Norsko - Zlatá Cesta Severu


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: kombinovanádoprava: kombinovaná
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

Poznávací zájezd do Norska, do nejkrásnější severské země, za romantikou dalekého severu. Snad každý, kdo se vypraví do tohoto koutu Evropy, je doslova očarován krásou kolem sebe - nezapomenutelné hory, divoké řeky, hluboké fjordy, vyhlídky a severská architektura.Navštívíme střední část země, která se může pochlubit těmi nejkrásnějšími scenériemi, které budeme jinde hledat jen marně. Užijte si dovolenou v Norsku, v srdci norské přírody.

Poznávací zájezd do Norska provází Ing. Milena Škorpilová .

Oslo - Gjovik - Lillehammer - údolí Gudbrandsdalen - Dombas - soutěska Romsdalen - stěna Trollů - cesta Trollů - Orlí stezka - Geirangerfjord - Dalsnibba - Jostedalsbreen - Brigsdalsbreen - Sognefjord - vodopády Tvindefoss - Voss - Bergen - vyhlídka Fløyen - Geilo - Holmenkollen

Časový posun, počasí: ČASOVÝ POSUN
Je celoročně čas stejný jako v ČR; letní čas je zaváděn od poslední neděle v březnu do poslední neděle v říjnu.

POČASÍ V NORSKU
Ačkoliv má Norsko pověst poměrně deštivé země, může tu být i dost horko, a to i vysoko na severu.
Léto se v Norsku vyznačuje teplotami v průměru o několik stupňů nižšími než u nás, na západním pobřeží a na návětrných svazích hor prší více a častěji.
V jižních oblastech počítejte i s teplotami kolem 25°C v letních měsících. Počasí může být velmi proměnlivé. I v létě mohou být chladné večery.

Doprava: kombinovaná

Nástupní místa: 03.07. - 10.07. Odjezd tam L2, L3, zpět A, B
14.08. - 21.08. Odjezd tam L2, L3, zpět A, B

Doprava tam je zajištěna letecky na trase Praha - Oslo. Doprava zpět je zajištěna dálkovým klim. autobusem. V autobuse Vám budou určena místa dle předem připraveného zasedacího pořádku, který sestavuje cestovní kancelář v závislosti na datu zakoupení. V ceně jsou i trajekty ze Skandinávie a vnitrostátní trajekty. Na trajektu nejsou polohovací sedadla, pouze sedačky bez místa určení, 4lůžková kabina pouze pro klienty, kteří si tuto službu prostřednictvím CK připlatili.

Ubytování: různé

Hotel – 2lůžkové pokoje s vlastním příslušenstvím. Hostely – 2 a 4lůžk.pokoje, na patře je vždy kuchyňka – možnost vaření, k dispozici místnost s TV, společenská místnost.
Norský kemp – luxusně vybavené chatky se čtyřmi lůžky, některé velké chatky apartmánového typu, oddělené 2lůžkové pokoje. K dispozici lednice, vařič a varná konvice.

hotel

UBYTOVÁNÍ
6x ubytování – 2x dvoulůžkové pokoje v hotelu, 4x 4lůžkové pokoje nebo chatky
Ubytování: Hotel – 2lůžkové pokoje s vlastním příslušenstvím. Hostely – 2 a 4lůžk.pokoje, na patře je vždy kuchyňka – možnost vaření, k dispozici místnost s TV, společenská místnost.
Norský kemp – luxusně vybavené chatky se čtyřmi lůžky, některé velké chatky apartmánového typu, oddělené 2lůžkové pokoje. K dispozici lednice, vařič a varná konvice.

Pozn.:
- Nutné mít sebou vlastní povlečení a ručníky, alternativně spací pytel a polštář.
- Ve většině ubytování je potřeba při opuštění udělat základní úklid (vynést odpadky, umýt nádobí…) - předem za toto děkujeme.
- V norských kempech se většinou platí poplatek 5-10 NOK za sprchy. V kempech nádobí bývá, ale raději doporučujeme vzít si základní věci sebou.

STRAVOVÁNÍ
6x snídaně převážně formou bufetu. Ostatní strava je řešena z vlastních zdrojů a prostředků.

Program zájezdu

1. den: 1. den zájezdu: Odlet z Prahy do OSLA , transfer na hotel, ubytování s hlavní skupinou v Oslu. 2. den zájezdu: Po snídani odjíždíme do GJOVIKU - hala Fjellhalen, Gjovik Kirke. Navštívíme olympijský LILLEHAMMER , ležící u největšího norského jezera Mjosa, a "srdce Norska" - mohutné údolí Gudbrandsdalen. Dojedeme do DOMBASU a podél divoké řeky Rauma malebným údolím Romsdalen na úpatí nejvyšší převislé skalní stěny v Evropě. Nocleh. 3. den zájezdu: "ZLATÁ CESTA SEVERU" - divoké údolí Romsdalen, které lemují strmé rozeklané vrcholky a vodopády. Zastávka u pověstné převislé STĚNY TROLLŮ - Trollveggen. Výjezd věhlasnou CESTOU TROLLŮ - Trollstigveien, která serpentinami v délce 11 km překonává výškový rozdíl 800 m a prochází překrásnými horskými scenériemi. Překonáme Storfjord a ORLÍ STEZKOU dojedeme do městečka GEIRANGER , ležícího v romantických scenériích GEIRANGERFJORDU (UNESCO) . Jeho krásy nejlépe vychutnáte při vyhlídkové plavbě. Poté vyjedeme na horské sedlo s vyhlášenou vyhlídkou DALSNIBBA (1.440 m n.m.) s úchvatnými pohledy na Geirangerfjord, jehož strmé stěny jsou krášleny desítkami nádherných vodopádů, z nichž nejznámější jsou vodopády Sedm sester, Nápadník a Naděje. Ubytování. 4. den zájezdu: Vycházka horským údolím k největšímu ledovci v Evropě JOSTEDALSBREEN resp. k jeho nádhernému ledovcovému splazu BRIGSDALSBREEN . Nádhernými přírodními scenériemi přejedeme k rameni nejdelšího norského fjordu SOGNEFJORDU (délka 200 km). Toto legendární údolí plné jezer a vodopádů je často přirovnáváno k americkému Grand Canyonu. Zastávka u kaskádovitého vodopádu TVINDEFOSS a odjezd na ubytování. 5. den zájezdu: Druhé největší město Norska BERGEN - prohlídka historického centra (UNESCO). Neopakovatelná atmosféra trhu, unikátní hanzovní domy Bryggen (UNESCO) - středověké kostely, stará čtvrť dřevěných domů Gamle Bergen. Fakultat. možnost výjezdu lanovkou na vyhlídku Floyen , ze které je vidět centrum města jako na dlani (na vyhlídku je možné vystoupat i pěšky) nebo návštěva známého akvária. Návrat na ubytování. 6. den zájezdu: Pokračujeme podél impozantních vodopádů VORINGFOSSEN do GEILO , střediska zimních sportů. Přejedeme největší evropskou náhorní plošinu Hardangervidda a zbytek dne věnujeme prohlídce OSLA: Vigelandův park (více než 200 soch G. Vigelanda), výjezd do dějiště zimní olympiády HOLMENKOLLEN - zastávka u nově postaveného skokanského můstku s překrásným panoramatickým výhledem na Oslo. Ubytování v hotelu v Oslu. 7. den zájezdu: Dokončení prohlídky OSLA - poloostrov BYGDOY s muzei: Muzeum polárních výprav, kde nalezla svůj domov polární loď Fram , na které se plavil Amundsen k severnímu a jižnímu pólu, muzeum Kon-Tiki , Vikingské muzeum. V poledních hodinách odjedeme do Švédska na noční trajekt. Přes území Německa pokračujeme do ČR. 8. den zájezdu: Příjezd v dopoledních hodinách (přejezd hranic do ČR v cca 13:00 hod). Tento zájezd nabízíme i s autobusovou a leteckou dopravou

Cena zahrnuje

  • 6x snídani převážně bufetovou formou,
  • 6x ubytování – 2x dvoulůžkové pokoje v hotelu, 4x 4lůžkové pokoje nebo chatky,
  • dopravu lux. klim. busem,
  • leteckou dopravu Praha - Oslo vč. letištních tax,
  • ložní prádlo,
  • průvodce CK
  • trajekty ze Skandinávie,
  • transfer z letiště,
  • vnitrostátní trajekty,

Cena nezahrnuje

  • 1lůžk.pokoj na 2 noci v Oslu 1700 Kč,
  • 2lůžk.pokoj - 4 noci 1600 Kč/os.,
  • 4lůžk. kabina na trajektu zpět 800 Kč/os.,
  • 5x večeře 3000 Kč (min.10 osob),
  • a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • DOPORUČENÉ KAPESNÉ
  • Fakultativní příplatek:
  • komplex. pojištění vč. storna zájezdu a případné nákazy Covid-19 v ČR i zahraničí 320 Kč
  • MĚNA A KURZ
  • připojištění Covid-19 (doplňkové pojištění ke komplexnímu pojištění - rozšířená ochrana) Evropa - 30 Kč/den
  • připojištění vyššího storna 250 Kč,
  • vstupné, fakult. služby,
  • vyhlídkovou plavbu Geirangerfjord,