Namíbie


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Pobytové zájezdy
    • Exotika

Pojeďte poznat zemi, která patří z hlediska pestrosti přírodních scenérií i etnické členitosti k nejrozmanitějším na světě. Panenská divočina, nekonečná písečná poušť i skalnatá step bohatá na jedinečnou flóru i faunu, spektakulární kaňony v impozantních horských masivech i dechberoucí skalní útvary, a především jedinečné národní parky s bohatými stády slonů, impal, žiraf, nosorožců a lvů. Je to svět, kde se setkává búrská a německá koloniální architektura představitelů těch nejlepších vinařských a dobytkářských tradic se světem hliněných chalup bantuských národů vyznávajících animistická náboženství a provozující primitivní zemědělství, z nichž nejlépe poznáme nejznámější kmen Himbů. Rovněž se seznámíme s jedním z nejstarších etnik na naší planetě, s loveckým světem Khoisanů neboli Hotentotů a Křováků (Bušmenů), kteří původně obývali celou jižní Afriku, ale nakonec byli vytlačeni do nejnehostinnějších oblastí, do nejstarších pouští na světě: Kalahari a Namib. Zájezd provází Kamil Hanák.

Program zájezdu

1. den: odjezd z ČR do Namibie.
2. den: prohlédneme si WINDHOEK - hlavní město Namibie, především centrum s historickými a vládními budovami včetně Státního muzea ALTE FESTE. V pozdním odpoledni se vydáme na předměstí do KATUTURY na návštěvu KULTURNÍ VESNICE XWAMA s přehlídkou domorodé kultury, tanců a zpěvu.
3. den: v ranních hodinách opustíme hlavní město a vydáme se na jih. Nejprve se za městem zastavíme u památníku namibijské nezávislosti HEROES' ACRE a po krátké zastávce ve městě REHOBOOTH a prohlídce muzea věnované místní búrské komunitě se přesuneme do vinařství NEURAS WINERY na ochutnávky místních lahodných vín.
4. den: v národním parku pohoří NAUKLUFT podnikneme celodenní túru. Překrásnými soutěskami a kaňony se dostaneme na nejvyšší partie pohoří s úžasnými výhledy do krajiny. Posléze se trasou vodopádů WATERKLOOF vrátíme do výchozího tábora.
5. den: přesuneme se do jedné z nejkrásnějších krajin země, do písečné pouště NAMIB (UNESCO) v oblasti lokality SOSSUSVLEI. Prohlídku začneme výstupem na DUNU 45, následně zamíříme na HIDDEN VLEI a DEAD VLEI. Při návratu z pouště se ještě případně můžeme pokusit v pozdním odpoledni zdolat ELIM DUNE.
6. den: celodenní přejezd pouští NAMIB s mnoha fotografickými zastávkami k Atlantskému oceánu do zálivu WALVIS BAY. Odpoledne si dopřejeme příjemné koupání v Atlantiku.
7. den: dopolední koupání na písečných plážích. Odpoledne prohlídka historického města SWAKOPMUND s mnoha velmi dobře zachovalými německými stavbami, galeriemi, muzei a jedinečným akváriem. V případě zájmu podnikneme vyhlídkovou plavbu po zátoce WALVIS BAY.
8. den: v namibijské oblasti DAMARALAND se nejprve vydáme do pohoří SPITZKOPPE zvaného též Matterhorn Afriky. Vydáme se k útvarům skalního umění v lokalitě BUSHMAN'S PARADISE. Ve večerních hodinách se zastavíme v nejslavnějším namibijském vinařství KRISTALL KELLEREI nedaleko městečka OMAMURU.
9. den: cestou na sever se zastavíme v národním parku pohoří BRANDBERG, kde nás čeká nenáročná procházka ke křováckým skalním malbám WHITE LADY PAINTING. Odpoledne budeme pokračovat dál do města KHORIXAS.
10. den: v provincii KUNENE nás čeká jedna z největších zajímavostí na jihu Afriky, SKALNÍ RYTINY TWYFELFONTEIN (UNESCO) s největší koncentrací skalního umění v Africe. Následně se vydáme na prohlídku 120 milionů let starých skalních sloupů zvaných ORGAN PIPES a v podvečerním světle se pokocháme pískovcovými útvary BURNT MOUNTAIN. Večer se ve vesnici seznámíme s kulturou a tradicemi khoisanského kmene Damarů.
11. den: v oblasti KAOKOLAND navštívíme vesnice jednoho z nejslavnějších a nejfotogeničtějších namibijských etnik - národa HIMBŮ, proslaveného tradičními kostýmy, půvabnými ozdobami kůže a jedinečnými účesy. Na nocleh se přesuneme do národního parku ETOSHA.
12. den: celodenní návštěva národního parku ETOSHA proslaveného solnou pouští a stády impal, žiraf, slonů, lvů a nosorožců. Nocovat budeme opět na stejném místě v národním parku.
13. den: následující dva dny strávíme v křovácké oblasti BUSHMANLAND v srdci rozsáhlé pouště KALAHARI. Ve městě TSUMKWE navštívíme informační středisko NYAE NYAE CONSERVANCY OFFICE a vydáme se do autentické vesničky //XA/HOBA VILLAGE. Večer nás čeká představení se zpěvy a tanci.
14. den: dopoledne se vydáme ze TSUMKWE na jih do magické krajiny SOLNÉ PÁNVE NYAE NYAE. Odpoledne se džípy přesuneme do NHOMA SAFARI CAMPU, abychom se lépe seznámili s loveckými tradicemi místních přírodních národů.
15. den: návštěva přírodní rezervace WATERBERG PLATEAU PARK s výstupem na panoramatickou vyhlídku MOUNTAIN VIEW. Právě v této romantické skalnaté krajině, bohaté na stáda žiraf, antilop a nosorožců, se odehrávaly na začátku 20. století největší boje mezi německými kolonisty a bantuským kmenem HERERŮ, což připomíná velká řada místních památníků.
16. den: v dopoledních hodinách se zastavíme ve městě OTJIWARONGO s vyhlášenou krokodýlí farmou, kde zůstaneme na oběd. Odpoledne se přesuneme zpět do hlavního města WINDHOEK.
17. den: návrat do ČR.