To nejlepší z Marrákeše + CASABLANCA + KRÁLOVSKÁ MĚSTA MAROKA (letecky z Vídně)


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Po stopách marockých králů… Objevíte nejkrásnější paláce Marrákeše i tajemné římské město. Budete se toulat uličkami feské mediny a orientálními zahradami. Načerpáte alpskou svěžest pohoří Středního Atlasu. Ochutnáte tradiční mátový čaj. Nakouknete do mauzolea rodu Alavítů v Rabatu i světoznámé mešity v Casablance. Zažijte královské Maroko z první ruky – s průvodcem, který je tu doma!

Program může být přizpůsoben aktuálním okolnostem na místě. Časy příletu a odletu jsou určeny aktuálním letovým řádem. Ubytování je vždy možné po 14. hodině, do této doby je možné si na hotelu uschovat zavazadla.


V případě individuálního zájmu můžete absolvovat jen vybranou část programu a sejít se později na určeném místě srazu nebo se vrátit na hotel samostatně.


Průvodce neprovádí klienty uvnitř památek, pokud není v programu uvedeno jinak.

Cestovní pojištění: EASY (48 Kč / den / osoba)
UNIVERSAL + STORNO (105 Kč / den / osoba)
Srovnání pojištění

Stravování: snídaně

kontinentální snídaně v hotelu
v blízkosti hotelu možnost občerstvení v restauracích
během dne bude možné zakoupit jídlo na některé z přestávek

Ubytování: hotel ***

3* hotel v Casablance, Meknesu, Fesu a v Marrákeši
pokoje s vlastním sociálním zařízením

Program zájezdu

1. den: Čeká nás odlet z Vídně do Maroka, krátká zastávka v Marrákešských zahradách Majorelle a přesun do Casablancy.  Dle letových řádů dlet z Vídně, přílet na letiště do Marrákeše. Z letiště zamíříme do krásné zahrady Majorelle , která kdysi patřila módnímu návrháři Yves Saint-Laurentovi a je pýchou města. Poté pojedeme do Casablancy , průmyslové metropole země, kde bude náš první nocleh.
2. den: Dnešní den bude věnován poznávání toho nejkrásnějšího z Maroka. Začneme mešitou Hassana II. v Casablance, pokračovat budeme u obelisku stejnojmeného krále v Rabatu a na závěr dne odhalíme ruiny římského města Volubilis. Po snídani se vydáme poznávat krásy města Casablanca. Pozornost budeme věnovat zejména veledílu krále Hassana II – stejnojmenné mešitě , která byla postavena na sklonku 90. let a řadí se mezi největší na světě .  Mešita Hassana II. v Casablance se řadí mezi pět největších mešit na světě. Mešita je tak velká, že pojme 25 tisíc věřících. To ale není vše – během měsíce Ramadán se na jejím nádvoří může shromáždit až 80 tisíc lidí ke společným modlitbám. Mešita má navíc druhý nejvyšší minaret na světě – vysoký 210 metrů . Prohlídka interiéru mešity nás zavede do hlavní modlitebny, k mihrábu a minbaru mešity, jakož i do prostor, jež slouží k rituálnímu omývání věřících. Poté pojedeme do hlavního města Rabatu, kde uvidíme mauzoleum současné královské rodiny Alavítů a nedokončený obelisk sultána Hassana .  Královská rodina Alavítů je v Maroku u moci nepřetržitě u moci již od 17. století. Její původ ale není marocký. Zakladatelé rodu se do Maroka dostali na pozvání místních šejků někdy ve 13. století z území dnešní Saúdské Arábie, a hlásí se k rodu proroka Muhammada. Právě tento vzněšený původ je jedním z pilířů tvořících stabilitu vlády této dynastie. Po odpočinku u skvělého mátového čaje se vydáme do římského města Volubilis, které je ukryté v olivových hájích podhůří Rífského Atlasu. Naše prohlídka Volubilis nás zavede ke Caracallově bráně, do veřejných římských lázní a kupeckých domů s unikátní podlahovou mozaikovou výzdobou . Poté se přesuneme na nocleh v Meknésu.
3. den: Celodenní objevování zajímavostí a krás Fesu. Ráno vyrazíme ke královskému paláci a do Židovského města. Pak už budeme bloudit v uličkách jedné z největších medin na světě a navštívíme mimo jiné i slavnou feskou koželužnu. Dnešní den strávíme celý ve Fesu a jeho dechberoucí středověké medině, která je největší urbanistickou plochou a pěší zónou na světě. Feská medina má až devět tisíc uliček , z nichž většina končí u dveří domů její obyvatel. My se po snídani vydáme nejprve ke královskému paláci a do Židovského města , abychom pak následně strávili zbytek času právě v již zmíněných uličkách! Fes je městem uměleckých řemesel, a proto zhlédneme ruční práci hrnčířů, koželužníků, tkalců, kovotepců a tesařů . V rámci prohlídky se podíváme do slavných feských koželužen , jedné z náboženských škol – medres , jakož i na vyhlídku, u které budeme mít celou medinu jako na dlani.
4. den: Cestou z Fesu do Marrakéše se zastavíme v exotickém městečku Ifrán, které je velmi podobné evropským horským městečkům. Projedeme Střední a Vysoký Atlas, berberskou oblast a nevynecháme ani červené město Beni Mellal. Marocké pohoří Atlas je nejvyšší v Severní Africe a pokrývá značnou plochu země. Většina jeho rozlohy je tvořená horami nebo náhorní plošinou nad 1 500 metrů a v zimě je pokrytá sněhem. Maročané tak znají zimní sporty, především lyžování, jemuž se věnují v rezortech vybudovaných za koloniální vlády Francouzů. My se dnes budeme přesouvat z Fesu do Marrákeše přes pohoří Střední Atlas . Naše první zastávka bude v Ifránu , městě položeném v nadmořské výšce 1 600 metrů n. m., které se pokládá za nejčistší v Maroku. Pro místní je exotické především pro svoji podobu – připomíná alpské vesnice  ze začátku 20. století . Dále pak pojedeme přes berberskou oblast. U města Azrou uvidíme cedrové lesy a typické horské vesničky s tradičními trhy . Střední Atlas následně vystřídají výhledy na Vysoký Atlas a červeně zbarvené město Beni Mellal . Příjezd do Marrákeše v pozdních hodinách.
5. den: Dnes si všemi smysly užijeme Marrákeš. Navštívíme palác Dar el Pasha a projdeme se k mešitě Kutubíja. Poznáme, jak vzniká marocké zlato – arganový olej. Večer si vychutnáme jedinečnou atmosféru náměstí Jamaa el Fna. Dnes se celý den budeme věnovat červenému městu Marrákeš . Prohlídku začneme u paláce Dar el Pasha , který sloužil rodině Glaoui během jejich správy města v 19. století. Nevynecháme ani  hrobky dynastie Sáadovců ze 16. století. Dále se podíváme do zahrady slavné mešity Kutubíja  a v berberské lékárně nás zasvětí do tajů tradiční přírodní medicíny , ale i do marocké kuchyně a jejího koření. Dozvíme se také vše o způsobu výroby marockého zlata – arganového oleje , jejž bude možné si zakoupit. Večer si pak užijeme na hlavním náměstí   Jamaa el Fna s jeho spontánním programem s kejklíři, vyprávěči a prodavači šnečí polévky .
6. den: Ná závěr našeho marockého dobrodružství navštívíme překrásný balác Bahía. V případě odpoledního odletu budeme mít čas i na nákup suvenýrů nebo relax v medině. Množství střešních teras k tomu přímo vybízí. Následně odletíme zpět do Vídně. V poslední den našeho objevování Marrákeše půjdeme do impozantního paláce z 19. století, do paláce Bahía s nádherným nádvořím a zachovalým harémem. Pokud nám zbyde čas, budou poslední hodiny patřit výhledům na marrákešskou medinu z teras jejích kaváren , jakož i nakupování výborného koření a typických pochutin – sušeného ovoce, datlí a oříšků. Poté přesun na letiště a odlet do Vídně .

Cena zahrnuje

  • letenka Vídeň – Marrákeš – Vídeň se všemi poplatky
  • kabinové zavazadlo
  • transfery a doprava dle programu
  • 5x ubytování (Casablanca, Meknes, Fes, Marrákeš)
  • 5x snídaně
  • průvodce po celou dobu (od odletu do návratu, mimo volný program ve městě)

Cena nezahrnuje

  • vstup do památek
  • bakšišné (30 EUR/os.)
  • cestovní pojištění
  • Příplatek za jednolůžkový pokoj: 3 600 Kč