Z Nepálu do Tibetu s noclehem v Everest Base Camp


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Pobytové zájezdy

Jste milovníci hor, a zároveň i kulturních památek? Pak se s námi vydejte do nejvyšších hor světa, které ukrývají ty nejhezčí kláštery, paláce a pagody. Po krátkém pobytu v okolí Káthmándú se vydáme na dobrodružnou cestu do Tibetu. Projedeme snad nejslavnější vysokohorskou cestou v bezprostřední blízkosti osmitisícovek s průsmykem ve výšce 5 220 m. Opravdovým unikátem je přespání v turistickém základním táboře Mt. Everest. Ze základního tábora pak budou zájemci jednoduchou cestou pokračovat pěšky až pod hranu ledovce Rongbuk. Neopakovatelnou atmosféru na střeše světa posléze vystřídá fascinující tibetská architektura Lhasy se světově proslulou dominantou paláce Potala. Na závěr nás pak čeká přelet nad Himálají zpět do Nepálu. Cestovat budeme soukromým mikrobusem, s výjimkou noci v základním táboře je zajištěno ubytování v hotelu se snídaní, v Nepálu pak navíc 3 večeře. Po celou dobu je zajištěn doprovod českého i místního průvodce a v ceně jsou i vstupy v Tibetu dle programu. Cestujeme v malé skupině 10-15 osob.

Program zájezdu

1. den: odlet z Prahy do KÁTHMÁNDÚ s přestupem.
2. den: přílet do KÁTHMÁNDÚ, v závislosti na letovém řádu ubytování dle možností hotelu, nenáročná procházka po centru metropole, proslulá čtvrť THAMEL plná obchůdků a restaurací, náměstí DURBAR SQUARE s několika pagodami a chrámy. Zajištění nutných formalit pro cestu do Tibetu. Tradiční nepálská večeře.
3. den: snídaně, pěšky na okázalou vyhlídku u chrámu SWAYAMBHUNATH TEMPLE umístěného nad městem. Dále pokračujeme k nejvýznamnějšímu hinduistickému komplexu PASHUPATINATH TEMPLE a velké budhistické pagodě BUDHANATH. Poté se přesuneme do královského města BAKTHAPUR, kde si prohlédneme unikátní několikapatrovou pagodu i palác s 55 okny. Přejezd do DHULIKHEL. Ubytování, večeře.
4. den: s východem slunce pozorování nekonečného pohoří centrální Himálaje (při dobré viditelnosti výhled až k MT. EVERESTU) včetně sedmi a osmitisícových vrcholů. Snídaně, nenáročná turistika s cílem u nádherně položeného kláštera NAMOBUDDHA MONASTERY se zlatou střechou. Při dobré viditelnosti navíc panorama dokreslí langtangský Himálaj. Návrat do KÁTHMÁNDÚ, večeře, nocleh.
5. den: snídaně, zahájení cesty do Tibetu. Zážitkem na celodenním přesunu nepálskou venkovskou krajinou je již samotné překročení hranice do Číny v oblasti KERUNG. Vyřízení nezbytných formalit, překročení hraničního mostu, pokračování na ubytování.
6. den: snídaně, zahajujeme stoupání do nejvýše položené plošiny na světě s mnoha průsmyky přes 4 i 5 tisíc metrů. První v řadě je sedlo TENGRI (4 300 m) s fascinujícími výhledy na střechu světa. Cestou nám svou krásu předvedou osmitisícovky CHO OYU (8 201 m) a SISHA PANGMA (8 012 m). Ze samotného sedla si pak vychutnáme nezapomenutelné výhledy na MT. EVEREST (8 848 m) v podstatě z bezprostřední blízkosti! Nocleh v oblasti LHATSE/TENGRI (4 330 m).
7. den: po snídani postupný přesun do BASE CAMPU MT. EVERESTU. Nejprve přejezd do RONGBUK - TURISTICKÝ ZÁKLADNÍ TÁBOR EVERESTU. Zde se nachází i jeden z nejvýše položených chrámů na světě. Dále nás čeká jeden z hlavních hřebů zájezdu v podobě unikátní turistiky (cca 4h chůze) s cílem na kótě 5 200 m přímo pod hranou ledovce RONGBUK GLACIER, kde se nachází základní tábor pro horolezce (výstup mezi turistickým a horolezeckým base campem mohou úřady bez udání důvodu zakázat – v tomto případě si CK vyhrazuje právo na změnu programu). Nejen samotné přespání ale i dechberoucí výhledy na nejvyšší horu planety z bezprostřední blízkosti patří k opravdu životním zážitkům. Díky dostatku času si i ve vyšší nadm. výšce procházku může dovolit každý. Ubytujeme se přímo v turistickém základním táboře v RONGBUK na hranici 5 000 m.
8. den: přes nejvýše položené místo tibetsko-nepálské vysokohorské silnice GYAMTSO (5 220 m) již následuje přesun na nocleh zpět do nižší nadmořské výšky, do SHIGATSE (3 900 m), kromě výhledů na střechu světa se můžete těšit i na návštěvu unikátní knihovny ve zdejším klášteře, která patří k vůbec největším.
9. den: snídaně, pokračování v cestě. Navštívíme údajně nejkrásnější chrám v TIBETU - PANCHEN LAMA’S TASHILHUMPU MONASTERY. Vychutnáme si i vyhlídky na jezero YAMDROK, a překročíme také slavnou řeku BRAHMA PUTRA. Zastavíme se u nádherně položené několikapatrové pagody KUMBUM STUPA a klášter PHALKHOR až dojedeme do hlavního města Tibetu - LHASA (3 600 m).
10. - 11. den: snídaně, dvoudenní prohlídka LHASY včetně nejvýznamnějších památek jako chrám JOKHANG TEMPLE, kláštery Drepung a Sera, světoznámý palác POTALA - centrum duchovního i politického života Tibetu umístěného na červeném pahorku. Navštívíme také BARKHOR BAZAR a další. Nákup suvenýrů, individuální volno. Nocleh.
12. den: snídaně, odlet do KÁTHMÁNDÚ, odlet do ČR. V závislosti na letovém řádu případně přílet následující den.

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.