Norsko - Lofoty A Vesterály


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky

Poznávací zájezd do Norska za atmosférou souostroví Lofoty a Vesterály 2023. Příkré hory, hluboké fjordy, malebné rybářské vesničky a rezervace Unesco, velrybí safari, ptačí rezervace, každodenní fascinující výhledy na hory, zvedající se přímo z hlubin Atlantiku, tradice Vikingů, regionální tradice, rybářské chaty rorbu, sušené tresky. To je úchvatný fenomén této části severu. Užijte si výpravu v malé skupince, max. 8 osob a poznejte s námi kouzlo norského severu, jedinečných ostrovů Lofoty a Vesterály.

Zájezdy provází Lukáš Zedníček, Roman Halama , garance malé skupiny max. 8 osob.

Lofoty: Reine – Hamnøy – Å – Nussfjord – Haukland – Muzeum Vikingů – Borg – Henningsvær – Kabelvag – Svolvær – Trollfjorden – Vesterály: ostrov Hinnøy – ostrov Andøya – Andenes – Bleik – velrybí safari

Doprava: letecky

Nástupní místa: 31.07. - 06.08. Odjezd L1
14.08. - 20.08. Odjezd L1

Ubytování: různé

hotel/rorbu

Program zájezdu

1. den: Odlet s průvodcem z Prahy do Osla, transfer na ubytování.
2. den: Snídaně, vnitrostátní přelet do EVENES a přesun panoramatickou cestou se zastávkami na souostroví LOFOTEN . Prohlídka města SVOLVÆR , uvidíme jeden ze symbolů města Svolværgeita (Svolvaerský kozel), dvourohá hora tyčící se nad městem. V závěru dne přístav KABELVAG , "lofotská katedrála"- druhý největší kostel v Norsku, Lofotské akvárium. Dojezd na ubytování - 3 noci na pobřeží nedaleko Leknes v typických "rorbu".
3. den: Souostroví LOFOTY , nejzajímavější místa, siluety lofotských hor. REINE – vesnička ležící na několika ostrůvcích propojených mosty na souostroví Lofoty, pěší túra nad vesnici, dechberoucí pohledy na Reinefjorden a červené domečky "rorbu". Pro typickou fotku Reine stojí za to vystoupat strmou cestou na 448 metrů vysokou horu Reinebungen , výjimečný panoramatický výhled na lagunu a ostrůvky. Rozhodně si nenecháme ujít ani ochutnání některé z místních specialit z čerstvé tresky a malebný ostrůvek s vesničkou HAMNØY . Pokračujeme na nejjižnější část Lofot do vesničky s nejkratším názvem Å. V závěru dne jihovýchodní pobřeží ostrova FLAKSTADØYA a slavná rybářská vesnice obklopena vysokými horami NUSSFJORD (UNESCO), živoucí skanzen Norska s muzeem lovu tresek, ubytování.
4. den: Arktický ráj, bílý písek a křišťálově čistá voda, to je nejznámější pláž severního Norska - "karibská pláž" HAUKLAND . Nejlepší místo pro nasátí atmosféry doby Vikingů je MUZEUM VIKINGŮ (Lofotr Viking muzeum), které se nachází dále na severu Norska ve městě BORG , přibližuje dobu okolo roku 1120, nachází se v renovovaném domě vikinského náčelníka a atmosféra je skutečně autentická. Na jižním cípu ostrova AUSTVÅGØY pak navštívíme romantický rybářský přístav HENNINGSVÆR , "Benátky Lofot", jedna z nejznámějších rybářských vesnic na Lofotech se známou horskou kulisou a jedinečným fotbalovým hřištěm. Návrat na ubytování vyhlídkovou pobřežní cestou.
5. den: Volné dopoledne ve městě SVOLVÆR , možnost vystoupat na některé z vyhlídkových míst. Variantně fakult. plavba do mořské SOUTĚSKY TROLLFJORD , krásné přírodní scenérie. Přes úžinu Raftsund přejedeme na VESTERÁLY. Pokračujeme do přírodní rezervace "ptačích ostrovů" u městečka BLEIK a v závěru dne nejsevernější obec ostrova ANDØYA – prohlídka malé vesničky ANDENES s působivým majákem a nekonečným horizontem severního Atlantského oceánu. Ubytování v Andenes.
6. den: Dopoledne je pro zájemce připraven fakult. výlet za pozorováním velryb, tzv. VELRYBÍ SAFARI . Lokalita zdejšího ostrova patří celosvětově k těm nejlepším k pozorování mořských obrů – vorvaň, keporkak, kosatka dravá, plejtvák myšok. Užijte si tedy arktické scenérie a pozorujte velryby v jejich přirozeném prostředí. Navštívíme i zdejší velrybí muzeum Andøymuseet . Ti, kdo se výletu nezúčastní, se mohou vypravit na vycházku do okolí v nejsevernějším bodu Vesterál. Odpoledne odjezd z Vesterálů přes most Tjeldsundbrua na ubytování u letiště Evenes.
7. den: Odlet přes Oslo zpět do Prahy.

Cena nezahrnuje

  • Fakultativní příplatek: