MAROCKÉ KRÁLOVSTVÍ - Velký okruh zemí ve stylu Pohádek tisíce a jedné noci

od 25 990 Kč

  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Pro seniory

V ideálním podzimním termínu vás vtáhneme do kulis arabských pohádek. A v nich vystupují karavany velbloudů, tradičně odění komparsisté, drzé opice, kejklíři, orientální tanečníci, neomylný král nebo jezdci na koních a oslech. Všichni vystupují na pozadí zasněžených štítů nejvyšších hor severní Afriky, minaretů věhlasných mešit, královských paláců, středověkých barvíren kůží, hliněných hradů a vesnic, hlubokých kaňonů, zelených oáz, olivových hájů, snově tvarovaných písečných dun nebo bouřícího oceánu. Maroko má unikátní polohu mezi Středomořím na severu, nekonečnou pustou Saharou na východě i jihu a nedozírným Atlantikem na západě. Jde o konzervativní a bezpečnou monarchii, jejíž vládce je potomkem proroka Mohammeda. Nejzápadnější země orientálního světa představuje nejatraktivnější cestovatelský cíl v severní Africe.

Zájezd provází Mgr. Petra Pavlíková.

Stravování: polopenze

Snídaně i večeře jsou servírované.

Doprava: letecky

z Prahy

Ubytování: hotel ***

dvoulůžkové pokoje s vlastním příslušenstvím a TV
Příplatek za jednolůžkový pokoj činí 3.500,- Kč.

Program zájezdu

1. den: Odlet do Maroka. Let z Prahy trvá přibližně 4 hodiny. Přílet do MARRÁKEŠE, metropole jižního Maroka a jednoho z nejorientálnějších měst světa. Po ubytování prohlídka historického centra královského města, které dalo jméno celé zemi. Marrákeš svírají 19 km dlouhé červené hradby a dominuje jí slavný minaret Koutobia ze 12. století. Labyrint tržišť a uliček s tradičními řemesly (včetně barvíren kůží), náměstí Jemaa el Fna s akrobaty, zaklínači, vypravěči nebo tanečníky, zřejmě nejživější prostranství v celé zemi. Večeře a nocleh.
2. den: Výlet k Atlantiku do nejpůsobivějšího marockého přímořského města – ESSAUWIRA s koloniálními hradbami a městskou výstavbou, orientálními trhy a rybářským přístavem. Písečná poušť tady končí až vlnách Atlantiku, vyhlídky na Purpurové ostrovy. Návrat do Marrakeše. Návštěva zahrad Menara, jimž vytváří kulisu hradba pohoří Atlas. Večeře a nocleh.
3. den: Dopoledne přejezd do největšího marockého města. Program v nejpůsobivější části CASABLANKY. Prohlídka Hassanovy mešity, která vyrůstá přímo z Atlantiku a je nejvyšší náboženskou stavbou světa a zároveň největší africkou islámskou svatyní. Odpoledne prohlídka marocké metropole RABAT – sídlo krále, mauzoleum marockých panovníků, labyrint tržišť starého města, středověká kasba s andaluskou čtvrtí a výhledy na ústí řeky Bou Regreg, pozůstatky mešity, která měla být ve 12. století největší na světě, a opevněné středověké mauzoleum merenidských sultánu – Chellah. Večeře a nocleh.
4. den: Dopoledne prohlídka prohlídka královského města MEKNES, které bylo za vlády megalomanského sultána Moulaye Ismaila v 17. století, jednou ze světových metropolí – medresa, hlavní náměstí, hradby a trhy. Odpoledne prohlídka královského FESU, který je nejzachovalejším středověkým městem v Africe. Fes kdysi patřil ke světovým metropolím, dodnes zůstává intelektuálním centrem země – královský palác, rozlehlá medina s labyrintem tržišť a tradičních řemesel (včetně fotogenických barvíren kůže), medresa z merenidského období, Kairuanská mešita s nejstarší univerzitou na světě, ochutnávka gastronomických specialit, vyhlídka na město. Večeře a nocleh.
5. den: Dopoledne cesta přes Střední Atlas – cedrové a korkové lesy, fotografování opic. Odpoledne příjezd na Saharu, vyhlídka na oázu a kaňon Ziz. Večer fakultativní výlet džípy na Saharu (cca 35 €) – písečné duny ERG CHEBBI, které dosahují výšky až 100 m. Možnost projížďky na velbloudech, pozorování západu slunce na poušti. Večeře a nocleh v pouštním městě Erfoud. Večeře a nocleh.
6. den: Procházka v KAŇONU TODRA, který svírají až 250 m vysoké stěny Atlasu, vyhlídky na hliněnou vesnici – ksar v datlové oáze TINERHIR. Cesta berberských ksúrů a kaseb s fotogenickými zastávkami v místech, kde se zastavil čas ve středověku. Fakultativní výlet džípy do útrob Atlasu k jedinečným přírodním kulisám (cca 50 €). Večeře a nocleh.
7. den: Zastávky v oáze SKOURA, kde se nachází nejpůsobivější berberská kasba (hliněný hrad), a v OURZAZATE, které představuje centrum východního Maroka s hradem berberského paši. Prohlídka největší marocké opevněné vesnice – AIT BENHADDOU, která bývala důležitou zastávkou karavan, jež putovaly z Timbuktu napříč Saharou. Původní hliněná architektura na působivém místě pod Vysokým Atlasem posloužila jako filmová kulisa při natáčení Gladiátora nebo Království nebeského. Přejezd Vysokého Atlasu, nejvyšších hor severní Afriky přes průsmyk Tizi-n-Tichka ve výšce 2.300 m. Večer příjezd do Marrákeše. Večeře a nocleh.
8. den: Dopoledne prohlídka nejvýznamnějších marrákešských památek – medresa a mauzoleum z éry saadských sultánů, palác Bahia – sídlo velkovezíra. Odpoledne transfer na letiště v Marrákeši. Odlet do Prahy. Návrat do ČR.

Slevy

  • Při zakoupení zájezdu do 31.03.2023 (sleva: -1000 Kč)

Cena zahrnuje

  • 7x ubytování s polopenzí v hotelech***
  • obousměrnou letenku
  • letištní taxy
  • dopravu minibusem po Maroku
  • průvodce
  • zákonné pojištění

Cena nezahrnuje

  • Vstupy
  • fakultativní výlety
  • cestovní pojištění
  • jednolůžkový pokoj (příplatek: 3990 Kč)
  • Orientační částka na vstupy a jízdenky: cca 100 EUR