Severní Španělsko + DEGUSTACE VÍN + KOUPÁNÍ V SAN SEBASTIÁNU (letecky z Prahy)


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Pobytové zájezdy

Připraveni na žhavé zážitky? Gejzír energie, chutí a barev… Projdete se po slavné Gran Vía. Dopřejete si madridská muzea, sangrii i skvělé víno. Uvidíte jednu z nejhezčích katedrál Španělska. Budete se toulat barevnými uličkami Pamplony. Užijete si koupání v Mušlovém zálivu u San Sebastiána. Objevte skryté poklady španělského severu – s průvodcem, který je tu jako doma!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu: kabinové zavazadlo o rozměrech 40 x 20 x 25 cm (toto zavazadlo patří na palubu letadla, rozměry jsou včetně držadla, postranní kapsy a koleček)

Zavazadlo v ceně zájezdu: odbavované zavazadlo o rozměrech 55 x 40 x 20 cm a max. hmotnosti 10 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)

Zavazadlo za příplatek 3 200 Kč: odbavované zavazadlo o hmotnosti do 20 kg (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Cestovní pojištění: Slavia A + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B + STORNO (63 Kč / den / osoba)
Slavia C + STORNO (80 Kč / den / osoba)
Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

během zájezdu budou v hotelech podávány snídaně formou bufetu

Ubytování: hotel ***

ubytování v 3* hotelech ve městech Madrid, Burgos, Logrono, San Sebastián a Bilbao

Program zájezdu

1. den: Dle letového řádu odlet z Prahy do Madridu. Po příletu se ubytujeme a vydáme se na procházku centrem města. Zamíříme na náměstí Plaza Mayor a poté do gastronomické čtvrti Santa Ana, kde můžeme povečeřet a posedět u sklenky vína či sangríi. Po příletu do Madridu se přesuneme na hotel, kde se ubytujeme. Po krátkém odpočinku přejedeme metrem do centra města a bude následovat příjemná procházka a první seznámení s Madridem Dle časových možností se podíváme na hlavní náměstí  Plaza Mayor s jeho okouzlující atmosférou, které ožívá hlavně ve večerních hodinách, a navštívíme také další náměstí, kterému se zkráceně říká Sol . Večerní procházku ukončíme v blízké čtvrti   Santa Ana , která je vyhlášená svou gastronomií. Najdete tu spoustu hospůdek a restaurací, kde si vybere opravdu každý. Zde si můžeme dát něco dobrého k večeři nebo posedět se sklenkou výborného španělského (nejen) červeného vína či typického místního nápoje sangría .  Ubytování v hotelu v Madridu.
2. den: Po snídani budeme pokračovat v prohlídce působivého Madridu. Navštívíme královský palác s jeho krásnými zahradami a proslulá madridská muzea. Večeři si dáme v typické místní hospůdce a den zakončíme představením flamenca. Druhý den dokončíme prohlídku historické části Madridu, podíváme se k monumentálnímu královskému paláci a navštívíme netradiční novogotickou katedrálu s arabským názvem Almudena. Odpoledne se projdeme další slavnou třídou  Gran Vía  a vypravíme se do čtvrti, kde se nacházejí věhlasná madridská muzea :  Prado , muzeum moderního umění královny Sofie a muzeum Thyssen-Bornemisza . V podvečer je většinou možné navštívit tato muzea zdarma . Večer budeme moci zajít na společnou večeři a zažít neopakovatelnou atmosféru typické místní hospůdky nebo zájemci o kulturní program mohou navštívit představení flamenca.  Ubytování v hotelu v Madridu.
3. den: Čeká nás půvabné historické město Burgos. Uvidíme jednu z nejkrásnějších katedrál Španělska, která ukrývá hrobku válečníka El Cida. Projdeme se dominantní městskou branou a promenádou kolem řeky Arlanzón. A ochutnáme místní oblíbené „pinchos“. Po snídani se vydáme do města  Burgos , neboli město s překrásnou gotickou architekturou, do kterého přijedeme kolem poledne. Oběd si můžeme dát v některé z místních hospůdek. Poté bude následovat program v tomto krásném historickém městě. Navštívíme jednu z  nejkrásnějších katedrál ve Španělsku , ve které se skrývá mimo jiné i hrobka legendárního válečníka  El Cida , který bojoval proti Maurům již v 11. století a od té doby je s tímto městem úzce spjat. Projdeme se promenádou kolem řeky Arlanzón , kam se dostaneme přes monumentální městskou vstupní bránu Arco de Santa María , která svou majestátností připomíná středověký hrad. Poté si se zájemci vyšlápneme na nevelký kopec nad městem, kde se nacházejí ruiny hradu, který dal městu jméno (z německého Burg = hrad) a kde se budeme moci kochat krásnými vyhlídkami na katedrálu a na město .  Plni zážitků z památek si budeme moci odpočinout v některé místní hospůdce a dát si oblíbené jednohubky „pinchos“ se sklenkou vína nebo piva. Nachází se zde nespočet barů, které tyto dobroty nabízejí. Způsob konzumace je pro nás možná trochu neobvyklý, ale určitě stojí za to vyzkoušet místní zvyklosti.
4. den: Dopoledne ještě strávíme v Burgosu a užijeme si zdejší atmosféru. Po obědě vyrazíme do vinařského Logroña v oblasti La Rioja. Projdeme se centrem města podél řeky Ebro a poté si vychutnáme degustaci nejlepších vín v místním vinném sklípku.  Dnes budeme pokračovat v prohlídce Burgosu. Začneme návštěvou cisterciáckého kláštera   Las Huelgas . Pak bude následovat individuální volno k procházce, posezení u kávy či k odpočinku v parku na břehu řeky. Po obědě se přesuneme autobusem do vinařského městečka   Logroño , centra nejznámější španělské vinařské oblasti La Rioja . Po příjezdu do Logroña se projdeme centrem města, kde můžeme spatřit řeku   Ebro , či navštívit muzeum vinného kraje La Rioja, který díky své výjimečné oblasti nabízí ta nejlepší španělská vína. Odpoledne nás bude čekat návštěva vinného sklepa s degustací skvělého místního vína . Po degustaci bude následovat individuální volno, kdy můžete pokračovat v ochutnávce vín v nějakém příjemném tapas baru. 
5. den: První dnešní zastávkou bude Pamplona, kde uvidíme pomník, věnovaný běhu s býky, a projdeme se uličkami Starého města. Pak se vydáme do lázeňského města San Sebastián pyšnící se barokní bazilikou Panny Marie a nejkrásnější španělskou pláží La Concha. Po snídani se přesuneme do  Pamplony , která je známá díky běhu býků ulicemi města na svátek svatého Fermína. Navštívíme pomník, věnovaný této události, dále si prohlédneme uličky Starého města . Zájemci budou mít možnost navštívit  muzeum regionu Navarra .  Po obědě se přesuneme do přímořského lázeňského města   San Sebastián , kde se ubytujeme a prohlédneme si historickou část města. San Sebastián, baskicky Donostia, nabízí pro každého něco. Obdivovatelům památek lze doporučit úchvatnou barokní baziliku Panny Marie . Kdo má rád moderní architekturu, tak je tady na mořském břehu kongresové centrum Kursaal , kde se koná slavný filmový festival, a pro milovníky moře město nabízí Akvárium přímo v přístavu nebo nejkrásnější španělskou pláž La Concha . Pokud to počasí dovolí, můžete ji vyzkoušet na vlastní kůži.
6. den: Volný den v přímořském letovisku San Sebastián. Čas je možné využít ke koupání a odpočinek na pláži La Concha, příjemné procházce na kopec nad městem nebo k vyjížďce lodí na nedaleký ostrov Santa Clara. Večer pak společně přejedeme do Bilbaa. Dnes dokončíme prohlídku v  San Sebastiánu , neboli městě moudrého krále,  které vděčí za tuto přezdívku ale hlavně za svou existenci navarrskému králi Sancho VI. Moudrému, a doženeme, co jsme včera nestihli. Koho zlákají mořské vlny, může odpoledne zůstat na pláži, která kromě koupání a slunění nabízí i krásné procházky. Kdo bude mít zájem, může volný čas využít k procházce na kopec nad městem s pevností a krásnými vyhlídkami na   Mušlový záliv (Bahía de la Concha) . Nebo si vyjet lodí na blízký ostrůvek  Santa Clara , odkud je také krásný výhled na město.  Večer bude následovat přejezd do Bilbaa.
7. den: Se Španělskem se rozloučíme prohlídkou krásného Bilbaa. Uvidíme slavný most Zubizuri na řece Nervión. Zamíříme k proslulému Guggenheimovu muzeu i k Biskajskému mostu. A naposledy si vychutnáme atmosféru španělských uliček a tradičních barů. Dnešní den nás bude čekat překrásné Bilbao . Po snídani se půjdeme podívat do historické části města, kde uvidíme katedrálu a krásné uličky poseté tzv. pintxos bary. Poté se projdeme kolem řeky Nervión . Na krásně zrekonstruovaném nábřeží budeme obdivovat slavný most Zubizuri neméně slavného španělského architekta Santiaga Calatravy . Podél řeky dojdeme k asi nejvýznamnější budově ve městě – ke  Guggenheimovu muzeu  od dalšího proslulého architekta Franka Gehryho . Tato budoba, která jakoby vyrůstá z řeky Nervion, a připomíná svým tvarem loď, patří mezi nejpozoruhodnější stavby v celém Španělsku.  Milovníci umění mohou využít odpoledne k návštěvě muzea. Pro zájemce o technické zajímavosti bude možnost zajet si k  Biskajskému mostu , neboli Puente Vizcaya . Jeho stavitelé museli vyřešit složitý technický problém, jak spojit dvě nestejnorodé čtvrti na obou březích řeky a ještě umožnit lodím, aby mohly nerušeně vyplouvat z místního přístavu na moře. A jak se jim to povedlo, posuďte sami! Dozvíme se i spoustu dalších zajímavostí… Například, proč se ve Španělsku sektu přezdívá „voda z Bilbaa“.
8. den: Dle letového řádu odlet z Bilbaa zpět do Prahy. 

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Madrid
  • letenka Bilbao – Praha se všemi poplatky (kabinové zavazadlo dle pravidel pro přepravu zavazadel viz níže)
  • transfery a přejezdy minibusem dle programu zájezdu
  • 7x ubytování v hotelu (2x v Madridu, 1x v Burgosu, 1x Logronu, 1x v San Sebastiánu, 2x v Bilbau)
  • 7x snídaně
  • průvodce po celou dobu (od odletu do návratu, mimo volný program ve městě)

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění
  • doporučené kapesné minimálně 400 EUR (vstupy, stravování)
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 8 500 Kč