Madagaskar, země lemurů a baobabů


  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy


Antananarivo - Ambatolampy - Antsirabe - Ambositra - NP Ranomafana - Fianarantsoa - Ambalavao – Antemoro - Anja - Ranohira - NP Isalo - Tuléar - rezervace Reniala - Ifaty

Na co se těšit: výjimečná fauna i flora ostrova, setkání s lemury kata, pískovcové útvary a kaňony NP Isalo, zručnost malgašských řezbářů, baobaby - národní stromy Malgašů, průzračné vody Indického oceánu

Poznejte s námi jedinečný Madagaskar, čtvrtý největší ostrov planety, kde se místní příroda po mnoha milionů let vyvíjí zcela izolovaně od okolního světa. Madagaskar je živoucí přírodní laboratoř se stovkami jedinečných rostlin a živočichů, většinu zvířat a rostlin vyskytujících se na ostrově nikde jinde nenajdeme. Navštívíme deštné pralesy plné lemurů, chameleonů a dalších endemitů. Shlédneme tisícileté baobaby – národní stromy Malgašů, posvátná jezera, hornaté vnitrozemí, pískovcové jehly NP Isalo, scénické vesnice, městečka a oblasti místních etnických skupin, které si dodnes zachovávají svoje tradice a zvyky. Na závěr si užijeme koupání v průzračných vodách Indického oceánu v letovisku Ifaty. Cestování po Madagaskaru je zážitkem na celý život.

Očkování: při vstupu na Madagaskar není vyžadováno žádné povinné očkování. Skupina max. 12 osob

Doprava: letecky

Praha

Ubytování: hotel ***

Ubytování je zajištěno 8x v hotelech*** a 2x lodge-bungalovy*** vždy ve dvoulůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy s průvodcem na Madagaskar.
2. den: Přílet na Madagaskar do hl. Města Antananarivo. Odpoledne transfer na hotel v Antananarivo, dle časových možností krátká procházka s průvodcem, originální architektura, večeře.
3. den: Ráno odjedeme typickou zelenou krajinou rýžových polí se zajímavě erodovanými kopci "lavakami" a s scénickými vesnčkami do Antsirabe, prohlídka "města rikší " a " vodního města". Bývalé lázeňské městečko s množstvím termálních pramenů u vulkanických jezer, centrum těžby a zpracování polodrahokamů, seznámení s místní kulturou. Cestou zastávka v Ambatolampy, ruční výroba hliníkových hrnců. Ubytování v bungalowech v krásné zahradě v Antisrabe.
4. den: Za poznáním ostrova pokračujeme centrální pahorkatinou směrem na jih, do centra dřevořezbářské oblasti Zafimaniry. Navštívíme městečko Ambositra, pozoruhodná dřevořezba, balkóny, okenice, centrum malgašských řezbářů, možnost nákupu dřevěných výrobků Zafimanirů. Přesun do NP Ranomafana, proslulý park chránící tropický deštný les - orchideje, bambusy, stromové kapradiny. Ubytování ve vesnici Ranomafana a fakult. večerní výprava do okolí našeho ubytování za nejmenšími lemury, bodlíny i fanalokou. Ze tmy se na nás budou dívat stovky zářících očí (cca 7 €).
5. den: Taje deštného pralesa NP Ranomafana. Procházka deštným pralesem, endemické druhy rostlin, léčivé rostliny, pozorování vzácných ptáků, chameleonů, bambusových lemurů. Zde v parku jich žije na 12 druhů, podaří se nám najít lemura zlatého? Oběd formou pikniku v pralese a odjezd do starého města Fianarantsoa, hl. centrum kmene Betsileo. Ubytování v Ambalavao.
6. den: Městečko Ambalavao, centrum jižní oblasti Betsileo. Další zastávkou bude Antemoro, návštěva ruční výroby papíru a papyrusu dle starých tradic ze speciálního stromu Avoha. O pár km dál v parku Anja, nás čeká první setkání s lemury kata (lemur prstencochvostý), lesní galerie, žulové monolity, fíkusy, liány, orchideje a kolonie lemurů v jejich přirozeném prostředí. Nádherné fotografické scenérie, posvátná oblast kmene Baro - kočovníci, chovatelé zebu. Oběd formou pikniku. Největší náhorní plošinou Madagaskaru, přes krásné bylinné stepi přerušované obrovskými hnízdy termitů (Horombe), dojedeme do městečka Ranohira, ubytování.
7. den: Celodenní fakultativní návštěva NP Isalo, procházka pískovcovými masívy vytvarovanými do neuvěřitelných útvarů z období Jury. Hluboce zařezané kaňony, přírodní bazény a magické skalní eroze. Výjimečná endemická fauna i flóra - Aloe, Euphorbia, Kalanchoe. Odpočinek a oběd při pikniku v lese Tapia, nádherný a fotogenický západ slunce nad pískovcovými jehlami. Návrat na ubytování do Ranohira.
8. den: Odjezd do letoviska Ifaty. Cestou území místního entika kmene Mahafaly, botanická zastavení, posvátné malované hrobky zdobené úžasnými soškami a rohy býků zeba. Tulear, bílý přístav, hlavní vývozní uzel pro sisal, mýdlo, bavlnu a rýži, francouzská koloniální zástavba a mj. návštěva typické africké tržnice, plné exotického ovoce, místních výrobků a tradičních oděvů Lamba. Rezervace Reniala, kde shlédneme jedny z nejstarších baobabů na Madagaskaru a poté nás již čekají dny oddechu na exotických bílých plážích letoviska Ifaty. Slunce, ticho, pohoda, jaká může být jen v Africe.
9. den: Volný den, koupání v Indickém oceánu, letovisko Ifaty. Fakultativně lze s místními rybáři vyjet pirogou na půldenní výlet po laguně (cca 12 €).
10. den: Volný den, koupání v Indickém oceánu, letovisko Ifaty.
11. den: Dopoledne čas na koupání. Odpoledne vnitrostátní přelet do města Antananarivo, ubytování.
12. den: Po snídani, dle časových možností, v závislosti na let. řádu dokončení prohlídky Antananarivo, Staré město, každodenní život obyvatel. Transfer na letiště, odlet do Prahy.
13. den: viz předchozí den

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.

Cena zahrnuje

  • 10 ubytování
  • 10 polopenzí
  • 2 obědy formou pikniku v NP
  • leteckou přepravu Praha/Antananarivo a zpět
  • letištní taxy a poplatky
  • vnitrostátní přelet Tulear/Antananarivo
  • transfery z/na letiště
  • dopravu místním klimatizovaným minibusem
  • vstupné do parků
  • služby českého průvodce
  • služby místního průvodce
  • zákonné pojištění ve znění zákona č. 159/99 Sb.

Cena nezahrnuje

  • turistické vstupní vízum obdržíte po příletu na mezinárodním letišti Antananarivo cca 35 EUR
  • vstupné, spropitné, fakultativní služby
  • cestovní pojištění a proti stornu max.plnění 50000 Kč (příplatek: 2590 Kč)
  • jednolůžkový pokoj (příplatek: 8900 Kč)
  • fakultativní návštěva NP Isalo 7. den programu (příplatek: 990 Kč)