Šrí Lanka – turistika v ráji


  • ubytování: zařízené stanyubytování: zařízené stany
    strava: plná penzestrava: plná penze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Nabízíme aktivní variantu zájezdu na Šrí Lanku určenou všem, kteří rádi kombinují poznávání s pohybem v přírodě. Ať už se vám ostrov zalíbil při prvním pobytu a chcete ho poznat hlouběji, nebo je to vaše první cesta a chcete trávit více času pohybem než v autobusu, je tento zájezd právě pro vás. Uděláme si půldenní výlet do deštného pralesa Sinharádža. Kdo bude chtít, vystoupá na Adamovu horu tou nejnáročnější, ale zároveň i nejkrásnější cestou, při níž zdoláme přes 2000 výškových metrů. Tři dny strávíme výlety nalehko v neobjevených horách Knuckles. Vykoupeme se v nejednom vodopádu, nahlédneme do tradiční domorodé vesničky, navštívíme ale i známé památky – Lví skálu, buddhistické skalní chrámy v Dambulle a posvátný chrám v Kandy. Naši cestu zakončíme na východním pobřeží u moře. Během zájezdu bude šance vyzkoušet si šnorchlování, canyoning, splutí řeky, potápění... Dokonce bude možnost vydat se na člunech za plejtváky a delfíny.
Upozornění:

Zájezd je koncipován jako poznávací s několika celodenními túrami (nalehko) v zajímavých přírodních oblastech – podrobný popis náročnosti a ubytování naleznete v záložce "Praktické".
Velikost skupiny:
6–16 účastníků
Náročnost:

Nejnáročnější pěší program absolvujete 4. den – přechod Adamovy hory (převýšení +2000 m, sestup -800 m, v závěru hodně strmých schodů), ale lze zvolit i lehčí alternativu výstupu (+800 m), nebo i jen odpočinkový program. Dále je naplánovaný treking 7.–9. den v pohoří Knuckles – první a poslední den (12 km + 18 km) v nenáročném zvlněném terénu, prostřední den je možný nepovinný výstup na vrchol (celkem 18 km, +650 m převýšení).
Očkování a zdrav. příprava:

Povinné ukončené očkování proti Covid-19.

Spát budeme převážně v turistických hotýlcích a lodžích. V kempu v Kitulgale a zejména v pohoří Knuckles pak bude ubytování 4 noci v pronajatých stanech, které jsou postavené pod dřevěnými přístřešky na kůlech – spí se na matracích, vybavení tábořistě je skromné, ale čisté, a jídlo, které nám naši místní průvodci připraví, je neobyčejně chutné.

Stravování: plná penze

snídaně, plná penze

Program zájezdu

1. - 2. den: Praha – Kolombo – Negombo : letecky na Šrí Lanku a první pohodový den u moře – možnost koupání a návštěvy největšího rybího trhu na ostrově.
3. den: Negombo – Ratnapura : přes sloní sirotčinec v Pinnevalle s více než 80 slony do tzv. Města drahokamů ; odpoledne návštěva oblíbeného piknikového místa u vodopádu Bópath s možností koupání.
4. den: Ratnapura – NP Sinharádža : poslední primární deštný prales na ostrově – asi 4hodinová procházka pralesem; návštěva dílny na zpracování drahých kamenů a primitivní štoly na jejich těžbu.
5. den: Ratnapura – Nallathannija: nalehko zdoláme nejposvátnější přírodní místo Adamovu horu (2245 m n.m.) – vystoupáme tropickým porostem s potůčky a bystřinami a v závěru po strmých schodech na vrchol, odkud uvidíme Šrílanskou vysočinu jako na dlani. Jedná se o náročnou celodenní túru (8–10 hod.), během níž překonáme 2000 výškových metrů při cestě vzhůru a 800 metrů dolů.
6. den: Nallathannija – Kitulgala : přejezd Šrílanskou vysočinou (cestou mohutné akácie a nedozírné čajové plantáže) do kempu u řeky Kelani – relax a koupání; možnost menšího canyoningu nebo splutí části řeky – místo natáčení filmu Most přes řeku Kwai; večerní barbecue .
7. den: Kitulgala – Kandy : přejezd do srdce ostrova a náboženského centra – chrám Kataragamy i Buddhova zubu ; výtečné místní vývařovny i stylové restaurace; večerní taneční vystoupení v maskách.
8. - 10. den:
11. den: Corbett's Gap – Habarana /Sígirija: východ slunce nad nedozírným údolím, dopolední sestup z pohoří Knuckles a následně sjezd z hor do úrodných plání – návštěva zahrady s kořením a nádherně zdobených skalních chrámů v Dambulle ; nocleh pod majestátní Lví skálou.
12. den: Sígirija – Trincomalee/Nilaveli: symbol ostrova tzv. Lví skála a výstup na nedaleký osamocený boulder Pidurangala s leteckým výhledem na Sígiriju; přejezd na východní pobřeží .
13. - 14. den: Nilaveli : pobyt (celkem 3 noci) v kdysi oblíbeném letovisku v tamilské části ostrova, které začínají turisté znovu objevovat – pláže s bílým pískem , pozvolný vstup do moře a minimum turistů; možnost šnorchlování/potápění na korálech u NP Pigeon Island (mořské želvy, žraloci černoploutví), lodí za plejtváky a delfíny , pevnost Frederick se Skokem milenců.
15. - 16. den: Nilaveli – Praha: dopoledne rozloučení s mořem ; odpoledne přejezd autobusem napříč ostrovem – zastávky v posvátném Mihintalé , odkud se buddhismus ve 3. stol. př. Kr. začal šířit po ostrově, a u zbytků skalní pevnosti Jápahuva ze 13. stol., někdejším úkrytu Buddhova zubu; poslední večeře v pobřežním městečku Negombo a odlet do ČR, přílet domů 16. den.

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.

Cena zahrnuje

  • letenka Praha–Kolombo–Praha (vč. všech poplatků)
  • pronajaté mikrobusy (minivany) a tuktuky
  • 9x hotel ** se snídaní
  • 4x pronajatý stan v kempu – 1x se snídaní v Kitulgale a 3x s plnou penzí v Knuckles Range
  • český odborný průvodce China Tours a místní průvodce v Knuckles Range

Cena nezahrnuje

  • jednolůžkový pokoj – 4700 Kč
  • šrílanské vízum – 1100 Kč