Barma (Myanmar)


  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: vlastnístrava: vlastní
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

"A tehdy zlaté tajemství se pozvedlo na horizontu – nádherný oči přitahující zázrak, který zářil na slunci se siluetou tak nepodobnou muslimským, nebo hinduistickým chrámům. „To je Shwedagon“ přerušil můj údiv průvodce, „To je Barma a bude velmi odlišná od jakékoliv země kterou doposud znáš“. (Rudyard Kipling (1898)

Barma je země zatím jen lehounce dotčená turismem a díky vládní diktatuře naprosto bezpečná. Navíc levná a plná fantastických památek a srdečných lidí. Při přesunech mezi regiony budeme využívat místní dopravu, tzn. autobusy, minibusy a pick-upy, takže poznání lidí a prostředí bude maximálně intenzivní. Ubytování nám poskytnou malé soukromé hotýlky. Fyzicky nejnáročnější částí programu jsou noční přesuny autobusem, pěší výlety ve venkovské krajině či horách a občasné popojíždění na rozhrkaném bicyklu – výpravu tedy zvládne i nesportovec. Spoustu času budeme mít na fotografování zlatých pagod a chrámů, usměvavých domorodců a na obhlídku pestrobarevných tržišť, ať už se zemědělskými produkty, nebo nádhernými řemeslnými výrobky. Zbude nám čas i na vykoupání  a šnorchlování v Indickém oceánu. Část programu absolvujeme na lodičkách, ať už po pohádkovém jezeře Inle, tajuplné řece LayMro, nebo po veletoku Irawadi. Kromě všeobecně známého Baganu (UNESCO) s tisícovkami chrámů navštívíme i mnohem hůře přístupné město Mrauk U, ztracené v Arakánském pohoří, bývalé hlavní město Barmy Mandalaj a největší město – kosmopolitní Yangon. Zájemci o religionistiku budou mít nespočet příležitostí vniknout do běžného života buddhistických mnichů.

Program: 1.  Přílet do Mandalaje v centrální Barmě. Večerní prohlídka nejvzácnější barmské zlaté sochy Buddhy, osmitunového kolosu MAHAMUNIHO.

2. - 4. Královský MANDALAJ, druhé největší město Myanmaru, je fakticky kulturním centrem země. Město si svoji popularitu právem zaslouží, v jeho ulicích i v okolí na nás čeká mimořádné množství pamětihodností a turistických zajímavostí. Lákadlem nejsou jen místní zajímavosti, ke kterým patří Mandalaj hill, rekonstruovaný královský palác, klášter s největší knihou na světě a řada dalších buddhistických památek, ale rovněž  dílny na výrobu tradičních barmských loutek, tapisérií, hedvábných látek a zlatých lupínků, které slouží ke zlacení pagod a soch Buddhů. V sousedních městech MINGUN,  AMARAPURA a SAGAING shlédneme nejdelší teakový most na světě, největší pagodu a největší zvon. Podnikneme také výlet lodí po veletoku Irawadi a výstup na vrcholek horského hřebene s dechberoucí vyhlídkou do krajiny. Noční přesun k jezeru Inle.

5. – 8. JEZERO INLE vzbuzuje vysoká očekávání zcela oprávněně. Představte si velké jezero mezi horami, lemované rýžovými  a třtinovými políčky, nad jehož hladinou stojí vesnice a buddhistické chrámy na kůlech. Lidé etnika Intha pohánějí své loďky jedinečným způsobem – svojí nohou - aby měli volné ruce k obdělávání plovoucích zahrad přímo z vody. Ubytujeme se v romantickém domě na vodě a na výlety budeme vyjíždět lodí. Seznámíme se i s tradičními řemesly místních obyvatel - navštívíme dílny výrobců doutníků, stříbrotepců a zlatníků, stavitelů lodí, kovářů, dílny mistrů malovaných slunečníků a tkalců hedvábí. Podnikneme túru v Šanských horách, přes vesničky kmenů Palaung a Pa-O, kolem plantáží cukrové třtiny, kurkumy, rýže a barmského tabáku, s panoramatickými výhledy na jezero Inle. Noční přesun do Baganu.

9. - 11. I přes poškození zubem času je na více jak 3000 chrámů, stojících na pláních BAGANU, úchvatný pohled. Většina starobylých pagod z 11.-13. stol. byla totiž zrekonstruována, neboť Bagan je stále aktivním náboženským a poutním místem. Prohlídku zhmotněného architektonického snu podnikneme na rozhrkaném kole, které nám umožní být nezávislými. Návštěva dílen tradičního barmského lakovaného zboží a případně noc pod širákem na terase jedné z pagod. Fakultativně let balonem (asi 320 USD). Povinnou zastávku představuje jedna ze tří nejdůležitějších zlatých pagod v zemi, SCHWEZIGON. Noční přesun do Mrauk U.

12. - 15. Chrámy, kláštery, ruiny paláce a pobořené hradby bývalého rakhinského hlavního města MRAUK U, utopeného v zelené džungli Arakánského pohoří tu stojí jako připomínka na místo, jež v době své největší slávy v 16. stol., muselo být nesmírně pozoruhodné. Tehdy udivení a ohromení západní návštěvníci město přirovnávali k Benátkám či Antverpám. Avšak Mrauk U není archeologickým parkem jako Bagan, jeho chrámy obklopují živé vesnice, smaragdová džungle a žlutá rýžová políčka. To nejlepší na všem je, že Mrauk U nenavštíví více jak 5000 cizinců ročně a je velmi pravděpodobné, že tak budeme mít celou nádheru jen sami pro sebe. Navštívíme „barmský Borobudur“ a užijeme si i kouzelné západy a východy slunce z místních vrcholků. Dvoudenní výprava po řece LAY MRO do domorodých vesniček národa Čjinů, jejichž ženy si v nedávné minulosti tetovaly tváře. Prohlídka pralesních plantáží, manufaktur stavitelů bambusových vorů, noc v domorodé vesnici. Noční přesun  do Ngapali beach.

16. - 18. Zasloužený odpočinek u Indického oceánu v NGAPALI BEACH. Palmy, šumící moře, míchané nápoje, ale i rybáři a jejich ženy zpracovávající perly. Fakultativně rybolov s domorodci či šnorchlování. Noční přesun do Yangonu.

19. - 20. Prohlídka YANGONU, bývalého hlavního města Myanmaru s jeho kosmopolitním obyvatelstvem – návštěva křesťanského kostela, židovské synagogy, mešity, hinduistického chrámu a pochopitelně barmského nejpřednějšího buddhistického chrámu – zlatého SHWEDAGONU. Nákupy hedvábných a batikovaných látek, rubínových či safírových šperků, neuvěřitelně levného třtinového rumu, praktických věcí z teakového dřeva, aj.  Odlet do ČR.



Nástupní místo: Mandalaj
Výstupní místo: Yangon

Cena zahrnuje

  • veškerou společnou pozemní dopravu po Barmě
  • plavbu lodí po jezeře Inle a do Mrauk U a zpět
  • 9x ubytování v hotýlcích včetně snídaně
  • 5x v soukromém domě a 1x na lodi
  • vstupy do památkových areálu Bagan
  • Inle a Mrauk U
  • domorodého průvodce u jezera Inle a v Mrauk U
  • kudrnovského průvodce
  • vízum
  • pojištění léčebných výloh a zákonné pojištění CK

Cena nezahrnuje

  • letenku v ceně od cca 26.000 Kč včetně tax
  • vstupné do památek (cca 1.500 Kč) a stravu (mimo většinu snídaní)Nezapomeňte na očkování: navštivte svého cestovního lékaře
  • centrum cestovní medicíny či krajskou hygienickou stanici
  • aby vám předepsali povinná očkování pro tento kout světa. Připravte se na výdaje za vakcinaci minimálně proti žloutence
  • meningitidě a tyfu