Baskicko


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Když se řekne Baskicko, většině lidí se vybaví město Bilbao/Bilbo, možná ještě San Sebastian/Donostia s jeho proslulým filmovým festivalem, a díky Picassovu obrazu také Gernika/Lumo. Co však víme o Baskicku doopravdy? Jací jsou Baskové a jakým jazykem kromě španělštiny mluví? Jaká je jejich historie, kultura, jaké jsou jejich tradice, jejich země tvořící součást Španělského království? Pro odpovědi na všechny tyto otázky a na mnohé další jsme pro vás připravili podrobný okruh Baskickem. Dozvíte se, co je to txapela, co trikitixa, kdo byli bertsolaris a jiné věci pro Baskicko typické, poznáte baskická města a městečka, ale také jedinečnou přírodu hor, lesů, pastvin a údolí, i nádhernou krajinu Atlantského pobřeží s rybářskými městy a vesničkami. A v neposlední řadě pohostinnost lidí a bohatou gastronomii, o které se říká, že je nejchutnější z celého Španělska.

Bilbao/Bilbo – Vitoria/Gasteiz – pevnost Mendoza – Bermeo – Mundaka - Gernika – Oňate/Oňati – výstup do sedla Urbia – poutní místo Arántzazu – San Sebastian/Donostia – Hernani – Hondarribia/Fuenterrabía – Pasaia Donibane

Stravování: snídaně

snídaně

Doprava: letecky

Praha

Ubytování: hotel ***

Ubytování je zajištěno v hotelech*** ve 2lůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím. Možno zajistit ubytování 3. osoby na přistýlce bez slevy.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Bilbaa , transfer na ubytování.
2. den: Snídaně. Procházka Bilbaem. Dříve průmyslové a ocelářské město se změnilo v kulturní metropoli plnou kavárniček a hospůdek. Projdeme se starým gotickým městem, čtvercovým náměstím s podloubími, v uličkách budeme obdivovat nádherné secesní domy s prosklenými balkony zvanými galerías. Vystoupáme na poutní místo Nuestra Se?ora de Bego?a. Poté dojdeme po nábřeží řeky Nervión k největšímu lákadlu této baskické metropole, ke Guggenheimovu muzeu, ukázce moderní architektury vzniklé po útlumu průmyslové výroby, víceúčelovému prostoru pro výstavy moderního umění, koncerty a divadelní představení. V podvečerních hodinách bude čas na individuální návštěvu dalších muzeí či k posezení v některé z nejtypičtějších kaváren, kde se poprvé seznámíme s typickými jednohubkami pintxos, které zapijeme tradičním pěnivým vínem sidrou, mladým bílým vínem txakolí či trnkovým likérem patxaran. Individuálně vyjedeme lanovkou na vyhlídku Artxanda, odkud se nám otevře panorama krásně osvětleného Bilbaa. Návrat na ubytování.
3. den: Snídaně. Výlet z Bilbaa do Vitorie/Gasteiz. Město má zajímavé středověké jádro, typické náměstí s podloubími, renesanční paláce a gotickou katedrálu, jejíž osudy inspirovaly Kena Folleta, oblíbeného britského spisovatele k napsání historických románů ze středověku Pilíře země a Na věky věků. Vitoria/Gasteiz je městem, které dokáže umně spojit historii se současným životem. Zatímco historické centrum budované ve 12. století vyrostlo na pahorku, moderní čtvrti spíše v nížině. Obě části města pak propojují venkovní jezdící schody a v historických palácích nesídlí úřady, ale kulturní zařízení a školy. Město je plné zeleně a parků. Při cestě zpět do Bilbaa se krátce zastavíme u pevnosti Mendoza ze 13. století. Návrat na ubytování.
4. den: Snídaně. Výlet okolo baskického pobřeží Atlantského oceánu. Poznáme pobřeží Biskajského zálivu, které se tolik liší od pobřeží Středozemní moře lemovaného turistickými resorty. Přímo z mořské vody tu z oceánu vystupují někde šelfy, snad největší v Evropě, jinde strmé zelené kopce, z jejichž strání se vypínají borové a smíšené lesy. Hluboko do vnitrozemí se zařezávají útulné zátoky, lemované barevnými rybářskými vesnicemi. V místech, kde jsou zátoky zaoblené a mírnější terén dovoluje více stavět, se vesnice změnily v města nebo přímořská lázeňská letoviska. Každá vesnice či městečko má své neopakovatelné kouzlo a osobitost, v  uličkách mezi kamennými domy a starodávnými paláci vás osloví dávná historie. Již samotná jména na nás dýchnou romantickou exotikou – Mundaka, Debá, Mutriku, Ondarroa, Lekeitio, Bermeo..Cestou z Bilbaa zastavíme u visutého mostu (UNESCO), odkud uvidíme krásně nejen Bilbao, ale také překladiště. Odtud sjedeme k baskickému pobřeží, ke svatyni San Juan Gaztelugatxe, umístěné na skále a obklopené mořem. První delší zastávku uskutečníme v rybářském městě Bermeo. Odtud odjedeme do dalšího města na pobřeží Mundaka, odkud se nabízejí nádherné výhledy na ústí řeky Oka do Atlantského oceánu a biosférickou rezervaci Urdaibai. Další zastávku uskutečníme ve městě Gernika, které vstoupilo do světových dějin 26. 4. 1937, kdy se stalo terčem prvního kobercového náletu ze strany německé Luftwaffe a bylo téměř srovnáno se zemí. Tento příběh jistě všichni znají z působivého stejnojmenného obrazu Pabla Picassa. Městečko je pro Basky velmi významné i z jiného důvodu. Pečlivě se tu starají o 300 let starý dub Gernikako Arbola. Je symbolem starobylých kořenů baskického národa. K dubu se přicházeli po své korunovaci poklonit i španělští králové v době, kdy se Baskicko stalo součástí Španělska. Slibovali u něj zachování baskických tradičních práv (fueros). Nedaleko dubu se nachází budova Casa de Juntas, bývalá kaple, kde se od roku 1979 schází parlament. V blízkém parku jsou rozmístěny sochy významného britského sochaře Henryho Moora a baskického sochaře Eduarda Chillidy. Poté se zastavíme v 5 km vzdálené jeskyni v Kortézubi, jakési baskické obdoby asturské jeskyně Altamira s nástropními kresbami, které vznikly 11 000 př. Kr. Návrat na ubytování.
5. den: Snídaně. Ráno opustíme hotel v Bilbau a přesuneme se do San Sebastianu. Cestou nás čekají opravdové lahůdky: procházka starobylým městem Onate, návštěva baziliky Arántzazu, výstup do sedla Urbia. V Onate/Onati se nachází renesanční budova první baskické univerzity z roku 1540, kde se už v té době vyučovalo baskičtině. Projdeme se po náměstí městečka s gotickým kostelem s kamenným ambitem vyzdobeným v bohatém platereskním slohu, typickém dekorativním slohu španělské renesance. Jistě není bez zajímavosti, že Ínigo Vélez de Guevara, hrabě z Onate byl v 17. století španělským vyslancem na českém královském dvoře a významně se zapsal do dějin klementinské jezuitské koleje, respektive Karlovy univerzity. Po občerstvení v některé z kaváren vystoupáme autobusem do baskických hor k poutnímu místu Arántzazu, kde v 50. letech 20. století byla vybudována jedinečná kaple pro sošku Panny Marie z 15. století. Na stavbě baziliky se podíleli nejvýznamnější baskičtí umělci té doby a patří k novodobým symbolům Baskicka. Kaple stojí nad obrovskou roklí a je obklopená nádhernými horami. Pro zdatnější účastníky zájezdu je připraven 4 km dlouhý výstup velmi pohodlnou širokou cestou dubovým lesem do sedla nejvyšší baskické hory Aitzgorri (1528 m n.m.). Nebojte, do takové výšky nepůjdeme, zůstaneme v sedle Urbia, kde se nachází kaplička s uměle vysazenou alejí, okolo se pasou stáda ovcí a koní a uprostřed sedla kamenná salaš, dnes přeměněná na hospůdku. Stejnou pohodlnou cestou sejdeme opět zpátky ke svatyni Arántzazu. Kdo se nebude cítit na tříhodinovou procházku, může zůstat u svatyně, kde jsou kavárničky a lavičky, a kochat se okolní přírodou tam. Odtud odjedeme do San Sebastianu, kde se ubytujeme.
6. den: Snídaně. San Sebastian/Donostia. Toto lázeňské město si návštěvníka získá po několika minutách pobytu. Pohodové město, proslavené světovým filmovým festivalem, leží v zátoce tvaru mušle, proto zvané La Concha. 4 km písečné pláže zátoky jsou zakončeny na každé straně pahorkem: na východě Monte Urgull s borovým hájem, pevností a sochou Krista, odkud je nádherný výhled na celé město, na západě Monte Igueldo se zábavním parkem. Pod pahorkem se nachází symbol San Sebastianu, kovové sousoší Větrný hřeben (Peine del Viento) Eduarda Chillidy. Od něho jsou vyvedeny průduchy do okolní platformy, které při příboji rozeznívá voda. V moři uprostřed zátoky se nachází ostrůvek Santa Clara, kam jezdí obyvatelé o víkendu piknikovat. San Sebastian je především secesním městem, které má ale i svou historickou čtvrť s katedrálou, hlavně je však plná barů a hospůdek s proslulými tapas zde zvanými pintxos, nejchutnějšími a nejnápaditějšími z celého Španělska. San Sebastian je především městem, které zve ve dne k procházkám po secesní plážové promenádě, či po kotníky v mořské vodě, jak je zde pěstovaným zvykem: mladí i staří v podvečer vyzují boty, vezmou je do ruky a dámy v kostýmku, pánové v obleku absolvují své 4 km tam a 4 km zpět mořskou vodou. V noci zve San Sebastian k návštěvě nejednoho z tapasbarů. Duševní potravu pak lze načerpat například v historickém muzeu na Monte Urgull nebo v klášteře Museo de San Telmo, kde můžete obdivovat obrazy proslulého baskického malíře Ignacia Zuloagy, ale také plátna od El Greka. Milovníky podmořského světa potěší rybářský přístav s Akváriem, kde je vybudován podvodní tunel s 360o vyhlídkou, kde můžete spatřit na 5 000 druhů ryb. Návrat na ubytování.
7. den: Snídaně. Hernani, Hondarribia, Donibane. První zastávkou bude město Hernani, vzdálené několik kilometrů od San Sebastianu. Toto město je proslavené zajímavým parkem zvaným Chillida Leku, v překladu Chillidův prostor, Chillidův park. Nachází se tu zrenovovaný statek ze 16. století, který si na ateliér přebudoval světově proslulý baskický sochař Eduardo Chillida (1924-2002). Jeho plastiky, vytvořené převážně ze železa nebo žuly, jsou rozmístěny doslova po celém Španělsku. 40 Chillidových monumentálních děl dodává celému místu jakýsi mystický rozměr. Najdeme tu i různé variace na Větrný hřeben, který již důvěrně známe. Po individuální prohlídce parku se přemístíme do několik kilometrů vzdáleného historického městečka Hondarribia/Fuenterrabía. Město stojí přímo na francouzských hranicích a v průběhu dějin vždy tvořilo nárazník proti francouzskému vpádu, takže je z jedné strany obehnáno mohutnými hradbami, z druhé strany jej omývá Atlantský oceán. Zaujme především masivní hrad z doby Karla V., měšťanské domy s dřevěnými vyřezávanými balkony a renesanční paláce. Dnes je to především přímořské letovisko zachovávající si atmosféru starých dob. Při zpáteční cestě do San Sebastianu se zastavíme v Pasaia Donibane, malebné a rázovité rybářské vesnici s kamennými domy šplhajícími vysoko do stráně. Tady po staletí žili velrybáři a dnes se tu nacházejí loděnice, které vyrábějí repliky starých historických lodí. Vesnici pro její malebnost navštívili i světoznámé osobnosti jako německý lingvista Wilhelm von Humboldt. Snad nejvíce místo proslavil Victor Hugo, který tu v roce 1843 strávil delší čas a svoje zážitky zvěčnil v knize Pyreneje. Návrat na ubytování.
8. den: Snídaně, dle letového řádu transfer na letiště do Bilbaa a odlet do ČR.

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.

Slevy

  • stálý klient (sleva: -680 Kč)

Cena zahrnuje

  • 7 ubytování
  • 7 snídaní
  • leteckou přepravu z Prahy do Bilbaa a zpět
  • letištní taxy a poplatky
  • transfer do/z hotelu
  • dopravu autokarem během programu
  • služby českého průvodce
  • zákonné pojištění ve znění zákona č. 159/99 Sb.

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění a proti stornu (max. plnění 12500 Kč) (příplatek: 300 Kč)
  • cestovní pojištění a proti stornu (max. plnění 25000 Kč) (příplatek: 690 Kč)
  • cestovní pojištění a proti stornu (max. plnění 30000 Kč) (příplatek: 790 Kč)
  • jednolůžkový pokoj (příplatek: 8990 Kč)
  • transfer v ČR Brno, Velká Bíteš, Velké Meziříčí, Jihlava (Pávov), Humpolec (příplatek: 800 Kč)
  • vstupy, místní dopravu, pobytovou taxu, fakultativní služby cca 80 EUR