To nejlepší z Makedonie


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: kombinovanádoprava: kombinovaná
    • Poznávací zájezdy

TO NEJLEPŠÍ Z MAKEDONIE

SKOPJE, KAŇON MATKA, KLÁŠTER SV. ANDREJE, TETOVO, KLÁŠTERNÍ KOMPLEX ARABATI BABA TEKE, OHRID AOHRIDSKÉ JEZERO, PEVNOST SAMUILA, BITOLA, PRILEP, KLÁŠTER SV. NAUMA, PRAMENY ŘEKY ČERNÝ DRIM…

Cena zahrnuje: dopravu klimatizovaným autokarem (WC, klimatizace, občerstvení), leteckou přepravu Ohrid – Bratislava včetně odbaveného zavazadla 20 kg a malého příručního zavazadla 10 kg (40x20x30 cm), 4 x ubytování ve dvoulůžkových pokojích hotelu 3***, 4 x polopenzi, služby průvodce, pojištění CK ve smyslu zákona 159/99 Sb.Cena nezahrnuje: komplexní cestovní pojištění včetně pojištění storna zájezdu +30,- Kč/os./den, vstupy            do avštívených památek a projížďky lodí, lanovky – cca 20,- Euro, transfer z Bratislavy do Brna linkovým busem cca 200,- Kč/os.Příplatky: jednolůžkový pokoj + 1.490,- KčPoznámka: program je kalkulován pro min. 20 osob(předpokládaná velikost skupiny je 20-25 os.)

Program zájezdu

1. den: v dopoledních hodinách se vydáme pohodlným autobusem přes Slovensko, Maďarsko a Srbsko do Makedonie. Cestu nám zkrátí povídání zkušeného průvodce i bezva filmy.
2. den: již ráno započne naše objevování státu Severní Makedonie. Nejdříve navštívíme hlavní město – Skopje, které bylo v minulosti významnou křižovatkou obchodních cest. Ve Skopje si prohlédneme náměstí Makedonie s památníkem Alexandra Velikého Makedonského, kamenný most přes řeku Vardar,navštívíme pevnost Kale i starou tureckou část Čaršija s bazarem, mešitami a řadou restaurací a obchůdků. Odpoledne budeme mít možnost využít lanovku na horu Vodno s Křížem tisíciletí (údajně největší křesťanský kříž na světě, který je viditelný ze vzdálenosti až 100 km). Závěr dne budeme obdivovat nádhernou přírodu kaňonu Matka (přírodní a technický unikát, nejstarší umělé jezero v Makedonii), kde se můžeme také projet lodí v kaňonu. Příjemná procházka nás zavede až ke klášteru sv. Andreje.V podvečer se přesuneme na ubytování a večeři.
3. den: po snídani se vypravíme do města Tetovo,které je centrem místní albánské menšiny. V Tetovu navštívíme známou Malovanou mešitu s nádhernými exteriéry, klášterní komplex Arabati Baba Teke (známýtaké jako klášter dervišů ze 16. století). Odpoledne se přesuneme do města Ohrid (UNESCO), kde nás ohromí pevnost cara Samuila s hradbami a nádherným výhledem na Ohridské jezero. Navštívíme také kostel sv. Klimenta a sv. Panteleimona, kostel sv. Sofie se vzácnými freskami v interiéru a také antický amfiteátr. Odpoledne bude věnováno možnosti koupání v Ohridském jezeře. Večer se vrátíme na ubytování a dobrou večeři.
4. den: odpočinutí a dobře nasnídaní budeme dnes objevovat krásy města Bitola s jeho historickým bazarem Stara Čaršija, osmanské mešity, ulici Širok Sokak, pravoslavný chrám sv. Dimitrije a archeologický areál antického města Heraklea s amfiteátrem, římskými lázněmi, křesťanskou bazilikou a nádhernými mozaikami. Odpoledne přejedeme do města Prilep – bývalého sídla srbského císaře Štěpána Dušana, kde se vydáme turistickou stezkou k pevnostním věžím krále Marka – tzv. Markovi kuli. Večer se vrátíme do hotelu a povečeříme další z makedonských dobrot.
5. den: po snídani přejedeme k Ohridskému jezeru (UNESCO), které je jedním z největších krasových jezer na světě a patří k nejhlubším jezerům na Balkáně (místní mu říkají Ohridské moře). Cestou kolem jezera navštívíme klášter sv. Nauma s bohatou freskovou výzdobou a hrobem sv. Nauma. Loďkou se vydáme k pramenům řeky Černý drim (jediné řeky ústící do jezera, která je dlouhá jen 1 km a pramení z krasového dna). Možnost odpočinku a koupání v Ohridském jezeře. Večer návrat do hotelu a večeře.
6. den: brzy ráno transfer na letiště a odlet přímou linkou z Ohridu do Bratislavy. Možnost zajištění dopravy z Bratislavy  do Brna a dalších míst v ČR.