Babí léto s muzikou


  • ubytování: privátubytování: privát
    strava: plná penzestrava: plná penze
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Aktivní dovolená
    • Turistika

Poetický kraj na jižním konci Karpatského oblouku, kam před bezmála 200 lety dorazili čeští osadníci, patří k hlavním cílům kudrnovských zájezdů. Banát se zalíbí každému, kdo se chce vrátit po spirále času k začátkům 20. století. Nálada a atmosféra dob našich babiček se totiž dá tam v horách nad Dunajem při srbských hranicích stále ještě zažít. Práce s koňmi na poli, pastva, ladovská poezie dětských her, tradiční zvyky a dávné kroje, mlácení cepy, mletí obilí v malých vodních mlýncích, církevní slavnosti, dlouhé poutě, ale i romantická příroda s hlubokými lesy, roklemi, jeskyněmi, vysokými skalami, dravými řekami, dalekými výhledy…

Program: Chcete zažít krásný podzim uprostřed nádherně zbarvených listnatých banátských lesů? Ranní mlhy střídající se s poledním sluncem, poslední polní práce a ochutnávku nové slivovice? Pak se vydejte do Banátu právě na podzim. Hory jsou plné nepolapitelného kouzla, které promlouvá jenom ke znalcům a podzimní slunce ohřívá poslední hrozny balkánského vína. Zkrácený zájezd – úvodní dvě noci budeme spát na našich základnách v Rovensku a Gerniku ve vlastních spacácích na postelích či molitanových matracích s polopenzí zajištěnou od domorodých sousedek. Poslední dvě noci už zažijete na Svaté Heleně banátskou klasiku u krajanů v peřinách s banátskou polopenzí.

Orientační program pobytů:
1. Podvečerní odjezd z Brna, cesta jen s nejnutnějšími zastávkami přes Slovensko a Maďarsko.

2. Ranní "protahovací" zastávka v rumunském Temešváru s prohlídkou pravoslavné katedrály, barokního centra, event. i typického balkánského tržiště. Dále zastávky v Rešici u muzea parních lokomotiv a při Anině u mohutné krasové vyvěračky Bigar s bizarním travertinovým vodopádem. Po poledni příjezd do první české vesnice Rovensko, postavené na hřebeni vysokých hor. Zabydlení kudrnovské chalópky s dalekými výhledy (8 úzkých + 4 široké postele, čistá a rovná dřevěná půda s molitanovými matracemi, i zahrada pro stanování, pitná voda hnedle u verandy), procházky po okolí. Po večeři - hospůdka „U Karličky“ a v caminu (kulturním domě) úvodní koncert.

3. Po polních a lesních cestách 15 km sestupný (z 800 na 400 m. n. m.) přechod nalehko (batohy převeze náš autobus) z Rovenska do Gerniku (Girnic). Nejdříve po táhlých hřebenech s dalekými výhledy na Dunaj a závěrem prudce romantickým údolím vodních mlýnků „U Petra“. Následující noc strávíme v naší místní základně (44 postelí či travnatá zahradní terasa na stanování), blízko gernické hospody „U kapličky“, s vynikajícím točeným pivkem URSUS (medvěd). Po večeři v saloonu kudrnovské základny pak proběhne v místním caminu (kulturním domě) 2. koncert kapely s pozváním všech Gerničanů.

4. Po ránu ještě zájemcům ukážeme místní jeskyni Filipova díra a pak následuje 15 km dlouhý přechod opět nalehko (batohy, eventuálně i znavenější účastníky i tentokrát převeze náš autobus) do „naší“ třetí české vesnice v Rumunsku – Svaté Heleny (Sfanta Elena) přes voňavé poloniny, bukové lesy, kolem obrovské jeskyně Turecká díra a na závěr planinou Garina. Po příchodu do Heleny ubytování po dvou až čtyřech k našim krajanům. Posezení v místní stylové hospůdce „U Kudr-ára“. Pohrajeme na kytary, pozpíváme…noc bude dlouhá. Zájemci mohou navštívit v místním baptistickém kostele večerní bohoslužbu s hraním na mandolíny. (Druhý místní - katolický kostel je zasvěcen Svatému Václavu).

5. Dopoledne vyrazíme do rokle „U Kulhavé skály“ (vápencový skalní most) s možnou prohlídkou jeskyně Vranovec s bohatou krápníkovou výzdobou. Po vydatném obědě se zajdeme podívat na pár posledních stop po nejpůvodnější české vesnici v Rumunsku - Elizabetě. Poté zapálíme podvečerní oheň na bílých skalách “letecky“ vysoko nad Dunajem s fantastickými výhledy, opečeme slaninu i brambory, píchneme naši bečku, popijem, popějem… Zde je pak ideální přespat pod širákem = nezapomenutelná rána s mlhopády. Případným zájemcům se pokusíme jako alternaci k programu domluvit i fakultativní výlet do Srbska k místní banátské české menšině (300 Kč).

6. V 10 hod. možná návštěva bohoslužeb v místních kostelích (katolickém či baptistickém). Odpoledne výlet k Dunaji k jeskyni Muší díra (Gaura cu Musca), a výstup roklí Rajka zpět do Svaté Heleny. Je možné prodloužit až do rumunské rybářské vesničky Coroniny (za Ceaucesca zvaná Pescari) s prohlídkou zříceniny Coroninského hradu. V případě zájmu je někdy možný i alternativní fakultativní výlet lodí na Dunajský ostrov s ochutnávkou pečených ryb (cca 250 Kč). Vpodvečer pak poslední táčky (návštěvy a povídání) s krajany, závěrečná večeře u svých domácích, večer v caminu třetí a poslední koncert pro nás i všechny Heleňáky, rozloučení s novými známými, Svatou Helenou i Banátem a večerní odjezd k domovu.

7. Po dálnicích přes Maďarsko a Slovensko do Brna, kam dorazíme v dopoledních hodinách.

Dokument o zájezdu Babí léto 2012

Cena zahrnuje

  • dopravu autobusem
  • ubytování
  • 4x banátskou polopenzi
  • živou muziku
  • průvodce
  • pojištění léč. výloh
  • zákonné pojištění CK
  • bečičku píva a 1x Chimpanzee pišingrNoclehy:v krajanských rodinách v peřinách
  • při výletu ve vlastním spacáku pod střechou. U zájezdu Babí léto platí
  • že úvodní dvě noci budeme spát na našich základnách ve vlastních spacácích na postelích či molitanových matracích s polopenzí zajištěnou od domorodých sousedek. Poslední dvě noci už zažijete na Svaté Heleně banátskou klasiku u krajanů v peřinách opět s banátskou polopenzí