To nejlepší z Berlína + POSTUPIM (autobusem)


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Pobytové zájezdy
    • Eurovíkendy

Objevit místa, která se navždy zapsala do dějin? Ano! Míříme za hranice – Německo pro zvídavé cestovatele je tady. S naším průvodcem se vydáte k Berlínské zdi, Památníku holocaustu a ohromí vás moderní čtvrť či Braniborská brána. Nespustíte oči z nádherných postupimských paláců a atmosféra doby poválečné Evropy vás pohltí. Cestujte největšími milníky historie a zažijte víc než jen Berlín!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: Varianta A + STORNO (83 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

snídaně v hotelu jsou podávány formou bufetu
během dne bude možné zakoupit jídlo na místech s občerstvením
poblíž hotelu je možnost individuálního stravování v místních restauracích

Ubytování: hotel ***

ubytování je v jednolůžkových, dvoulůžkových a třílůžkových pokojích
pokoje mají vlastní sociální zařízení, na hotelu je zdarma wifi

Program zájezdu

1. den: Odjezd v brzkých ranních hodinách z Ostravy a dále po trase s nástupními místy Olomouc, Brno a Praha. Po poledni příjezd do centra Berlína. Naši prohlídku německého hlavního města začneme u jedné z jeho vůbec nejdůležitějších budov – Reichstagu , sídla německého parlamentu . Dozvíme se zde první informace o nejdůležitějších milnících německé historie 20. století, s nimiž je tato majestátní stavba nedílně spjata. Dále budeme pokračovat k nedaleké Braniborské bráně, jednomu ze symbolů města, a na náměstí Parisier Platz s budovami Francouzského a Ruského velvyslanectví.  Následně se projdeme po hlavní městské tepně, široké třídě Unter den Linden. V její těsné blízkosti uvidíme například náměstí Bebel Platz, kde ve 30. letech docházelo k nechvalně proslulému pálení knih zorganizovanému nacistickou propagandou, prohlédneme si ústřední berlínský katolický kostel katedrálu sv. Hedviky, zastavíme se u hlavní budovy Humboldtovy univerzity nebo u bývalé strážnice Neue Wache, v níž hoří věčný oheň na památku všech válečných obětí. Naší další zastávkou bude Muzejní ostrov, na němž město Berlín ve 13. století vzniklo a jenž dnes skrývá ta nejdůležitější městská muzea, v čele s Pergamonským muzeem  a jeho světově významnou sbírkou starověkých artefaktů. Nedaleký Berlínský dóm  nás seznámí s historií rodu Hohenzollernů, který Německu vládl po dobu dlouhých pěti staletí až do konce 1. světové války. Kolem památníku se sochami Marxe a Engelse v nadživotní velikosti budeme pokračovat do srdce bývalého východního Berlína, na náměstí Alexanderplatz. Zde budou zájemci moci ve večerních hodinách vyjet výtahem na vyhlídku Televizní věže , která je se svými 368 metry nejvyšší berlínskou budovou. Navečer nás bude čekat individuální volno na náměstí Alexanderplatz, které nabízí spoustu možností k občerstvení a nákupům. 
2. den: Po snídani přejedeme k tzv. East Side Gallery, u níž si připomeneme stavbu a pád nenáviděné Berlínské zdi, nejznámějšího symbolu železné opony a studené války. East Side Gallery je totiž nejdelším zachovaným úsekem zdi, který se táhne podél řeky Sprévy v délce 1 300 metrů. Po německém sjednocení byla zeď pomalována umělci z celého světa, a vytváří tak fascinující galerii pod širým nebem. Následně se přesuneme do unikátní čtvrti Český Rixdorf (Böhmisch-Rixdorf) , připomínající malebnou vesničku, kterou v 18. století založili protestanti z českých zemí pronásledovaní po bitvě na Bílé hoře. Zde nahlédneme do Betlémského kostela  nebo do Zahrady Komenského. Poté už se opět vydáme do centra Berlína, tentokrát do jeho bývalé západní části. Prohlédneme si ponurý Památník holocaustu, složený z více jak 2 700 betonových kvádrů připomínajících sarkofágy, tvořících úzké uličky. Naší pozornosti neunikne ani blízký Památník homosexuálů pronásledovaných nacisty. Procházkou budeme pokračovat na moderní Postupimské náměstí, které bylo v meziválečném období rušným kulturním centrem a místem slavných filmových premiér. Uvidíme tu nejstarší evropský semafor nebo moderní Sony Centrum. Kolem budovy Spolkové rady Bundesrat budeme pokračovat k bývalému hraničnímu přechodu Checkpoint Charlie,   jednomu z pouhých osmi přechodů, přes nějž se v době rozděleného Berlína lidé mohli dostat z východního do západního Berlína. Po obědě a volném čase na návštěvu muzeí nasedneme opět do autobusu a přesuneme se k berlínské ZOO a přilehlému nádraží , které v 70. a 80. letech vešlo v neblahou známost coby místo schůzek narkomanů a dealerů drog. Někteří si zde jistě vzpomenou na slavnou knihu My děti ze stanice ZOO. Procházkou pak budeme pokračovat k ruinám Pamětního kostela císaře Viléma. Právě u něj začíná hlavní tepna někdejší západní části města, elegantní bulvár Kurfürstendamm, vybudovaný podle vzoru pařížské Champs-Elysées. Zde nás čeká volný čas, během něhož budeme moci nakouknout třeba do známého obchodního domu Kaufhaus des Westens (KaDeWe), v němž denně nakupuje až 50 000 lidí.
3. den: Ráno po snídani odjedeme z Berlína, abychom navštívili nedalekou Postupim, město nádherných parků, zámků a královských rezidencí, do něhož v minulosti němečtí vládcové utíkali za klidem a odpočinkem. Zde nás jako první bude čekat prohlídka zámku Cecilienhof z počátku 20. století, připomínajícího staré anglické šlechtické sídlo z doby Tudorovců. Zde se na sklonku 2. světové války konala důležitá Postupimská konference , na níž se rozhodovalo o vývoji poválečné Evropy. Uvidíme hlavní místnost s původním kulatým dubovým stolem, u něhož představitelé Velké trojky jednali, nebo pracovny Stalina, Churchilla či Trumana. Poté nás již bude čekat společná procházka centrem města. Prozkoumáme historickou Holandskou čtvrť  s nízkými domky z červených cihel, které byly postaveny pro holandské dělníky v 18. století. Tato čtvrť je dnes plná restaurací, obchůdků a malých galerií. Společně uvidíme také Francouzský kostel  připomínající starověký Pantheon, nebo nejkrásnější postupimský kostel sv. Mikuláše se zelenou kupolí. Po individuálním volnu stráveném v centru města nás odpoledne čeká procházka v úchvatném parku Sanssouci  s množstvím zámků, královských rezidencí, zahrad a galerií. Celý tento park se postupně rozrůstal kolem stejnojmenného rokokového zámku Sanssouci z 18. století, letního sídla velkého kurfiřta Friedricha Velikého.  V odpoledních hodinách odjezd zpět do ČR  a návrat po trase na nástupní místa: Praha, Brno, Olomouc a Ostrava.

Cena zahrnuje

  • autobusová doprava
  • 2x ubytování v 3* hotelu
  • 2x snídaně
  • průvodce

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění
  • vstupné do památek
  • výběr sedadla v autobuse 200,- Kč/osoba
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 1 600 Kč