Grand tour Rumunskem


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Bukurešť • Sinaia • Brasov • Lacu Rosu • Praid • Sighisoara • Tirgu Mures • Turda • Alba Iulia • Hunedoara • Sibiu • Curtea de Arges • Bukurešť

Změna vyhrazena: Změna programu vyhrazena.

Min. počet účastníků: 25.

Program zájezdu

1. den: přílet, transfer do Brasova, ubytování a večeře v Brasově.
2. den: snídaně, transfer do Sinaia a návštěva jednoho z nejkrásnějších hradů Evropy, Peles . Hrad byl postaven králem Carolem I. (princ Karl z Hohenzollern-dynastie Sigmaringen), jako jeho letní sídlo. Ve svých 160 pokojích ukrývá rozsáhlou sbírku uměleckých děl, zbraní, starožitností, cenných knih a více než 2000 obrazů. Fakultativně ochutnávka vín a oběd v proslulém vinném sklípku Rhein Azuga . Následuje transfer do Bran a prohlídka hradu Bran , více známého jako Dráculův hrad , zajímavá architektonická památka, ceněná především díky své kráse a spojení s legendárním hrabětem Draculou. První zmínky o něm nalezneme ve 14. století, později byl renovován pod dohledem českého architekta Karla Limana, který stojí také za renovací další významné památky, hradu Peles, v první polovině 20. století. Prohlídka Brasova, ubytování, večeře a nocleh v Brasově.
3. den: po snídani cesta do Prejmer , kde navštívíme jednu z památek světového kulturního dědictví UNESCO , místní opevněný kostel. Dále bude cesta pokračovat přes okázalou a divokou soutěsku Bicaz až k břehům známého jezera Lacu Rosu neboli Červeného jezera . Lacu Rosu se vytvořilo v roce 1838, kdy sesuv půdy přehradil řeku Bicaz. Ještě dnes z vody bohaté na pstruhy vyčnívají kmeny několika smrků a vše je obklopeno nádhernou přírodní scenérií. Dále budeme pokračovat do Praid a vesničky Corund proslavené jako tradiční centrum keramiky, kterou tu v 18. st. začali vyrábět Němci. Dnešní den zakončíme cestou do rodiště Draculy, oblasti Sighisoara, kde se ubytujeme. Večeře, nocleh.
4. den: snídaně, dnes navštívíme městečko Sighisoara , středověkou pevnost s úzkými dlážděnými uličkami a barevnými domy, dále dům, kde se před 600 lety narodil princ Vlad Dracul alias Dracula z románu Brama Stockera. Transfer do Turda a návštěva solného dolu Turda Salina . Zde se více jak 100 metrů pod zemí ukrývá svět, který vás ohromí, hovoří se o něm jako o nejkrásnějším podzemním místě na zemi. Historie dolu sahá až tisíce let zpět, poprvé se v něm začala těžit sůl již v 11. století a naposledy až v roce 1932. Večeře a ubytování v Alba Iulia .
5. den: po snídani navštívíme citadelu Alba Carolina , postavenou Carolem VI., císařem Svaté říše římské, která je považována za nejpozoruhodnější a jednu z největších barokních citadel v jižní Evropě, a to zejména díky její triumfální bráně, která umožňuje přístup do velké pevnosti. Transfer do Hunedoara , návštěva gotického hradu Corvin , který vás uhrane svou krásou a výjimečnou atmosférou. Tento odkaz transylvánské dynastie Hunyadi byl zařazen do seznamu " 10 nejzajímavějších hradů a paláců světa" . Fakultativně návštěva pevnosti Deva, která nabízí krásný výhled na okolí (lanovkou). Večeře a nocleh v Sibiu.
6. den: snídaně, prohlídka města Sibiu se středověkým centrem: Velké náměstí, Malé náměstí, Most Lhářů. Návštěva Muzea lidových umění na malebném místě v lesích Dumbrava Sibiului, kousek od Sibiu. Transfer do Sibiel, prohlídka městečka a Muzea ikon (malované na skle). Tradiční večeře s lidovou show ve venkovském penzionu. Nocleh v Sibiu.
7. den: po snídani nás čeká dechberoucí cesta alpskou silnicí Transfagarasan , vedoucí pohořím Fagaras až na ledovcové jezero Balea . Zde budete mít prostor na focení a zachycení nádherných panoramat. Cesta pokračuje do městečka Curtea de Arges , kde v minulosti sídlila valašská knížata a které bylo určitou dobu hlavním městem Valašska. Místní chloubou je stejnojmenný klášter s biskupskou katedrálou, jehož stavba byla dokončena v 16. století. Tento klášter také navštívíme. Uvnitř lze najít královské hrobky Carola I. a jeho manželky . Legenda praví, že hlavní kameník Manola do zdí kostela zaživa zazdil svou manželku, protože to mělo zaručit úspěch díla. Transfer do Bukurešti , večeře, nocleh.
8. den: snídaně, prohlídka města, historického centra, skanzenu a budovy Parlamentu, druhé největší budovy na světě. Možnost nákupů nebo delší prohlídky města. Tradiční večeře s živou hudbou v historické restauraci v centru města. Nocleh.
9. den: snídaně, transfer na letiště, odlet do Prahy.