To nejlepší z Transylvánie + ZÁCHRANNÁ MEDVĚDÍ REZERVACE + BUKUREŠŤ (letecky z P


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky

Záhady, bohatá historie, krásy přírody, pestrá kuchyně. Vítejte v Transylvánii… Vystoupáte na horu Tâmpa a rozhlédnete se na večerní Brašov. Poznáte perlu UNESCO a Drákulovo rodiště, půvabnou Sighișoaru. Objevíte nejstrašidelnější místo i život rumunského venkova. A projdete se okouzlující Bukureští. Poznávejte svět, poznávejte sebe – Rumunskem jako místní!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Podmínky pro přepravu zavazadel: Zavazadlo v ceně zájezdu: dvě kabinová zavazadla


kabinové zavazadlo o rozměrech 56 x 45 x 25 cm a max. hmotnosti 8 kg

malé kabinové zavazadlo (kabelka, laptop) o rozměrech 40 x 30 x 15 cm a max. hmotnosti 3 kg

tato zavazadla patří na palubu letadla, rozměry jsou včetně držadla, postranní kapsy a koleček


Zavazadlo v ceně zájezdu:  odbavované zavazadlo o hmotnosti do 23 kg, max. délka jedné strany do 150 cm, součet tří stran do 250 cm (toto zavazadlo bude odbaveno do podpalubí)


Podmínky vždy platí pro jednoho cestujícího, pokud není uvedeno jinak.

Hmotnosti zavazadel nelze sčítat.

Každý pasažér musí mít své vlastní zavazadlo dle uvedených podmínek. Zavazadlo k odbavení (pokud není v ceně) lze objednat nejpozději 30 dní před termínem zájezdu.

Vstupné: Tyto vstupenky do vybraných památek a případné fakultativní výlety si můžete před zájezdem u nás přiobjednat. S možností prohlídky je počítáno v programu zájezdu. Klienti, kteří se prohlídky nezúčastní, mohou tento čas využít např. vlastním volným programem:

Palác Parlamentu

Dospělý 250.00 Kč
Dítě 75.00 Kč
Student 150.00 Kč

Cestovní pojištění: Kooperativa A (50 Kč / den / osoba)
Kooperativa B Evropa (100 Kč / den / osoba)
Slavia A - Travel Standart 2.0 + STORNO (50 Kč / den / osoba)
Slavia B - Travel Plus 2.0 + STORNO (76 Kč / den / osoba)
Slavia C - Travel Exclusive 2.0 + STORNO (96 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Program zájezdu

1. den: Po příletu do Bukurešti se přesuneme do hotelu, kde se ubytujeme. Dle časových možností se následně vydáme na prohlídku Paláce parlamentu a poodhalíme tajemství jeho historie. Odlet z Prahy, po příletu do Bukurešti transfer autobusem do hotelu, ubytování. Pokud nám to letový řád dovolí, společně vyrazíme na prohlídku jedné z ikon rumunské metropole – kontroverzního Paláce parlamentu , známého také jako Ceaușescův palác . Palác začal stavět rumunský diktátor Ceaușescu jako vládní komplex, kde budou sídlit všechna rumunská ministerstva. Velkolepý palác, který dnes hostí rumunský parlament, byl postaven z jednoho miliónu metrů krychlových mramoru a 3 500 tun křišťálu .  Ohromný dojem ve vás zanechá i procházka velkolepým bulvárem , který vede od paláce. Ten vybudoval Ceaușescu záměrně ještě větší, než je pařížská Champs-Élysées . Ve večerních hodinách návrat na ubytování s průvodcem nebo individuálně.
2. den: Dnes si prohlédneme největší zajímavosti i skrytá místa Bukurešti. Bude čas i na lahodnou kávu v malebné čtvrti Lipscani a odpoledne přejedeme do města Brašov. Ráno se vydáme na další prohlídku Bukurešti, které se před druhou světovou válkou přezdívalo Paříž východu. Zavítáme do nejkrásnější části města – historické čtvrti Lipscani , pojmenované po přistěhovalých obchodnících z Lipska a okolí. Prohlédneme si Starý knížecí dvůr i překrásné kostely z 16. století a vychutnáme si kávu v jedné z malebných kaváren . Pro zájemce lze zajistit také návštěvu Národního muzea umění , kde bude možnost obdivovat i evropské velikány jako Rubense, Tintoretta nebo Brueghela. V odpoledních hodinách se přesuneme do Brašova, kde se ubytujeme.
3. den: Dnešek strávíme poznáváním tajemných zákoutí transylvánské metropole Brašov a v podvečer se budeme kochat výhledy z hory Tâmpa. Brašov se může pyšnit historií sahající až do 13. století. Podle jedné z pověstí tam tehdy dovedl stovku dětí či mladých lidí z německého městečka Hameln krysař, aby tu založili vlastní město. Prohlídku zahájíme u největšího rumunského kostela Biserica Neagrã . Prohlédneme si náměstí Piata Sfatului s nejstaršími brašovskými domy a také čtvrť Schei , která sloužila v dobách, kdy ve městě žili hlavně katoličtí Sasové, jako jakési ghetto pro pravoslavné Rumuny. V podvečer si vyšlápneme na horu Tâmpa , která se tyčí nad městem, abychom si mohli užít překrásný výhled na tuto podhorskou metropoli pod rouškou noci. Společný návrat na hotel.
4. den: Den zahájíme návštěvou unikátní záchranné medvědí rezervace. Poté se vypravíme do malebné vesničky Viscri, která okouzlila i krále Charlese III., a večer se ubytujeme v Sighișoaře. Po snídani se vydáme kousek za Brašov k vesnici Zărnești do rezervace Libearty Sanctuary . Nezisková organizace Millions of friends se zde stará o medvědy, které zachránila ze zajetí nebo před vyděláváním u cirkusu . Kromě setkání s těmito krásnými zvířaty se také dozvíme mnoho zajímavostí právě o jejich ochraně či naopak boji s medvědy, který je v Rumunsku jedním z velkých politických témat. Poté nás čeká dvouhodinová cesta do srdce Transylvánie . Zastavíme se ve vesničce Viscri , která pro svou malebnost uchvátila i srdce britského krále Charlese III., a ten zde vlastní několik domů. Ve Viscri si prohlédneme opevněný kostel , tolik typický pro saské vesnice v Transylvánii, ochutnáme zdejší kuchyni a nasajeme zdejší venkovskou poklidnou atmosféru. Ve večerních hodinách přejezd do Sighișoary, ubytování.
5. den: Vydáme se objevovat utajené poklady Sighișoary (UNESCO), která je považována za perlu Transylvánie a je také rodištěm legendárního hraběte Drákuly. Prohlídku Sighișoary, půvabného města zapsaného na seznamu kulturního dědictví UNESCO,   začneme pod radniční věží se středověkým orlojem , která je nejfotografovanější památkou ve městě. Tato věž také slouží jako vstupní brána do místní citadely. Krytým dřevěným schodištěm ze 17. století vystoupáme do kostela sv. Mikuláše . V Sighișoaře se narodil kníže Vlad IV., nazývaný Tepeș (narážeč na kůl). Svou krutostí vůči nepřátelům inspiroval britského spisovatele Abrahama Stokera k vytvoření postavy hraběte Drákuly. V podvečer individuální volno.
6. den: Čeká nás poznávání života místních na transylvánském venkově, jeho typické architektury i tradic. Odpoledne se přesuneme do města Kluž. Podle aktuální situace se vydáme buď do vesnice Richiș,  nebo Copșa Mare , kde si kromě venkovské transylvánsko-saské architektury  prohlédneme opevněné kostely a ponoříme se do tajů tradičních řemesel . Odpoledne se přepravíme do města Kluž , kde se ubytujeme.
7. den: Na závěr naší výpravy po Transylvánii prozkoumáme univerzitní město Kluž. Uvidíme působivé historické památky, projdeme se uličkami ve stylu fin de siècle a navštívíme nedaleký záhadný les. Kluž  bývala městem uherské aristokracie s krásnou barokní a secesní architekturou. Dnes město s největší studentskou populací v Rumunsku patří mezi malé množství velkých rumunských měst, kterým se vyhnula demolice historického centra. Navíc zde vzniká spoustu pěších zón, takže si můžeme vychutnat nejen překrásné kostely a muzea, ale také posezení v kavárnách v uličkách ve stylu fin de siècle. V podvečer mohou zájemci využít nezvyklý program – návštěvu lesa Hoia Baciu , který je údajně nejstrašidelnějším místem v zemi . Mnoho návštěvníků v lese cítí zvláštní nadpřirozené síly , bylo zde vyfotografováno UFO. Návštěvu lesa ale doporučujeme všem, i těm, kteří nepatří mezi fanoušky paranormálních jevů, protože zde najdete nezvykle zkroucené stromy, navíc tento les poblíž města je skutečně krásným místem.
8. den: V brzkých ranních hodinách odjezd na letiště v Kluži a následný návrat do Prahy, s přestupem.

03.05. - 10.05.24 pátek - pátek
snídaně letecky
35 990 Kč
cena za 8 dní

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Bukurešť a Cluj-Napoca – Praha (s přestupem) se všemi poplatky
  • příruční a odbavované zavazadlo dle pravidel letecké společnosti
  • 7x ubytování ve 3* a 4* hotelech
  • 7x snídaně
  • doprava dle programu
  • vstup do medvědí rezervace Libearty Sanctuary
  • průvodce po celou dobu zájezdu (mimo volný program)

Cena nezahrnuje

  • vstupné na místě
  • jízdné MHD: cca 55 RON/celý pobyt
  • cestovní pojištění
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 5 000 Kč