Spiš – Klenotnice Slovenska


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

Vydejte se s námi do oblasti Spiše, krajiny mimořádně bohaté na kulturně-historické památky, do krajiny pestré přírody. Během poznávacího zájezdu navštívíme Spišský hrad, Spišské Podhradie, L´ubovnianský hrad, zámeček Markušovce, historickou Levoču i Kežmarok, památky lidové architektury, termální lázně Vrbov a NP Slovenský raj. V oblasti severního Šariše navštívíme gotický Bardejov, Dukelský průsmyk i výjimečné dřevěné kostely Karpatského oblouku v Ladomirové a Bodružali. Čeká nás pestrá mozaika pohoří, kotlin, jedinečných památek UNESCO i termální voda pod Tatrami.

Markušovce – Spišský hrad – Dreveník – Žehra - Spišské Podhradie – Spišská Kapitula – Sivá Brada - Bardějov – Ladomirová – Podružal – Dukelský průsmyk – Kežmarok – termály Vrbov – NP Slovenský raj – Hrdlo Hornádu – Kláštorisko – Letanovský mlýn - Strážky - Podolínec – Stará Lubovňa – Levoča

Doprava: autokarem

Nástupní místa: 03.07. – 09.07. Odjezd A, B* + Mor. Třebová, Mohelnice

Doprava je zajištěna dálkovým klim. autobusem. V autobuse Vám budou určena místa dle předem připraveného zasedacího pořádku, který sestavuje cestovní kancelář v závislosti na datu zakoupení.

Ubytování: různé

Ubytování: moderní hotel*** na okraji památkové zóny ve Spišské Nové Vsi - 2lůžk. pokoje s příslušenstvím, fénem, sat. TV, minibarem. Hotel. hostům je k dispozici fitness centrum, za poplatek masáže a solárium.

UBYTOVÁNÍ
- 6x ubytování v hotelu*** - 2lůžk. pokoje s příslušenstvím
- Ubytování: moderní hotel*** na okraji památkové zóny ve Spišské Nové Vsi - 2lůžk. pokoje s příslušenstvím, fénem, sat. TV, minibarem. Hotel. hostům je k dispozici fitness centrum, za poplatek masáže a solárium.
- CK si vyhrazuje právo změnit místo ubytování dle Všeobecných smluvních podmínek.

STRAVOVÁNÍ
6x polopenze (snídaně formou bufetu, večeře). Ostatní strava je řešena z vlastních zdrojů a prostředků.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR v ranních hodinách na Slovensko. Před příjezdem na ubytování navštívíme u Slovenského ráje rokokový zámeček MARKUŠOVCE s letohrádkem Dardanely , vystavěný k příležitosti očekávané návštěvy císaře Josefa II. Ubytování, večeře.
2. den: Výlet za symboly někdejší moci Spiše (UNESCO). Navštívíme dominantu oblasti , patřící mezi nejrozsáhlejší hradní komplexy Evropy, největší hrad na Slovensku s rozlohou více než 41tis. m2. Procházka o okolí DREVENÍKU – přírodní rezervaci travertinu. Následuje ŽEHRA s gotickým kostelíkem Ducha svatého, SPIŠSKÉ PODHRADIE s renesančně-barokními domy a církevní městečko SPIŠSKÁ KAPITULA s katedrálou sv. Martina. Na závěr SIVÁ BRADA , travertinová kupa s vyvěrajícím minerálním pramenem, jezírko, drobné kaskády, koryta malých potůčků, barokní kaplička sv. Kříže.
3. den: Výlet do oblasti severního Šariše. Návštěva gotického města BARDEJOV (UNESCO), ucelené historické jádro s měšťanskými štítovými domy, hlavní náměstí s budovou bývalé radnice, Gantzughof s renesanční arkádou, kostel sv. Egídia, středověké hradby městského opevnění. Výjimečné kostely Karpatského oblouku (UNESCO) - dřevěné sakrální stavby jsou skvostem slovenské lidové architektury. Zvláštností je, že objekty jsou postaveny výhradně ze dřeva a při jejich stavbě nemohl být použit ani jeden hřebík. Vyznačují se originalitou a jedinečným technicko-uměleckým řešením. Prohlédneme si římsko-katolický chrám sv. Michala Archanjela v obci LADOMIROVÁ a chrám sv. Mikuláše (z r. 1658) v BODRUŽALI . Na závěr Dukelský průsmyk . Navštívíme památník 1. československého armádního sboru - DUKLA , připomenutí těžkých bojů na konci 2. svět. války, muzeum pod širým nebem, vojenský hřbitov, vyhlídka.
4. den: Podtatranské město KEŽMAROK , jeden z nejrozsáhlejších a nejucelenějších souborů kulturně-historických památek na Spiši. Prohlídka městské památkové rezervace, radnice, Hradní ulice, bazilika sv. Kříže, krásná renesanční zvonice, pýcha města - dřevěný artikulární kostel sv. Trojice (UNESCO). Odpoledne relaxace a odpočinek v nedalekých termálních lázních VRBOV , jedna z nejlepších geotermálních vod střední Evropy.
5. den: Toulky Národním parkem SLOVENSKÝ RAJ , krajina krasových planin, tiesňav a vodopádů. Možnost volby ze dvou tras. Pro obě je výchozím bodem ATC Podlesok - Hrdlo Hornádu – vstup do soutěsky řeky Hornád k tzv. Preilomu Hornádu (vstupné cca 3 €). Dále možnost trasy: Lehčí varianta: od HRDLA HORNÁDU cesta podél řeky Hornád až k LETANOVSKÉMU MLÝNU , kde čeká náš autobus (délka necelých 5 km, cca 2 hod., minimální převýšení). Náročnější varianta: od HRDLA HORNÁDU podél řeky k rozcestí Kláštorská roklina a Kláštorskou dolinou do centra Slovenského ráje – cca 1,5 km náročnější terén, koryto potoka, ocelové žebříky. Cestou Strakovov vodopád, Dúhový vodopád, kaskády Gustáva Nedobrého, Malý vodopád , Machový vodopád, výstup v kempu KLÁŠTORISKO - zřícenina starého kláštera. Odtud již nenáročný sestup po lesní cestě opět k LETANOVSKÉMU MLÝNU , kde čeká náš autobus (délka cca 6,5 km, cca 3 hod., převýšení 250 m, které se však překonává převážně žebříky). Po turistickém výšlapu všichni relaxace a odpočinek v termálních lázních VRBOV .
6. den: Typická zákoutí Spiše. Obec STRÁŽKY - gotický kostelík sv. Anny, zámeček s expozicí Slovenské národní galerie, poklady výtvarného umění Spiše, noblesní zámecká knihovna. PODOLÍNEC , městská památková rezervace, malé přívětivé centrum městečka. Metropole severu Spiše - STARÁ ĽUBOVŇA , prohlídka historického centra, Muzea lidové architektury a hradu Stará Ľubovňa s nádhernými výhledy. Během své bohaté minulosti se stal významným díky pozici na obchodní cestě procházející údolím řeky Poprad do Polska. Hrad hostil plno polských králů a byl také skrýší polských korunovačních klenotů .
7. den: Dopoledne prohlídka bývalého královského města LEVOČA s množstvím památek, historické centrum, kostel sv. Ducha, chrám sv. Jakuba s nejvyšším dřevěným gotickým oltářem na světě. Po prohlídce odjezd do ČR.

Cena zahrnuje

  • 6x polopenzi (snídaně formou bufetu, večeře),
  • 6x ubytování v hotelu*** - 2lůžk. pokoje s příslušenstvím,
  • dopravu klim. busem,
  • průvodce CK
  • rekreační poplatek,

Cena nezahrnuje

  • 1lůžk. pokoj 1200 Kč (povinné při nedoobsazení),
  • a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • DOPORUČENÉ KAPESNÉ
  • fakult. služby,
  • Fakultativní příplatek:
  • komplex. pojištění vč. storna a případné nákazy Covid-19 v ČR i zahraničí 280 Kč,
  • lanovky
  • MĚNA A KURZ
  • připojištění Covid-19 (doplňkové pojištění ke komplexnímu pojištění - rozšířená ochrana) Evropa - 30 Kč/den
  • UPOZORNĚNÍ
  • vstupné,