To nejlepší ze západního Norska + BERGEN + OSLO (letecky z Prahy)


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Daleký sever se vším pohodlím. Více zážitků, na které se nezapomíná… Připraveni? Zkušený průvodce vám ukáže to nejlepší ze západního Norska a objevíte i skrytá místa. Divoké pobřeží, kouzelný Geiranger, horské stezky a ledovce, které vám vezmou dech. Nejstarší národní park, půvabný dřevěný skanzen i jedinečná muzea. Vydejte se za poznáním a prožijte Norsko, jak ho neznáte!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: EASY (35 Kč / den / osoba)
UNIVERSAL + STORNO (103 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Program zájezdu

1. den: Přílet do Bergenu v odpoledních hodinách, ubytování a prohlídka starého hanzovního města Bergen, které je považováno za jedno z nejkrásnějších měst Norska. Na letišti už bude čekat náš  autobus Radynacestu , který vás dopraví na hotel a bude naším společníkem na dalších cestách za krásami západního Norska po celou dobu zájezdu. Poté, co se ubytujeme, se vydáme na prohlídku druhé největší norské metropole Bergen. Prohlídku začneme v jeho centru v okolí přístavu Vagen, především pak navštívíme nejstarší část Bryggen , staré dřevěné hanzovní domy i civilní obydlí z počátku 18. století zapsané na seznam UNESCO, které ve vás vyvolají pocit jako byste byli v době středověku. Domy vypadají, že jsou přilepené na sobě, uvnitř se ovšem nachází spleť průchodů, teras, schodišť a obchůdků s tradičním zbožím.  Neopomeneme zhlédnout pevnost tvaru hvězdice Bergenhus s královským sídlem Haakonshallen, jehož areál dnes slouží především jako park.  Ubytování v Bergenu.
2. den: Vodopád Tvindefossen, středisko Flam, jízda nejdelším silničním tunelem světa, procházka k ledovcovým splazům. Prvním dnešním zastavením bude kouzelný  kaskádovitý vodopád Tvindefossen , jehož celková výška je 110 metrů. Poté si uděláme menší zastávku v místním turistickém centru  Flamu , které obklopují prudké stráně a do kterého zajíždějí po rameni fjordu velké zaoceánské lodě. Flam je také známý tím, že se odtud zvedá nejprudší cca 20kilometrová horská železnice do Myrdalu.  Stejně jako norské železnice projíždí mnoha tunely, tak my projedeme dokonce  nejdelším silničním tunelem světa Laerdal , který měří téměř 25 kilometrů. Tunel nabízí odpočinková místa, jejichž strop je nasvícen modře, aby barvou připomínal oblohu. Další zastávkou bude největší evropský pevninský ledovec Jostedalsbreen. Společně se vydáme divokým horským údolím (cca 2hodinová procházka) s mnoha vodopády k asi nejznámějšímu splazu  Briksdalsbreen . Odjezd na ubytování.
3. den: Den plný dechberoucích výhledů, nejkrásnější norský fjord Geiranger, jízda cestou orlů a Trolí stezkou. Pokud nám bude přát počasí, tak z jedinečné vyhlídkové hory  Dalsnibby  uvidíme, kromě údajně nejhezčí zátoky  fjordu Geiranger , také zasněžené okolní vrcholky hor. Po prudké jízdě dolů k fjordu, při které se nám bude tajit dech, dojedeme do stejnojmenné osady Geiranger, kde budeme mít čas na procházku či nákup drobných dárečků. Poté se vydáme k dalšímu stoupání, k cestě orlů , z níž zahlédneme vodopád  Sedm sester , což je sedmero úzkých vodopádů vedle sebe, ke kterému se váže legenda nerozhodného vodopádu „Nápadníka odnaproti“. Přeplavíme se trajektem a pokračovat budeme údalím Valdal, až se dostaneme opět na unikátní vyhlídku. Norsko totiž není jen zemí orlů a obrů, ale také trollů. Slavná Trolí stezka se vine jedenácti serpentinami v kolmé stěně a my se zastavíme na vyhlídce v nejvyšším místě. Poté se vydáme již na samotnou stezku. Překonáme výškový rozdíl, klesání, téměř 900 metrů, a zahlédneme vícero vodopádů. Cesta je pojmenována podle horských skřetů, hrdinů mnoha lidových pohádek, bájí i přísloví. Odjezd na ubytování.
4. den: Stěna trolů – Trollveggen, procházka v NP Rondane, putování krásným údolím Romsdalen – divoké přírodní scenérie. Ráno začneme příjemnou  procházkou ve městě  Alesund, které nás okouzlí svojí malebnou polohou na několika ostrovech a secesními domy v centru. Dále budeme pokračovat v seznamování s trolly. Zastavíme se u obávané cca kilometr vysoké horolezecké stěny  Trollveggen .   S jedním velkým trollem se budete moci vyfotit v městečku  Dombas , kde se zastavíme nejenom za nákupy suvenýrů .  Pokračovat budeme údolím Romsdalen, které je považováno za jedno z nejkrásnějších norských údolí. Údolím protéká řeka  Rauma  a my zde budeme mít možnost zachytit fotoaparátem nemálo divokých peřejí a vodopádů stékajících z úbočí okolních hor.  V odpoledních hodinách navštívíme v případě hezkého počasí  národní park Rondane , který je  nejstarším norským národním parkem . Zde se vydáme na procházku nedotčenou krajinou, kolem průzračné řeky a krásných vodopádů.  Odjezd na ubytování. 
5. den: Cesta ze severu, během které uvidíme spoustu zajímavých míst – olympijské můstky, Lillehammer a Gjovik. Po snídani se vydáme autobusem Radynacestu  směrem na jih. Zastavíme se u  olympijských skokanských můstků v Lillehammeru a dále navštívíme jedno z největších a nejstarších evropských muzeí v přírodě,  skanzen Maihaugen . Ve skanzenu strávíme příjemné dopoledne, během kterého si budeme moci prohlédnout budovu pošty a nádraží z 19. století a jeden z nemnoha zachovalých stavekirkanů (sloupových kostelů) a další zajímavosti. K muzeu dnes patří více než 175 staveb, které jsou umístěny v přirozeném prostředí mezi rybníky, potoky a stromy. Nezapomenutelným odpoledním zážitkem jistě bude návštěva olympijské hokejové haly Gjovik vytesané 120 metrů hluboko ve skále. V této hale se během 17. zimních olympijských her konaly všechny hokejové zápasy. Tato hala je se svojí kapacitou témeř 6 000 míst k sezení největší hokejovou halou na světe vytesanou do skály. V pozdním odpoledni uvidíme  největší norské  jezero Mjosa, jehož zátoky jsou jako stvořené ke koupání a které je proslulé také bohatstvím pstruhů. Odjezd na ubytování. 
6. den: Celodenní prohlídka nejkrásnějších míst hlavní norské metropole. Ráno začneme návštěvou poloostrova Bygdoy ,  kde se nachází hned několik úchvatných muzeí. Naším cílem se stanou dvě z nich a bude pouze na vás, které zvolíte.  Muzeum Fram  dokumentuje úspěchy osobností, jakými byli Amundsen a Nansen. Jeho hlavním exponátem je polární loď Fram, ve které F. Nansen uskutečnil plavbu do Arktidy a R. Amundsen s ní jako první člověk dobyl jižní pól. Druhé ze slavných muzeí  Muzeum Kon-Tiki  je pojmenováno po voru Kon-Tiki, na kterém přeplavil norský spisovatel Thor Heyerdahl Tichý oceán.  Pokud byste si nevybrali z těchto dvou muzeí, pak je jedinečným zážitkem také návštěva  Muzea vikingských lodí , kde můžete obdivovat tři vzácné kusy z 9. století. Nejvzácnější je loď z Osebergu, jež je bohatě zdobena a nejlépe zachována. V odpoledních hodinách si prohlédneme centrum Osla, uvidíme královský palác,   parlament,   budovu moderní radnice obloženou pálenými cihlami, můžeme omrknout supermoderní výstavbu přístavu   či si odpočinout na pěší zóně plné obchodů a občerstvení. Spatříme také  jedinečnou moderní  budovu Opery (Operahuset), která byla slavnostně otevřena v roce 2008 a má připomínat ledovou kru pomalu se potápějící do fjordu. Odjezd na ubytování.
7. den: Po snídani se dopravíme na letiště, odkud odletíme zpět do ČR.

Cena zahrnuje

  • letenka Praha – Bergen a Oslo – Praha
  • kabinové zavazadlo dle podmínek pro přepravu zavazadel viz níže
  • doprava autobusem Radynacestu v rámci programu
  • 6x ubytování v hotelu
  • 6x snídaně
  • průvodce po celou dobu zájezdu

Cena nezahrnuje

  • odbavované zavazadlo dle podmínek pro přepravu zavazadel viz níže
  • cestovní pojištění
  • vstupné na místě
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 9 000 Kč