Libanon - Bejrút


  • ubytování: různéubytování: různé
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Poznávací

Vydejte se s námi do nejmenší země Blízkého východu, která na ploše jednoho českého kraje nabízí památky světového významu, nejvýchodnější pobřeží Středomoří s palmami a plážemi i třítisícové hory, kde se v zimě lyžuje. Ubytujeme se uprostřed Libanonu, v metropoli, která je v našem povědomí spojena s krejčovskými dílnami a módní fantazií Blanky Matragi. Kosmopolitní město vybízí k návštěvě svatyní oficiálních 18 náboženství. Libanonci se považují za potomky Féničanů, jejichž civilizace před více než třemi tisíci lety psala světové dějiny. Bejrút ve svých ulicích mixuje kultury východu a západu, křesťanství a islámu. Po občanské válce v 80. letech znovu září neony na nových mrakodrapech. Přesvědčíme se, že je Libanon oprávněně vyhlášen pohostinností svých obyvatel, výborným vínem i vynikající kuchyní. Díky malým vzdálenostem můžeme jednodenními výlety obsáhnout celou zemi.

Bejrút – jeskyně Džaita – poutní místo Harissa – Byblos – Baalbek – vinice Ksara – Andžar – svaté údolí Kadiša – pohoří Libanon – cedrový les

Zájezdy provází Vlasta Necudová, garance skupiny max. 12 osob

POBYT V PAŘÍŽI BLÍZKÉHO VÝCHODU

VÝLETY ZA POZNÁNÍM PŘÍRODY A HISTORIE

Vstupní vízum: turistické vízum pro občany ČR je udělováno formou vstupního razítka při příletu do Bejrútu. Vízum je možné obdržet pouze do pasu, který neobsahuje izraelské vstupní či výstupní razítko.

Doprava: letecky

Nástupní místa: 11.10. - 17.10. Odjezd L2, L3

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy. Přílet v nočních hodinách do Bejrútu, transfer na krátký odpočinek do hotelu.
2. den: BEJRÚT , celodenní prohlídka libanonské metropole: náměstí Mučedníků – centrum bejrútského Downtownu s mešitou Muhammada al Amina, procházka čtvrtí vládních budov, mezi kterými jsou roztroušeny antické památky (římské kolonády a lázně), prohlídka kostelů maronitské, arménské, řecké ortodoxní a dalších církví. Možnost nákupů v moderních obchodních centrech. Procházka po promenádě Korniš a vyhlídka na Holubí ostrůvky – mořská skaliska s jeskyněmi. Možnost výletu bárkou do jeskyní pod Bejrútem. Odpoledne fakult. návštěva Národního archeologického muzea s cennými nálezy z éry starověkých civilizací. Večer možnost večeře ve vyhlášené Marině, mezi jachtami a zářícími mrakodrapy.
3. den: Celodenní fakult. výlet na sever od Bejrútu. Prohlídka DŽAITA , kde dvě propojené jeskyně s efektně nasvícenými stalaktity a stalagmity vytváří iluzivní svět. Podle mnohých jde o nejkrásnější jeskyni světa. Výjezd k poutnímu místu HARISSA , kde ctí křesťanskou patronku Libanonu – Pannu Marii Libanonskou. Její gigantická socha slouží jako rozhledna na působivé pobřeží. Sjezd lanovkou k moři a přejezd do historického města BYBLOS (UNESCO), které dalo v řečtině jméno knihám. Místo, kde se v době fénické civilizace zrodilo písmo, nabízí ruiny starověkých památek, křižácký hrad, maronitskou katedrálu, uličky s arabskými trhy i malebný rybářský a jachetní přístav. Večer návrat do Bejrútu.
4. den: Na východ od Bejrútu do ÚDOLÍ BEKAA mezi masívy hor Libanonu a Antilibanonu, fakultativně. Prohlídka nejvýznamnější římské antické památky na Blízkém východě – archeologický areál BAALBEKU (UNESCO) s největším antickou svatyní – 23 m vysoké sloupy Jupiterova chrámu, zachovalým Bakchovým chrámem nebo s největším opracovaným kamenem na světě. Prohlídka významné libanonské arabské památky – pozůstatky umajjovského paláce z 8. století v ANDŽARU (UNESCO). Ochutnávka kvalitních libanonských vín ve vinařství KSARA . Večer návrat do Bejrútu.
5. den: Celodenní fakult. výlet na jih od Bejrútu. Prohlídka města SIDÓN (Saida) se středověkými uličkami, tržišti, křižáckým vodním hradem a fénickou starověkou minulostí. Návštěva města (Súr) TÝROS (UNESCO) s fénickým přístavem, chrámem i antickými římskými památkami.
6. den: Celodenní výlet do pohoří LIBANON . Výjezd do horského městečka BŠARRÉ nad posvátným kaňonem KADIŠA , který patří k nejstarším nepřetržitě osídleným křesťanským oblastem na světě. Program v působivé přírodní scenérii u pousteven a klášterů. Výjezd do horského střediska CEDARS ve výšce cca 2000 m n.m. Procházka cedrovým lesem s až 1500 let starými majestátními stromy. Večer návrat do Bejrútu. Volný program ve městě. V pozdních večerních hodinách transfer na letiště. Odlet do Prahy.
7. den: Přílet v časných ranních hodinách.

Cena zahrnuje

  • 5x snídani,
  • 5x ubytování v hotelu – 2lůžk.pokoje s příslušenstvím,
  • dopravu klim. busem/místním busem
  • let. taxy,
  • leteckou přepravu Praha – Bejrút – Praha,
  • průvodce CK
  • transfery z/na letiště,

Cena nezahrnuje

  • 1lůžk. pokoj 3990 Kč (povinné při nedoobsazení),
  • Fakultativní příplatek:
  • komplex. pojištění vč. připojištění vyššího storna zájezdu 850 Kč
  • vstupné, fakult. výlety (cena jednoho výletu vč. vstupů a oběda cca 90 €, dle počtu účastníků se cena snižuje, platba na místě) a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"