Maďarsko - Dunajské Toulky, Ostřihom


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autokaremdoprava: autokarem
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

Mohutná řeka Dunaj se majestátně vina po maďarsko-slovenské hranici, aby tu ještě zesílila o slovenské řeky Váh, Hron a Ipeľ. Jsou tu meandry, slepá ramena, nespočet ostrovů, především však oblíbené termální lázně, které sem lákají návštěvníky z celého světa. Kdysi se tu však psala historie celé Evropy a naší kultury vůbec. Scházeli se tu středověcí monarchové k prvním "mezinárodním" setkáním a právě zde se rozhodovalo, uhájí-li si Evropa svou identitu. Všechny tyto osudové okamžiky nám tu dnes přiblíží poutaví svědkové dávných událostí.

Trnava – Komárno – Visegrád – Ostřihom – Pilišské vrchy - Dobogókö – Szentendre – Szentendre skanzen - Györ

Doprava: autokarem

Nástupní místa: 20.05. - 23.05. Odjezd F + Ostrava (+500)
16.09. - 19.09. Odjezd F + Ostrava (+500)

Doprava je zajištěna dálkovým klim. autobusem. V autobuse Vám budou určena místa dle předem připraveného zasedacího pořádku, který sestavuje cestovní kancelář v závislosti na datu zakoupení.

Ubytování: různé

UBYTOVÁNÍ
3x ubytování v tradičním stylovém hotelu*** u břehů Dunaje - 2lůžk. pokoje se soc. zařízením

STRAVOVÁNÍ
3x snídaně formou bufetu. Ostatní strava je řešena z vlastních zdrojů a prostředků.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z ČR v ranních hodinách (Brno 7:30 hod) na Slovensko. Navštívíme město TRNAVA , nejstarší svobodné slovenské královské město (r.1238) a v minulosti (od 16. stol., kdy Ostřihom obsadili Turci)) se stala po téměř 300 let hlavním církevním centrem Uherska, sídlem arcibiskupa ostřihomského a centrem vzdělanosti. Množstvím velkolepých kostelů a synagog se městu přezdívá "Řím severu" – historické centrum, městská věž, mohutné městské opevnění se strážními věžemi, bazilika sv. Mikuláše. Odpoledne říční přístav KOMÁRNO , prohlídka historického centra, Zichyho palác, radnice, unikátní nádvoří Evropy a především však mohutná barokní Komárňanská pevnost na soutoku Dunaje a Váhu, bývalé největší bastiónové opevnění střední Evropy, které odolalo osmanským vojskům v 17. stol. Přes maďarský přístav Komárom přijedeme večer na ubytování nedaleko Ostřihomi.
2. den: Dopoledne PLAVBA PO DUNAJI podél ústí slovenských řek Hron a Ipeľ do města VISEGRÁD . Mohutná pevnost na skále nad městem a pozůstatky renesančního královského paláce Matyáše Korvína daly vzniknout první "mezinárodní" smlouvě během setkání 3. králů v r. 1335. Odpoledne město a přístav OSTŘIHOM (Esztergom). Město a zdejší hrad byli vůbec prvním sídlem uherských králů a i pak nadále zůstali centrem katolické víry Uherska. Prohlídka monumentální katedrály Panny Marie a sv. Adalberta , největší církevní stavby v Maďarsku. Úchvatný výhled se nabízí z vyhlídkového ochozu na kopuli baziliky. Koupání a relaxace v termálních zážitkových lázních Aquasziget . Supermoderní lázeňský komplex disponujeme kromě relaxačních bazénů s teplotou vody až 36 0 C i rozsáhlým saunovým světem a nespočtem zážitkových atrakcí. Večer návrat na ubytování.
3. den: Po snídani půldenní výlet do příhraničních PILIŠSKÝCH VRCHŮ . Horské středisko DOBOGÓKÖ (756 m) je jedním z prvních turistických středisek Maďarska 19. stol., krásné výhledy na okolní kopce a zákruty Dunaje. SZENTENDRE , bývalé centrum srbských uprchlíků před Turky a centrum pravoslavné církve v Maďarsku, kouzelné bludiště barokních domků kostelů a synagog. Díky nespočtu galerií, malířských obchůdků a ateliérů je město přezdíváno "Montmartrem Dunaje". Nedaleký SKANZEN představujeme největší soubor venkovské architektury z různých koutů Maďarska. K vidění jsou i ukázky lidových tanců a tradičních řemesel. Odpoledne OSTŘIHOM , dokončení prohlídky města nebo variantně návštěva termál. lázní Aquasziget . Večer návrat na ubytování.
4. den: Starobylé město GYÖR , na soutoku tří řek. Zdejší hrad udatně odolával turecké expanzi do Horních Uher. Procházka historickým centrem města v okolí Széchenyiho náměstí s nespočtem pozoruhodností – Biskupský hrad, Napoleonův dům, gotická bazilika, velká synagoga, barokní měšťanské domy. Budeme mít možnost i koupání v termálních lázních Rába Quelle . Zdejší léčivá voda, s vyšším obsahem jodidu, blahodárně působí na záněty kloubů, svalů a gynekologická onemocnění. V pozdních odpoledních hod. odjezd do ČR, Brno do 21:00 hod, dále cesta dle nástupních míst.

Slevy

  • Sleva 55+ ze základní ceny - 3%

Cena zahrnuje

  • 3x snídani formou bufetu,
  • 3x ubytování v tradičním stylovém hotelu*** u břehů Dunaje - 2lůžk. pokoje se soc. zařízením,
  • dopravu lux. klim. busem,
  • průvodce CK

Cena nezahrnuje

  • 1lůž. pokoj 900 Kč,
  • 3x večeře - 3chodové menu 1000 Kč (národní maďarská kuchyně),
  • a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
  • DOPORUČENÉ KAPESNÉ
  • fakult. služby
  • Fakultativní příplatek:
  • komplex. pojištění vč. storna zájezdu a případné nákazy Covid-19 v ČR i zahraničí 160 Kč,
  • MĚNA A KURZ
  • připojištění Covid-19 (doplňkové pojištění ke komplexnímu pojištění - rozšířená ochrana) Evropa - 30 Kč/den
  • UPOZORNĚNÍ
  • vstupné a plavby v průběhu zájezdu,