Réunion - vulkanický ostrov v tropickém ráji


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Pobytové zájezdy
    • Exotika

Ostrov Réunion je bohatý na přírodní scenérie plné překvapujících kontrastů. Ve středu ostrova jsou dochované původní deštné pralesy a lesy a tři ohromné základní kaldery. Jedná se o propadlé sopky, které vznikly postupnou vulkanickou činností i dlouhodobou erozí. Jsou těžko dostupné díky až 1 500 m vysokým stěnám. Je zde vybudováno více než 1000 km vyznačených pěších stezek, od lehčích pro rodiny s dětmi po několikadenní pro náročného turistu. Vedou dechberoucí krajinou okolo sopečných kráterů v téměř měsíční krajině, bujnou tropickou vegetací i na vrcholky hor. V nižších polohách se setkáme s hlubokými kaňony s působivými jezírky i nádhernými vodopády, stezky vedou i okolo divokého rozeklaného východního pobřeží. Ve vnitrozemí se nacházejí půvabné kreolské vesničky, z nichž některé musí být pro svou nedostupnost zásobovány helikoptérou. Ve větších městech na pobřeží se setkáme nejen s mnoha ukázkami elegantních kreolských staveb, ale i s tamilskými a hinduistickými chrámy nebo mešitami. Na západním pobřeží lákají turisty k odpočinku modré laguny se zlatými plážemi s bílým pískem. Od roku 2010 je část ostrova Réunion zapsána pro své přírodní krásy v UNESCO. Díky rychlé aklimatizaci aromatizovaných rostlin a keřů se mu přezdívá i voňavý ostrov. Slavná je především vanilka, divoká orchidej nebo druh pelargonie, ze které se vyrábí vonné esence i oleje a vétiver, poměrně vysoká tráva se silnými kořeny s vůní podobnou pačuli s citrónovým tónem. Pro naše klienty, kteří budou po celou dobu pobytu ubytováni na jednom místě na západním pobřeží s nejhezčími plážemi ostrova, jsou připraveny jednodenní výlety střídavě se dny odpočinku. Uvidí nejen divokou krásu středu ostrova, budou se kochat fantastickými výhledy, ale navštíví i hlavní město, proslulé kreolskými stavbami i botanickou zahradou. Dostanou se i do blízkosti aktivní sopky Piton de la Fournaise. Budou mít možnost ochutnat i typickou kreolskou kuchyni, ve které se mísí vlivy i vůně koření francouzské, indické i čínské. Nesmíme zapomenout i na ochutnávku proslulého rumu, vyráběného z místní cukrové třtiny nebo tropických koktejlů, připravovaných na základě čerstvého ovoce. Nechybí ani nabídka místního piva Dodo. Ve chvílích odpočinku můžete relaxovat na proslulých plážích, potápět se u korálových útesů nebo navštívit další zajímavá místa v blízkosti místa ubytování. Široká je nabídka projížděk po moři (pozorování delfínů, objevování podmořského světa na lodi se skleněným dnem apod.). Zajímavý zážitek vás čeká i na farmě, kde se chovají mořské želvy. Pokud vás přitahuje svět z ptačí perspektivy, doporučujeme přelet helikoptérou nad nejkrásnějšími divokými částmi ostrova. Provází E. Červená.

Program zájezdu

1. den: odlet z ČR na Réunion.
2. den: přílet na RÉUNION, transfer na ubytování, večeře.
3. den: snídaně, volný den, možnost návštěvy nedělního dopoledního trhu s neuvěřitelně širokou nabídkou tropického ovoce, zeleniny i kreolských jídel vč. ochutnávek, pohoda na pláži, ideální místo pro šnorchlování, večeře.
4. den: po dřívější snídani přejezd blízko plošiny LES MAKES, odtud pěšinou pestrobarevnou krajinou kolem bohatě kvetoucích keřů, pak lesem kryptomérií (původně japonský cedr) s úžasnými výhledy na plošinu s políčky a zahradami, později se otevřou pohledy do kaldery CILAOS. Obdivujeme pozoruhodnou krajinu s mnoha vesničkami na úbočích roklí i při úpatí skalních masivů. Vydáme se k nejvyšší vyhlídce LA FENETRE (okno) ve výšce 1 587 m na okraji kaldery CILAOS. Lesem sestup na parkoviště (↑↓530 m, 4,5 hod). Návrat do hotelu, večeře.
5. den: po snídani odjezd zajímavou pobřežní silnicí na severní pobřeží, návštěva farmy, seznámení s pěstováním a zpracováním vanilky, možnost nákupu vanilky i dalších zajímavých výrobků. Krátký přejezd k řece ST. SUZANNE, lesní pěšinou pod vodopád, úžasný zážitek z koupání pod kaskádami uprostřed divoké vegetace. Po příjemném osvěžení přejezd do hlavního města SAINT DENIS, společná prohlídka nejvýznamnějších památek, elegantních kreolských staveb, nábřeží s živým rybářským přístavem, zastřešenou tržnicí, exotickou zahradou, ale i návštěva katedrály, případně tamilského chrámu či velké mešity. Možnost ochutnat i místní cukrářské speciality nebo navštívit jedno z muzeí. V podvečer odjezd do hotelu, večeře.
6. den: po snídani přejezd na západní stranu ostrova do blízkosti aktivní sopky PITON DE LA FOURNAISE. Zastávky na vyhlídkách uprostřed PLAINE DE SABLE (písečná planina) pokryté vrstvou sopečného písku. Pokračujeme na konec cesty sopek, na parkoviště u malého občerstvení Pas de Bellecombe s vyhlídkou na neskutečnou měsíční krajinu. Odtud klesá kamenné schodiště do hlubin nejmladší kaldery, tvarované do podkovy ENCLOS FOUQUE. Okružní pěší výlet fantastickou sopečnou krajinou původního kráteru přes malou sopku FORMICA LEU, kterou lze obejít po okraji sopečného kužele, ke kapli v lávové jeskyni. Cesta vede sopečnou pustinou přerušovanou pitoreskními útvary ze zchladlé lávy s mnoha barevnými odstíny zpět na parkoviště (↑↓440 m, 4,5 hod.). Přejezd do hotelu, večeře.
7. den: po časné snídani přejezd na parkoviště ve výšce 1 000 m nad vesnicí DOS D‘ANE, kratší výlet okolo severního okraje kaldery MAFATE s mnoha vyhlídkami do kráteru, které patří k nejobdivovanějším na ostrově. Uvidíme zblízka nejdivočejší kalderu, jejíž panenská příroda uprostřed dramaticky členěné krajiny je přístupná pouze helikoptérou nebo několikahodinovým pochodem. Okolo zajímavé skalní formace VERRE BOUTEILLE, cestou zpět po kamenitém ostrohu, se otevírají nádherné vyhlídky na západní pobřeží ostrova (↑↓240 m, 2,5 hod.). Na zpáteční cestě k pobřeží zastávka na nejslavnějším trhu ostrova v ST. PAUL. Uvidíme pestrobarevnou směsici stánků s nabídkou místního ovoce, zeleniny, sýrů, koření i řemeslných výrobků. Určitě neodoláme ochutnávce vyhlášených koktejlů či místního piva Dodo. Odpoledne přejezd do hotelu, večeře.
8. den: po snídani přejezd panoramatickou silnicí vysekanou do skály se spoustou serpentin a neustálým prudkým klesáním i stoupáním do kouzelného městečka CILAOSU ve výšce 1 200 m uprostřed kaldery stejného jména. Výlet okolo původních termálních lázní nádhernou krajinou, kde se střídá les kryptomerií s vyhlídkami na ostře řezané okolní vrcholky i tajemné vodopády v srdci CILAOSU, zastávka u vodopádů BRAS ROUGE (↑↓300 m, 2,5 hod.). V případě dostatku času vyjedeme ke skalní vyhlídce ROCHE MERVEILLE, odkud budeme ještě jednou obdivovat dynamickou krajinu se zalesněnými vrcholky i skalami obklopenou hradbou vysokých štítů hor. Prohlídka městečka CILAOS, obchůdků s rukodělnými výrobky, event. posezení v restauraci. Přejezd do hotelu, večeře.
9. den: snídaně, volný den, relax na pláži nebo místním busem k nedaleké farmě KÉLONIE, kde se seznámíme se zajímavou expozicí. Můžeme pozorovat i chov mořských želv nebo se přesunout (opět místním busem) na vyhlášenou pláž BOUCAN CANOT s palmovým hájem a pestrou nabídkou barů i restaurací.
10. den: dřívější vstávání (snídaně formou balíčku), výjezd k vyhlídce LE MAIDO, do výšky 2 171 m na jižním okraji MAFATE, rozloučení s impozantními srázy, zalesněnými roklemi a strmými masivními stěnami i nejvyšším vrcholem PITON DE LA NEIGE. Odměnou za brzké ranní vstávání nám budou dech beroucí pohledy do přírodního amfiteátru, který se obvykle brzy zahalí mraky. Okružní pěší výlet kosodřevinou podél kraje kráteru směrem na vrchol GRAND BÉNARE, odbočkou k původní ledové jeskyni a zpět na parkoviště (↑↓360 m, 4,5 hod.). Večeře.
11. den: po snídani odjezd na parkoviště na lesní cestě BÉLOUVE/BÉBOUR v těsné blízkosti kaldery SALAZIE, okružní nenáročná cesta jedním z posledních původních lesů na Réunionu - nejkrásnějším deštným pralesem a mlžnými lesy s bujnou tropickou vegetací většinou po dřevěných chodnících až k vyhlídce TROU DE FER, kde uprostřed zeleně se řítí do hloubky přes 500 m vysoká soustava úžasných vodopádů. Každou chvíli se proud vody střídá s mlžným oparem. Zpět pralesem i lesem tamaryšků přes vyhlídku s barem BÉLOUVE na parkoviště (↑↓250 m, 4,5 hod.). Přejezd do hotelu, večeře.
12. den: snídaně, dle letového řádu odlet domů.
13. den: přílet do ČR.

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.