Turecko, Brána Orientu


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

ZMĚNA TERMÍNU 15.9. - 24.9.2022
Mešity, minarety, bazary s kořením, pozůstatky antických památek omývané tyrkysovou vodou, to je dovolená v Turecku. Zájezd do země, která je odedávna spojnicí mezi kontinenty a kulturami. Navštívíme Istanbul, nikde jinde není kulturní bohatství této země ležící mezi Evropou a Asií vidět více než zde, ve městě rozkládajícím se na obou těchto kontinentech. Poznáme historické památky křesťanské i osmanské architektury. Navštívíme klenoty antiky jako Trója, Efes, Pergamon, Milét, Didyma. Turistickým magnetem budou i travertinová jezírka Pamukkale a odpočívat budeme u prohřátých vln Egejského moře a u pláží s jemným pískem.

Zájezdy provází Lenka Unzeitigová , garance skupiny max. 18 osob

Istanbul – Trója - Pergamon – Selçuk – Kuşadasi - Efes - Milét – Didyma - Afrodisias - Hierapolis - Pamukkale - Istanbul

Doporučujeme: Modrá mešita, chrám Hagia Sofia, bájná Trója
Prohřáté středomořské vlny a pláže s jemným pískem
Jedinečná kultura od antického a osmanského dědictví po vliv vůdce Atatürka
Efes a pozůstatky Artemidina chrámu - jeden ze sedmi divů světa

Časový posun, počasí: ČASOVÝ POSUN
V Turecku je o hodinu více než v České republice, letní čas je zaveden.

Doprava: letecky

Nástupní místa: 20.05. - 29.05. Odjezd L2
16.09. - 25.09. Odjezd L2

letecky na trase Praha - Istanbul - Praha. Po destinaci se budeme pohybovat klim. autobusem.

Ubytování: různé

hotel

UBYTOVÁNÍ
9x ubytování v hotelu***- 2lůžk. pokoje s příslušenstvím (z toho 4x pobyt u moře v Kuşadasi)

STRAVOVÁNÍ
9x snídaně, 6x večeře. Ostatní strava je řešena z vlastních zdrojů a prostředků.

Program zájezdu

1. den: Odlet s průvodcem do ISTANBULU , transfer z letiště do centra Istanbulu - čtvrť Sultanahmet na ubytování. V návaznosti na letový řád první seznámení se Starým městem.
2. den: ISTANBUL , celodenní prohlídka města s úžasnou atmosférou. Prohlídku města začneme ve čtvrti Sultanahmet (UNESCO), na místě starého byzantského sídliště, zde je "starý Istanbul". Hagia Sofia nejpůsobivější památka starého Istanbulu "chrám Boží moudrosti", Modrá mešita s šesti krásnými minarety, Hippodrom, palác Topkapi, plný uměleckých pokladů mimo jiné i nádherných kachlí z Izniku aj. Fakult. večeře v centru města, návrat na hotel.
3. den: Odjezd k průlivu DARDANELY – přeplutí Dardanelskou úžinou z Evropy do Asie a pokračujeme do starodávné TRÓJE (UNESCO), k prohlídce jedné z nejslavnějších světových archeologických lokalit odkrytých H.Schliemannem. Trojské ruiny - Dům vykopávek, Pithova zahrada, chrám bohyně Athény (Homérova Íllias, Trojská válka). Ubytování u moře v oblasti Ayvaliku.
4. den: Ráno odjedeme k návštěvě velkolepé akropole PERGAMON (UNESCO), shlížející z návrší na novodobou Bergamu, jedna z nejpůsobivějších památek v Turecku. Prohlídka antického města z 2. stol. př. n. l. Akropole - působivé a neobyčejné divadlo vystavěné v 3. století před Kristem s 10000 sedadly, slavná knihovna, T rajánův chrám s mramorovými sloupy - jediná dochovaná stavba na Akropoli z období Říma, Diův oltář, Asclepion – starodávné lékařské centrum, Asclepiův chrám , výrobna onyxu. Poté navštívíme SELÇUK , mohutné rozvaliny byzantské pevnosti s krásnou starou bazilikou sv.Jana, která údajně ukrývá hrob apoštola Jana. Ubytování v letovisku na břehu Egejského moře v oblasti KUŞADASI .
5. den: Pobyt u moře , individuální volno – možnost návštěvy centra Kuşadasi.
6. den: Nejzachovalejší antické město východního Středomoří EFES (UNESCO), bývalé významné obchodní středisko, zříceniny starověkého města s pozůstatky jednoho ze sedmi divů světa Artemidina chrámu , Mramorová cesta, Trajánova fontána, Hadriánův chrám, Celsova knihovna, Arkadiova cesta – nejvelkolepější ulice v Efesu, antické Velké divadlo, Slavičí vrch , místo posledního pobytu P. Marie v krásném prostředí národního parku. MILÉT , významné starověké město s Velkým divadlem, agorou a lázněmi císařovny Faustiny, které byly postaveny pro manželku císaře Marka Aurelia. DIDYMA , slavná starověká věštírna se zbytky Apollónova chrámu. Návrat na ubytování.
7. den: Pobyt u moře , individuální volno – možnost fakult. výletu na OSTROV SÁMOS nebo plavba kolem pobřeží.
8. den: Cesta do vnitrozemí. Navštívíme jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v Turecku AFRODISIAS (UNESCO), areál s mnoha antickými památkami – Afroditin chrám, Tetrapylon – monumentální brána, stadion. HIERAPOLIS (UNESCO), bývalé vznešené antické město s divadlem, lázněmi a rozsáhlou antickou nekropolí. PAMUKKALE (UNESCO), prohlídka třpytivě bílých vápencových kaskádovitých jezírek nazývaných "Bavlněný zámek". Ubytování v okolí Pamukkale.
9. den: Ráno odjezd do ISTANBULU , odpoledne návštěva Velkého bazaru – Kapalı Çarşı, spletité středověké centrum, 4500 obchodů pohromadě s mešitami, bankami, dílnami a restauracemi. Ubytování v centru Starého Istanbulu, fakult. večeře v centru města.
10. den: Snídaně, dle časových možností a v závislosti na let. řádu individuální volno v Istanbulu. Transfer na letiště a odlet do Prahy.

Cena zahrnuje

  • 9x snídani,
  • 9x ubytování v hotelu***- 2lůžk. pokoje s příslušenstvím (z toho 4x pobyt u moře v Kuşadasi),
  • leteckou dopravu Praha – Istanbul – Praha vč. let. tax,
  • průvodce CK
  • trajekt přes Dardanelskou úžinu,
  • transfery z/na letiště, dopravu klim. busem v Turecku,

Cena nezahrnuje

  • a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • bakšišné cca 20 €,
  • DOPORUČENÉ KAPESNÉ
  • EURO (značení €)
  • fakult. služby,
  • Fakultativní příplatek:
  • MĚNA A KURZ
  • pobytovou taxu,
  • připojištění Covid-19 (doplňkové pojištění ke komplexnímu pojištění - rozšířená ochrana) Evropa - 30 Kč/den
  • UPOZORNĚNÍ
  • vstupné,