Západní Německo + PLAVBA ÚDOLÍM RÝNA + OCHUTNÁVKA VÍN (autobusem)


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem

Římské památky, středověké hrady, malebná údolí, horské poklady, lahodná vína… i tajuplná místa, o kterých se nepíše. Kde? U západních sousedů. Poznáte historické skvosty Trieru, projdete se po Rýnské promenádě v Beethovenově rodišti a objevíte působivý klášter ukrytý v pohoří Eifel. Dozvíte se perličky o Kolínském dómu, užijete si plavbu lodí, jízdu lanovkou, moderní Frankfurt i půvabný venkov. A okoštujete to nejlepší z vinic Porýní. Dopřejte si Německo jako nikdy předtím!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu
během dne je možnost návštěvy restaurací či zakoupení jídla

Ubytování: hotel ***

ubytování je zajištěno ve dvoulůžkových či třílůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením

Program zájezdu

1. den: Odjezd v pozdních večerních hodinách z jednotlivých nástupních míst.
2. den: Prohlédneme si město Trier, rodiště Karla Marxe, pyšnící se římskými památkami. Pak se zastavíme ve vinařském Cochemu a na závěr se vydáme do Beethovenova rodného města Bonn, kde si užijeme pohled na Rýnskou promenádu. Ráno bude naší první zastávkou Trier , který bývá označován jako nejstarší město v Německu. Město ležící na řece Mosel nabízí několik památek z dob Římské říše – např. Porta Nigra (brána z konce 2. století), amfiteátr pro 18 000 diváků, most přes Moselu nebo římské lázně. Naší pozornosti neuniknou ani románská katedrála a sousední gotický kostel Panny Marie. Město je známé jako rodiště Karla Marxe . V jeho rodném domě se nachází muzeum a v roce 2018 byla v Trieru odhalena Marxova socha u příležitosti 200 let od jeho narození. V rámci volného času si užijeme posezení v některé z místních restaurací či hospůdek.  Odpoledne se krátce zastavíme v  městečku Cochem ležícím v údolí Mosely . Cochem je známý díky zdejším vinicím, hradu nacházejícímu se nad městečkem a hořčici, která se vyrábí ve zdejším historickém mlýně. Naší poslední zastávkou bude město Bonn . Rodiště hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena  bylo v době studené války hlavním městem západní Spolkové republiky Německo. Uvidíme budovu bývalého zámku, ve které dnes sídlí místní univerzita, městskou zahradu, ze které si užijeme pohled na Rýnskou promenádu a prohlídku zakončíme na hlavním náměstí Markt se starou radnicí a řadou restaurací a kaváren. Večer odjedeme na ubytování. 
3. den: Čeká nás malebné pohoří Eifel s nejkrásnějším klášterem Německa a středověkým hradem ze 13. století. Poté vyrazíme do Nürburgu, známého především fanouškům závodu Formule 1 díky slavnému okruhu Nürburgring. Dnešní den strávíme v malebném pohoří Eifel , které se rozkládá na území spolkových zemí Porýní-Falc a Severní Porýní-Vestfálsko a částečně zasahuje i do Belgie. Nejprve navštívíme benediktinský klášter Maria Laach , který byl založen roku 1093 a patří mezi nejkrásnější kláštery v Německu . Prohlédneme si klášterní areál, který je dodnes funkční a užijeme si výhledy na sopečné jezero Laacher See , které se nachází v blízkosti kláštera. Ke zdejším atrakcím patří i půjčení šlapadel a projížďka po jezeře.  Naší další zastávkou bude městečko Mayen , jehož dominantou je středověký hrad Genovevaburg z konce 13. století. V současné době se zde nachází muzeum Eifelu a hornické muzeum, jehož tunely se nachází v hloubce 16 metrů pod hradem.  Odpoledne se přesuneme západním směrem do Nürburgu, místa známého především fanouškům formule 1. Zdejší okruh Nürburgring se začal stavět v roce 1925 a později byl upraven do současné podoby. Nürburgring je nechvalně známý i nehodou rakouského pilota Nikiho Laudy v roce 1976. Prohlédneme si zdejší návštěvnické centrum, kde se dozvíme plno zajímavostí o tomto známém okruhu a závodech formule 1, které se zde konaly do roku 2013.  Naší poslední zastávkou bude malá vesnička Monreal nacházející se pod zříceninami hradů Löwenburg a Philippsburg. Projdeme se údolím říčky Elzbach , kde se nachází řada hrázděných domků včetně budovy radnice z poloviny 15. století. Večer se vrátíme na ubytování. 
4. den: Dnešek bude patřit slavné historii. Nejprve navštívíme město Cáchy s katedrálou, kde byl korunován i Karel IV. Následně se vypravíme do Kolína nad Rýnem, zhlédneme impozantní Kolínský dóm a bude i příležitost okoštovat místní pivo Kölsch. Dnešní den strávíme prohlídkou dvou významných historických měst spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Naší první zastávkou bude město Cáchy ležící nedaleko hranic s Belgií a Nizozemskem. Symbolem města je katedrála Panny Marie , která se začala stavět koncem 8. století za vlády Karla Velikého. V následujících stoletích zde bylo korunováno několik panovníků Svaté říše římské, mezi nimi i Karel IV. a jeho synové Václav IV. a Zikmund Lucemburský. Uvidíme i další místní památky – gotickou radnici z poloviny 14. století nebo třeba dochovanou městskou bránu Ponttor ze stejné doby.  Odpoledne se přesuneme do čtvrtého největšího města Německa , do Kolína nad Rýnem , jehož historie sahá k přelomu letopočtu. Prohlídku započneme u 409 metrů dlouhého železničního mostu Hohenzollernbrücke, který spojuje kolínské čtvrti Altstadt a Deutz. Naše kroky dále povedou ke katedrále svatého Petra (známé také jako Kolínský dóm UNESCO ), sídlu kolínského arcibiskupa a jedné z nejslavnějších gotických staveb v Německu . Zájemci budou moci vystoupat 523 schodů na vyhlídku z jižní věže a užít si úchvatný výhled na město a okolí. Na závěr se projdeme v okolí katedrály a budeme mít možnost posedět v některé z místních restaurací. Milovníci piva si určitě nenechají ujít příležitost ochutnat místní pivo Kölsch , které se čepuje do speciálních sklenic zvaných Stange.  Večer se vrátíme na ubytování. 
5. den: Celý den strávíme v údolí Rýna. Užijeme si krásné výhledy z pevniny i z paluby lodě. Uvidíme romantické údolí Loreley a projedeme se lanovkou nad soutokem Mosely a Rýna. Milovníci vína si přijdou na své ve vinařství Weindorf Koblenz. Ráno se zastavíme u památníku Niederwalddenkmal , který připomíná sjednocení Německa v roce 1871. Odtud uvidíme protilehlá městečka Bingen a Rüdesheim am Rhein.  Poté se vydáme na dvouhodinovou plavbu po Rýně , během které uvidíme i známé údolí Loreley , které patří k nejromantičtějším místům v Německu , a doplujeme až do malebného městečka Sankt Goar , jemuž dominuje zřícenina hradu Rheinfels.  Odpoledne navštívíme Koblenz , významné historické město na soutoku řek Mosela a Rýn. Autobus nás vysadí u pevnosti Ehrenbreitstein , ze které si užijeme výhled na soutok řek a památník Deutsches Eck z konce 19. století. Následovat bude jízda kabinovou lanovkou , která šikmo překračuje údolí řeky Rýn a sveze nás k cípu soutoku s řekou Mosely. Lanovka je dlouhá 890 metrů s převýšením 112 metrů a dokáže přepravit až 7 600 osob za hodinu, díky čemuž je označena za nejkapacitnější lanovku světa . Naskytne se nám tak pohled na Údolí horního Rýna zapsaného na seznamu UNESCO .  Nevynecháme ani návštěvu Starého města a možnost posezení v některé z místních restaurací nebo hospůdek.  Pro zájemce bude možnost navštívit místní vyhlášené vinařství Weindorf Koblenz a ochutnat vína z regionu Mosela a Porýní . Večer návrat na ubytování.
6. den: Naše putování Porýním završíme procházkou městečkem Limburg a návštěvou finanční metropole Frankfurt nad Mohanem.  Vychutnáme si výhledy z věže Main Tower a s Německem se rozloučíme v bavorském Würzburgu. Naší první zastávkou bude městečko Limburg an der Lahn , jehož dominantou je gotická katedrála sv. Jiří tyčící se na kopci nad řekou Lahn. Město je známé i díky hrázděným domům , kterých se zde nachází nespočet.  Odpoledne navštívíme Frankfurt nad Mohanem , největší město spolkové země Hesensko a známé finanční centrum, kde sídlí např. Evropská centrální banka. Prohlédneme si historické centrum města rozprostírající se kolem náměstí Markt a nevynecháme ani moderní část města, kde se nacházejí mrakodrapy se sídly různých finančních institucí. Zájemci budou moci vyjet na vyhlídku věže Main Tower , která je umístěna ve výšce 198 metrů, a pokochat se tak  panoramatickým výhledem z jedné nejvyšších budov Frankfurtu .  Předtím, než Německo opustíme, se ještě krátce zastavíme v  bavorském městě Würzburg . Ačkoliv je Bavorsko známé jako kraj piva, Würzburg je městem vína , což dokládají četné vinice v okolí. Hlavní městskou dominantou je barokní Würzburská rezidence z poloviny 18. století, která je zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO . V blízkosti hlavního náměstí Marktplatz se nachází románský dóm, radnice nebo most Alte Mainbrücke , kde si můžete vychutnat víno a obdivovat výhled na pevnost Marienberg na kopci nad řekou Mohan.  Ve večerních hodinách odjezd zpět do ČR , návrat v nočních/brzkých ranních hodinách. 
7. den: Příjezd zpět do ČR. Předpokládaný návrat v nočních/brzkých ranních hodinách. 

Cena zahrnuje

  • autobusová doprava dle programu
  • 4x ubytování ve 3* hotelu
  • 4x snídaně
  • dvouhodinová plavba po Rýně
  • průvodce po celou dobu zájezdu

Cena nezahrnuje

  • vstupné na místě
  • cestovní pojištění
  • výběr sedadla v autobuse: 200 Kč/os
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 3 000 Kč