisterna 17 €
archeologické muzeum 12 €

Místní průvodce 240 € (skládá se celá skupina, dle počtu účastníků) 20 €/os + cca 10 €/os bakšišné.


DOPORUČENÉ KAPESNÉ
Dle individuálního zájmu o návštěvu památek, doporučujeme cca 150 €.

Doporučujeme: Výborná poloha hotelu v centru historického Istanbulu
Chrám Boží moudrosti – nejslavnější chrám Byzantské říše
Smlouvejte na bazaru, obdivujte břišní tanečnice
Ochutnejte döner či baklavu

Doprava: letecky

Nástupní místa: 06.04. - 10.04. Odjezd L2
27.04. - 01.05. Odjezd L2
04.05. - 07.05. Odjezd L2
25.10. - 29.10. Odjezd L2
22.11. - 26.11. Odjezd L2

Ubytování: různé

Hotel***/**** se nachází v centrálním Starém Istanbulu ve čtvrti Sultanahmet, kterou z jedné strany oblévá Marmanské moře a z druhé ohraničuje zátoka Zlatý roh. Budeme na dosah těch nejznámějších památek např: Modrá mešita, Agia Sofia, palác Topkapi aj. Poloha hotelu nám umožní i večerní toulky starými uličkami, návštěvy bazarů, atmosféra orientu.

hotel

Program zájezdu

1. den: Odpoledne odlet s průvodcem do Istanbulu, transfer na hotel s výbornou polohou ve čtvrti SULTANAHMED v blízkosti těch nejznámějších památek.
2. den: První seznámení s metropolí na Bosporu – městem ISTANBUL (UNESCO). Navštívíme rozsáhlý palác TOPKAPI v místě zvaném Serailový mys, kde se střetává Marmarské moře, Bospor a Zlatý roh, po dlouhá staletí rezidence osmanských sultánů (řada nádvoří s výhledem na Marmarské moře, klenotnice sultánů, zbrojnice, obrazárna, sbírky porcelánu, možnost návštěvy harému). Prohlídka památek historického centra Starého Istanbulu v okolí antického Hippodromu , kde uvidíme např. Egyptský obelisk nebo německou fontánu. Dále nás uchvátí exteriér MODRÉ MEŠITY s hrobkou sultána Ahmeda I. - modré glazované dlaždice a šest minaretů, byzantský kostel ze 6. stol. Malá Hagia Sofia a nejslavnější chrám Byzantské říše HAGIA SOFIA - "chrám Boží moudrosti" - jedna z nejznámějších sakrálních staveb světa, stojící ve čtvrti Sultanahmet , postavena v letech 532-537 východořímským císařem Justiniánem I. a již více jak 1400 let nepřestává ohromovat svou krásou, elegantní architekturou a propracovanými detaily. Egyptský bazar s Novou mešitou, který je plný sušeného ovoce, medu, čajů, různých koření a sladkostí.
3. den: Procházka po březích zátoky ZLATÝ ROH s rušným Galatským mostem s kavárnami a restauracemi. Projdeme se do čtvrti Galata s její dominantou Galatskou věží. Procházka po Ístiklal Avenue (jež je 1,4 km dlouhá pěší zóna) až na náměstí Taksim . Vyhlídka z mrakodrapu Saphire . Orientální atmosféra VELKÉHO BAZARU – Kapali Çarşisi, nacházejícího se ve staré části Istanbulu, v objektu tržnice pocházející z 15. století, rozlehlá soustava uliček a průchozích domů s více než 4500 obchůdky, restauracemi, kavárnami. Společně s průvodcem můžeme po celou dobu zájezdu zajít na typická jídla či místní speciality a nasát tu pravou atmosféru Istanbulu. Den můžeme zakončit v hospůdce na oblíbeném tureckém pivě Efes.
4. den: Návštěva Yerebatanské cisterny (antická podzemní zásobárna vody). Prohlídka Archeologického muzea s významnou sbírkou antického umění a největší mešity v Istanbulu – SULEJMANOVY MEŠITY (Süleymaniye Camii) nad zátokou Zlatý roh a mešita Sehzade . Zájemci se mohou jít hýčkat do starých tradičních tureckých lázní.
5. den: Snídaně, dle letového řádu individuální volno v Istanbulu, transfer na letiště a odlet.

Cena zahrnuje

  • kabinové zavazadlo dle podmínek let. společnosti,
  • let. taxy a poplatky,
  • průvodce CK
  • transfer z/na letiště v Istanbulu,

Cena nezahrnuje

  • a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • DOPORUČENÉ KAPESNÉ
  • Fakultativní příplatek:
  • fakultativní výlety,
  • spropitné cca 10 €,
  • vstupné,
  • Vstupné, platby: ORIENTAČNÍ CENY VSTUPŮ